Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Zločiny a zahanbení! Europoslanci projednali Pandora Papers, navezli se i do nákupů Babiše

Aktualizováno -
6. října 2021
17:52
Autor: ČTK - 
6. října 2021
09:05

Jako další ze série daňových skandálů, který ukazuje nedostatečné úsilí Evropské unie, prezentovali někteří členové Evropského parlamentu v dnešní rozpravě kauzu Pandora Papers. Vícero řečníků poukazovalo na informaci o nemovitostech českého premiéra Andreje Babiše nakoupených skrze offshorové společnosti či kritizovalo úterní rozhodnutí vyškrtnout tři země z unijního seznamu daňových rájů. Zástupci Evropské komise a Rady EU ujišťovali, že boj proti obcházení daní a praní špinavých postupuje.

Europoslanci poukazovali na to, že Pandora Papers není prvním projektem investigativních novinářů, který upozorňuje na využívání daňových rájů nebo tzv. offshorových firem.

„Dnes to jsou Pandora Papers, včera to byly Panama Papers, LuxLeaks, Falcianiho seznam, Paradise Papers atd. Realita je taková, že jsou to stejní lidé, kteří páchají stejné zločiny. Naši lídři dávají najevo pobouření, ale nic se nemění,“ uvedl například první řečník za třetí nejsilnější frakci Obnova Evropy Luis Garicano.

Video  Pandora Papers a Andrej Babiš: O co v kauze jde?  - Videohub
Video se připravuje ...

V podobném duchu se nesly i další projevy. Představitel sociálnědemokratické frakce Jonás Fernández uvedl, že se cítí zahanbený, protože ani po letech debat se nepodařilo zavést potřebná opatření a dosažený pokrok očividně není dostatečný. On i další poslanci kritizovali skutečnost, že ministři financí členských zemí EU v úterý vyškrtli ostrovní státy Seychely a Dominika, stejně jako britské zámořské území Anguilla ze seznamu míst, které unie považuje za daňové ráje.

Kritička se ozvala

Pandora Papers je projekt Mezinárodního konsorcia investigativních novinářů (ICIJ), které na základě množství uniklých dat a po spolupráci s novináři z celého světa v neděli informovalo o podezřelých finančních transakcích stovek politiků a dalších osobností z více než 90 zemí.

Babiš podle zjištění projektu v roce 2009 skrze offshorové firmy převedl téměř 400 milionů korun, za které pak koupil nemovitosti na francouzské Riviéře. Babiš ujišťuje, že se nedopustil ničeho nezákonného.

Na plénu parlamentu se tak opět mluvilo i o českém premiérovi, jehož případ zmínila mimo jiné jeho známá kritička a předsedkyně výboru pro rozpočtovou kontrolu Monika Hohlmeierová. „A když slyším, že český premiér má podporu svých kolegů, evropských lídrů,... tak je zjevné, že Evropská rada není schopná bojovat proti daňovým rájům,“ uvedl zase za frakci Zelených Yannick Jadot.

Zástupci rady a komise nicméně hovořili o pokrocích v boji proti nekalým daňovým praktikám, byť eurokomisař pro ekonomiku Paolo Gentiloni uznal problémy se zaváděním unijních regulací v jednotlivých členských zemích. „Evropská komise byla v posledních letech extrémně aktivní pokud jde o posílení daňové transparentnosti, boj proti agresivnímu daňovému plánování a obcházení daní a boj proti praní peněz,“ řekl.

Kauza Pandora Papers podle něj ukazuje, že tyto snahy musí pokračovat. Komise prý v tomto směru připravuje další legislativní iniciativy a ještě letos předloží návrh namířený proti zneužívání fiktivních společností.

Dodo52 ( 6. října 2021 12:27 )

Když prošetřit, tak hlavně zveřejněte všechny ty jména a ne že je to tajné, jen pořád Babiš. Se potom nedivte že se stane něco jako Kačiak na Slovensku.

MAMKA2316 ( 6. října 2021 09:58 )

POKUD TO NENI EURO TOTALITNI VEDENI TAK BY MĚLO ZVEŘEJNIT VŠECHNY JMÉNA POLITIKU S EU I EURO PARLAMENTU CO MAJI S TÍM NĚCO SPOLEČNÉHO !!!AŽ SE STARAJI O PRŮSERY LENOVÉ CO ZPUSOBILA V NĚMECKU A O TU CO UTEKLA OD NEHODY ATD PROČ JE HNED NEVYHODI !!! EU NOVODOBÁ TOTALITA HORŠI JAK ZA RVHP !! PROČ SE PLETOU DO VNITŘNÍCH ZALEŽITOSTI SVOBODNÝCH STÁTU JAKO JE ČESKO,­POLSKO­,MAĎ­RSKO,S­LOVIN­SKO !!PROČ NOVODOBÁ TOTALITA NECHAVA MLÁTIT LIDI CO SE NECHTĚJI OČKOVAT TEŽKOODĚNCI POŽIVAJICI SLZNÝ PLYN, OBUŠKY A VODNI DĚLA !!PREJ DEMOKRATÉ ??? DEMOKRACIE JE NA KUBĚ V RUSKU V ČESKU,POLSKU ,MAĎARSKU !!!KDYBY TAK NĚKDO JEDNAL ZE PSY TAK HO TY NULY ZAVŘOU !!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa