Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

„Zděšení. Krok zpátky. S*ačky.“ Bidenová, Madonna a další v šoku ze ztráty práva na potrat v USA

  • Autor: Darina Jíchová,ČTK - 
    28. 6. 2022
    05:00

    Další černý moment americké historie, i tak se mluví o rozhodnutí amerického nejvyššího soudu zrušit po téměř 50 letech ústavní právo na potrat ve Spojených státech. Miliony žen tak v USA už brzy nebudou mít možnost legálně přerušit nechtěné těhotenství, svoje pobouření dávají nejenom Američanky hlasitě najevo, v šoku jsou i další západní země. Hlasitě proti rozhodnutí vystoupily také slavné osobnosti a političky jako Hillary Clintonová nebo zpěvačka Madonna.

  • 1.Roevá vs. Wade

    Celostátní právo na potrat v USA vzniklo verdiktem v procesu označovaném jako Roeová versus Wade z roku 1973. Jeho zrušení znamená, že rozhodování o interrupcích bude od nynějška v režii jednotlivých států. Prezident Joe Biden označil páteční rozhodnutí soudu za tragický omyl, předsedkyně Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiová ho nazvala šokujícím. Podle exprezidenta Baracka Obamy jde o útok na americké svobody.

  • 2.Hillary Clintonová

    „Je to hanba,“ odsoudila rozhodnutí o zrušení práva na potrat exministryně zahraničí a bývalá první dáma USA Hillary Clintonová. Dodala, že v oblasti lidských a ženských práv se jedná o obrovský krok vzad. „Většina Američanů věří, že rozhodnutí mít dítě patří mezi ty nejsvětější, která existují. Takové rozhodnutí by mělo zůstat mezi pacientkou a jejím lékařem,“ dodala Clintonová.

  • 3.Michelle Obamová

    Další bývalá první dáma Michelle Obamová se nechala slyšet, že je rozhodnutím nejvyššího soudu zděšená. „Láme mi to srdce, teď se budeme muset poučit z bolestivé lekce z doby před kauzou Roeová versus Wade, z doby, kdy ženy riskovaly své životy při nelegálních potratech,“ napsala Obamová na svém instagramu. „Z doby, kdy vláda ženám odmítala kontrolu nad jejich vlastními rozmnožovacími funkcemi, nutila je podstupovat těhotenství, která nechtěly, a pak je nechala na holičkách, když se jim děti narodily,“ zuřila Obamová. „To je to, čím si prošly naše matky, babičky a prababičky, a nyní se tato doba vrací,“ zakončila.

  • 4.Jill Bidenová

    „Skoro 50 let jsme my, ženy, měly právo činit vlastní rozhodnutí o našich tělech. Dnes nám toto právo ukradly. A přestože jsme naprosto zničené touto nespravedlností, nebudeme mlčet. Nebudeme sedět a koukat na to, jak nám těžce vybojovaný pokrok uniká. Zítra budeme bojovat, za naše dcery a vnučky, za nás samotné, do té doby, dokud ženy znovu nebudou rozhodovat o vlastní budoucnosti,“ to jsou slova současné první dámy Jill Bidenové.

  • 5.Alexandria Ocasiová-Cortezová

    Pozadu nezůstává ani jedna z nejmladších demokratických kongresmanek Alexandria Ocasiová-Cortezová (AOC), ta se dokonce zapojila do protestů před budovou nejvyššího soudu. Podle ní přijaté rozhodnutí neznamená, že se Američanky a Američané vzdají a nebudou proti němu bojovat. Připomněla také, že to bude „běh na dlouho trať“, protože se jedná o generační boj.

    Demokratická kongresmanka Alexandria Ocasiová-Cortézová. Demokratická kongresmanka Alexandria Ocasiová-Cortézová. | Reuters

  • 6.Madonna

    K tématu, které se dotýká všech žen, se vyjádřila také královna popu Madonna (63). Rozhodnutí soudu v ní vyvolalo „hluboký zármutek“ a strach o její čtyři dcery. „Máme teď míň práv než zbraň,“ prohlásila popová hvězda. „Probudila jsem se ráno k téhle děsivé zprávě, že legislativa rozhodla, že my, ženy, už nemáme právo nad vlastním tělem,“ uvedla na svých sociálních sítích.

    „Tohle rozhodnutí mě a každou ženu v naší zemi uvrhlo do hlubokého zármutku. Nejvyšší soud rozhodl, že ženská práva nejsou dál konstituční práva. Vlastně teď máme méně práv než zbraně. Mám strach o svoje dcery. Bojím se o všechny ženy v USA. Prostě se bojím. Bůh zřejmě tohle břímě položil na naše ramena, protože ví, že jsme dost silné na to, abychom to snesly. Dost silné na to bojovat, dost silné na to, abychom to překonaly. A překonáme to, najdeme způsob, jak potraty zase udělat legálními. Dámy, jste připravené bojovat?“ vyzvala Madonna.

    Její příspěvek si vysloužil statisíce „lajků“ a reakcí, podpořily ji například i herečky Debi Mazarová a Julia Foxová nebo modelka Naomi Campbellová. Madonna ani zdaleka není jedinou celebritou, která dala najevo své rozhořčení.

  • 7.Viola Davisová

    „Více než kdy jindy musíme užít náš hlas a moc. My lidé…“ komentovala herečka Viola Davisová, dodala, že je z toho „zdeptaná“.

  • 8.Taylor Swiftová

    „Jsem absolutně zděšená z toho, kam jsme se dostali, po tolika desetiletí boje za ženská práva, za to, aby měly právo rozhodovat o svých vlastních tělech, jsme toto právo ztratily,“ přidala se zpěvačka Taylor Swiftová.

  • 9.Billie Eilish

    „Dnes je velmi černý a smutný den pro ženy v USA. Nemůžu na to ani pomyslet,“ reagovala další pěvecká hvězda Billie Eilish.

    Billie Eilish Billie Eilish | Reuters

  • 10.Alicia Keysová

    „Zas*ané s*ačky,“ načala svůj příspěvek zpěvačka Alicia Keysová. „Nejde jen o potraty, jde o to, kdo má nad námi, nad našimi těly moc, kdo za nás má dělat rozhodnutí a rozhodovat o naší budoucnosti,“ zrušení zákona o potratech má podle ní dalekosáhlejší dopady.

kralovna-vsech-mori ( 28. června 2022 16:24 )

Přesně tak. Roztrhají na kusy živého tvorečka. Dítě. No fuj.

kralovna-vsech-mori ( 28. června 2022 16:22 )

Leda prd. Potrat do 24 týdne těhotenství vražda je. A k čemu mi je rovnoprávnost? Na můj přechod se vykašli, ten je ještě daleko, děti mám ale jen tolik kolik jsem chtěla. Takové věci si ženská dokáže ohlídat. Hormonální tělísko jednou za pět let si snad může zaplatit každá.

maxpax ( 28. června 2022 14:56 )

Jistěže si státy unie o tom mohou sami rozhodovat, to víme a novináři nic nezveličují. Ty jižanské státy se už toho vesměs lačně chytly.Většina států, včetně Texasu, Mississippi nebo Utahu, ale nedovoluje umělé ukončení těhotenství ani v případě, kdy se jednalo o znásilnění nebo incest.
Máš chabou představu, o tom, jak bude každá žena cestovat tisíce km a tam si platit ubytování nebo se stěhovat, zvláště když patří mezi tu chudou polovinu. Ty budou odkázány na anděličkářky,tedy budou riskovat vlastní smrt a bude se udávat.... Patrně se domníváš, že je to jako sjet si z Říčan do Prahy

maxpax ( 28. června 2022 13:01 )

Asi bysis měla konečně přečíst ten 14 dodatek na kterém ne NS USA točil. Zákazem potratů to pouze začalo. Tebe jako baby po přechodu se tohle netýká, ale zákaz rovnosti můžu a žen se tě třeba už dotkne.
Žena nemá tedy právo rozhodovat o svém těhotenství. Ale chlapi sedící na NS mají právo rozhodovat o tom o čem smí nebo nesmí rozhodovat žena. Ještě ti to nedocvaklo?

frantacizek ( 28. června 2022 12:39 )

a že těch otrav bližního svého bylo v rámci různých produktů zavážených jen k nám několik..jakože ta hrstka gayů a leseb, která ještě nestihla z tohohle Vatikánů naruby zdrhnout směr USA, kde Poláci dosti migrují, v tom podle mě nefiguruje..

Zobrazit celou diskusi