Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Šok po novince s potraty: Amerikanista pro Blesk o kontroverzním rozhodnutí v USA

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
28. června 2022
16:39
Autor: Markéta Volfová - 
28. června 2022
15:00

Ve Spojených státech amerických rozhodli o zrušení ústavního práva na ukončení těhotenství a nyní je na jednotlivých státech, zda potraty zakážou, či nikoliv. Panují proto obavy, v kolika státech dojde na plošné zákazy potratů. O napjaté situaci, kterou provází demonstrace i odsuzující výroky slavných směrem k rozhodnutí amerického soudu, promluvil v Epicentru na Blesk.cz amerikanista Jakub Lepš.

„Teď opravdu platí, že pouze jednotlivé státy mohou zakazovat, naopak jiné státy již mají své státní zákony, které právo ženy na potrat chrání,“ uvedl Lepš. „Konzervativci slaví, liberálové jsou rozpálení doběla,“ poznamenal.

USA jsou nyní rozdělené ještě více než před rozhodnutím soudu o potratech, míní. O verdiktu rozhodla skupina 9 soudců. „Teď ta rovnováha je šest konzervativců a tři liberálové a někdy se předseda Nejvyššího soudu John Roberts, který je sice konzervativec v jádru a byl nominován prezidentem Bushem – republikánem – postaví na tu stranu tří liberálů. Teď už je ale jeho hlas v zásadě do počtu. Buďto je konzervativní většina pěti, nebo šesti,“ jde po příčinách kontroverzního rozhodnutí soudu o potratech Lepš.

„Dle průzkumu veřejného mínění takto konzervativní nastavení Nejvyššího soudu neodráží nálady společnosti, přes polovinu Američanů je nespokojených, že toto rozhodnutí padlo,“ podotýká amerikanista. „Toto nelze číst jako nějaký posun americké společnosti, je to primárně dáno tím, jak se doplňuje Nejvyšší soud. A teď je prostě hodně konzervativní. Ti konzervativci se rozhodli, měli k tomu příležitost, že otočí to kyvadlo v případě potratů. V roce 1973 šlo liberálním směrem, teď šlo konzervativním směrem,“ pokračuje Lepš.

Rozhodnutí Nejvyššího soudu o potratech je přitom podle amerikanisty dalším střípkem k nespokojenosti běžných Američanů, které vedle toho trápí rovněž rostoucí inflace a ekonomické potíže. „Teď ta situace je opravdu špatná, používám ten český termín blbá nálada – to je přesně to, jak se Američané cítí. Navzdory třeba velmi nízké nezaměstnanosti,“ upozorňuje Lepš.

„Američané se bojí, nemají pocit, že jde ekonomika dobrým směrem a že to Joe Biden a demokraté dobře vedou,“ míní Lepš. V případě rozhodnutí o potratech jde však i o dozvuk vlády republikána Donalda Trumpa. „V tento moment je to jeho obrovské dědictví,“ dodává amerikanista pro Blesk.

21:22
28. 4. 2024

Americká Sněmovna reprezentantů a po něm senát nedávno schválily balíček pomoci pro Ukrajinu, na který se dlouho čekalo. Zpoždění kritizovalo mnoho státníků, včetně Volodymyra Zelenského, Jense Stoltenberga či Joea Bidena. O co všechno Ukrajina během těchto kritických měsíců, kdy čekala na americkou pomoc, přišla? O území, energetickou infrastrukturu i lidské životy. Celý článek čtěte ZDE.

21:09
28. 4. 2024

Jevhenija Vološčuková a Oleksij Pergamenščuk v Kyjevě malují drony pro ukrajinské vojáky. Vyzdobili jich už desítky, namalovali je v tradičním ukrajinském stylu zvaném Petrykivka a poslali je armádě.

20:12
28. 4. 2024

Ukrajina a Spojené státy vedou jednání o dvoustranné bezpečnostní dohodě, řekl dnes ve svém pravidelném večerním videoposelství ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Cílem podle něj je, aby šlo o „nejsilnější“ z dohod, které Kyjev v posledních měsících uzavřel se svými spojenci. Informovala o tom dnes agentura DPA.

„Již pracujeme na konkrétním textu,“ řekl Zelenskyj. „Pracujeme také na vymezení konkrétní výše podpory pro letošní rok a pro příštích deset let,“ dodal s tím, že jde o vojenskou, finanční a politickou podporu a rovněž podporu společné výroby zbraní.

Zelenskyj neupřesnil, kdy by mohla být dohoda mezi Kyjevem a Washingtonem podepsána. Řekl však, že má být „příkladná“ a bude „odrážet sílu amerického vedení“.

Zobrazit celý online

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa