Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Koronavirus vyléčíte tonikem a co horká voda? Omyly, kterým možná věříte

Autor: Mii - 
10. března 2020
05:02

Lékaři po celém světě je neustále vyvracejí, sítě jsou jich stejně pořád plné. Hoaxy a dezinformace o nemoci COVID-19 stále plní internet, byť se úřady předhánějí v osvětových kampaních. Ve většině případů se falešné informace týkají údajných léků slibujících zázračné vyléčení. Lidé si doporučují pití horké vody, toniku i pojídání kravských výkalů, ovšem realita je taková, že žádný lék stále neexistuje. V řetězovém e-mailu ze záhadných zdrojů spásu nenajdete – tu poskytne spíše především dobrá hygiena.

Pokud jste v posledních dnech navštívili Velkou Británii, možná jste si všimli, že regály s tonikem jsou v místních supermarketech podezřelé prázdné. Britové si totiž začali rozesílat informaci, že s koronavirem může pomoci bojovat pití právě tohoto hořkého nealkoholického nápoje.

Regál s vyprodaným tonikem ve Velké Británii Regál s vyprodaným tonikem ve Velké Británii | reprofoto Twitter

Vždyť za účelem boje s jistou infekční nemocí bylo toto pití vytvořeno – britští vojáci ho v 19. století konzumovali v koloniální Indii jako ochranu před malárií. Tonik totiž obsahuje látku nazvanou chinin, která má pomoci proti nemoci chránit. Nápoj tedy skutečně dlouho byl považovaný za lék, proto někoho zřejmě napadlo, že by mohl bojovat i s dalšími chorobami. Jenže koronavirus není malárie a tonik na něj nijak nepomůže. Bylo by to jednoduché a relativně příjemné řešení, ale není tomu tak.

A mimochodem, původní tonik se velmi lišil od toho dnešního. Ten, který pili britští vojáci, byl extrémně hořký a celkově chuťově nedobrý. Proto si do něj postupem času začali přidávat vodu s cukrem a nakonec i gin, čímž dali vzniknout dnes populárnímu koktejlu gin-tonik.

Koronavirus versus teplá voda

Další častý omyl se týká vlivu teplé vody na koronavirus. Tato informace se tak rozšířila, že koluje v Česku dokonce v řetězovém e-mailu. „Prosím, pošlete tento text o koronaviru dalším a sdílejte jej s rodinou, přáteli a se všemi!“ začíná zprávu neznámý autor. Následně vysvětluje, že virus z Wu-chanu údajně není odolný vůči vyšším teplotám, tudíž má na něj pomoci pití vody o teplotě 26–27 stupňů Celsia. Pak má hynout.

Video  Šéf zdravotnictví Vojtěch: Novinky o koronaviru a karanténě  - Blesk TV
Video se připravuje ...

„Můžete poradit přátelům a příbuzným, aby pili více horké vody, aby se zabránilo infekci. Choďte častěji na slunce, pijte horkou vodu. Není to lék, ale je to užitečné, nepoškozuje tělo (…) vyvarujte se pití chladných nápojů, ledu, nejezte zmrzlinu,“ stojí v e-mailu.

Toto řešení by bylo ještě jednodušší než pití toniku – stačilo by od rána do večera pít venku čaj. Jenže ani toto doporučení v boji s aktuálním koronavirem nijak nepomůže, byť vliv horka na COVID-19 stále nebyl pořádně prozkoumaný.

Jakmile se virus dostane do vašeho těla, pobyt na sluníčku mu neublíží, řekla pro televizi BBC profesorka tropických nemocí Sally Bloomfieldová. „Abyste ho efektivně usmrtili, potřebujete teploty kolem 60 stupňů Celsia,“ popsala. To je ještě více, než kolik je například v sauně. Navíc pití horkých nápojů vaši tělesnou teplotu nezvedne, ta zůstává stále stejná. Zvýší se pouze, pokud jste již nemocní.

Co však může pomoci jako prevence, je praní prádla a lůžkovin při teplotách nad 60 stupňů Celsia – tím zamezíte šíření virů ve svém okolí.

Na sůl do nosu zapomeňte

U různých „léků“ založených na tekutinách ještě zůstaneme. V Japonsku se mezi lidmi šíří informace citující pravděpodobně neexistujícího „japonského doktora“, který doporučuje proti koronaviru pít vodu každých 15 minut, aby si lidé „vypláchli ústa od virů“. Za pár hodin příspěvek získal 500 sdílení, jeho arabská verze dokonce 250 tisíc sdílení.

I k tomu se vyjádřila profesorka Bloomfieldová. Podle ní neexistuje jediný důkaz, že by něco podobného fungovalo. Viry do těla vchází přes celý respirační trakt, tedy nejen ústa, ale i nos. Voda je navíc neovlivní. Jediné, co se stane, je, že budete velmi hydratovaní, což je zdravé, ale proti koronaviru to nepomůže.

Někteří lidé nicméně začali místo toho doporučovat vyplachování nosu pomocí solného roztoku. Co toto řešení? Odpověď má na svých stránkách Světová zdravotnická organizace (WHO). „Neexistuje důkaz, že by pravidelné vyplachování nosu solným roztokem ochránilo lidi od nákazy novým koronavirem,“ píše WHO.

Stříbrem k újmě

Další mýtus je dokonce potenciálně nebezpečný. Týká se vnitřního užívání koloidního stříbra, které má údajně pomoci s koronavirem.

Koloidní stříbro je roztok destilované vody, ve kterém se nachází nanočástice stříbra. Od minulého století o něm kolují různé informace, že jeho popíjení pomůže při boji s nejrůznějšími chorobami, posiluje imunitu apod. A nyní v pořadu amerického teleevangelisty Jima Bakkera jeden z hostů uvedl, že by roztok měl být schopný pomoci i proti koronaviru. Informace se následně rozšířila.

Video  Zákaz návštěv v nemocnicích a další opatření v boji s koronavirem: Na čem se shodli experti?  - abl
Video se připravuje ...

Jenže vnitřní užívání koloidního stříbra se nedoporučuje, v Evropské unii je pro tyto účely dokonce zakázané. Při dlouhodobém užívání může být toxické a může po něm ztmavnout kůže. Stříbro se v medicíně pro žádné vnitřní účely nepoužívá.

A pak je tu hoax kolující speciálně na twitteru, který se týká pojídání paprikové polévky. Na síti se totiž šíří falešné tvrzení, že koronavirus se jinými slovy dá popsat jako „syndrom paprikového nedostatku“, což má vyřešit konzumace nigerijské paprikové polévky yoruba. „Dejte pacientovi trpícímu koronavirem jídla bohatá na papriku a za méně než 24 hodin se bude cítit lépe,“ radí příspěvek.  

Papriky jsou zdravé, mají určité antioxidační účinky, ale podobně jako u předchozích „léků“ na koronavirus nepomohou. Odborník se opět odvolává na nedostatek důkazů. „Nemáme důkazy, že by změny ve stravě mohly infekci vyléčit, nicméně čerstvé papriky jsou rozhodně dobré – mají hodně vitaminů C a A, pomůžou posílit imunitní systém,“ sdělil pro server Mirror lékař Babak Ashrafi.

„Váš imunitní systém je důležitý pro boj s nákazami, jako je koronavirus, jelikož vysílá bílé krvinky k boji s viry. Obecně bych doporučil vyváženou dietu, dostatek spánku a dodržování aktivního životního stylu, pak budete s infekcemi bojovat rychleji, ale bohužel, není to lék,“ dodal Ashrafi.

Jak v žádném případě neléčit koronavirus

Nejhorší a nejbizarnější mýtus týkající se koronaviru se objevil v Indii, konkrétně ho rozšířila politická strana Hindu Mahasbha. Ta se už dříve nechala slyšet, že nová nákaza je podle ní inkarnovaný hinduistický bůh, který přišel potrestat všechny lidi, kteří nejsou vegetariáni.

Nyní přišla s dalším tvrzením. Nemoc COVID-19 podle ní lze vyléčit za pomoci krav, které jsou v Indii posvátnými zvířaty. Lidé mají konzumovat kraví výkaly a poprášit se jejich močí, a pak se vyléčí. Strana dokonce zorganizovala sešlost několika lidí, kde všichni tyto praktiky prováděli společně.

Událost proběhla i přesto, že lidem je doporučováno, aby se neshromažďovali ve velkých skupinách kvůli zamezení šíření nákazy.

Ovšem k nejtragičtější události došlo v Íránu. Šestnáct tamních obyvatel zemřelo na otravu alkoholem, protože si mysleli, že alkohol je účinný prostředek, jak s koronavirem bojovat. Jenže ten není, navíc v zemi je konzumace alkoholu zakázána. Lidé si ho tak vyrábí potají nebo ho nelegálně dovážejí ze zahraničí.

villon ( 10. března 2020 07:55 )

Včera jsme to řešily s chlapama a dalo by se říct, že jsme nedošli k jednomislnému závěru. Jediné co je pozitivní že zásadně po Práglu nelítáme tágem, čili z tohohle pohledu jsme čistý. Trochu se bojíme, aby se mezi nakaženýmy neobjevil taky tramwaják. To by potom bylo všecko v riťi.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa