Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Potratové kliniky v USA po rozsudku soudu začaly zavírat. Hrozí i zákaz antikoncepce?

Aktualizováno -
25. června 2022
17:06
Autor: ČTK, Mii - 
25. června 2022
11:57

V některých amerických státech začaly zavírat potratové kliniky bezprostředně poté, co nejvyšší soud v pátek zrušil právo amerických žen na přerušení těhotenství, a to dané verdiktem z roku 1973. Asi polovina z 50 amerických států pravděpodobně po přelomovém výroku nejvyšší americké soudní instance zavede nová omezení nebo zákazy potratů, uvedla britská stanice BBC. V některých státech přitom začal zákaz interrupcí již platit.

Celostátní právo na potrat pocházelo z verdiktu v procesu označovaném jako Roeová versus Wade z roku 1973. Jeho zrušení znamená, že rozhodování o interrupcích bude od nynějška v režii jednotlivých států. Prezident Joe Biden označil páteční rozhodnutí soudu za tragický omyl, předsedkyně Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiová ho nazvala šokujícím.

V Arkansasu, kde okamžitě vstoupil v účinnost dříve přijatý zákaz, se dveře potratové kliniky Little Rock uzavřely bezprostředně poté, co bylo rozhodnutí nejvyšší americké soudní instance zveřejněno na internetu. Zaměstnanci centra obvolali ženy, aby jim oznámili, že jejich naplánované návštěvy u lékaře se ruší, zatímco před zařízením se protipotratoví aktivisté radovali a pokřikovali na přítomné klienty a klientky, kteří o rozhodnutí ještě nevěděli, popsala BBC.

Také v New Orleansu v Louisianě, kde začal rozhodnutím nejvyššího soudu automaticky platit zákon zakazující potraty, se uzavřela jediná ze tří louisianských potratových klinik Women's Health Care Centre. Dobrovolnice Linda Kocherová novinářům BBC před klinikou řekla, že bohaté ženy podle ní budou mít nadále možnost podstoupit potrat v jiných státech, ale ty nemajetné budou odkázány na nelegálně prováděné procedury. Duchovní Bill Shanks, který se staví proti potratům, ale BBC sdělil, že pátek byl slavným dnem.

Vedle Arkansasu a Louisiany začala ihned po oznámení verdiktu nejvyššího soudu platit omezení potratů také v Kentucky, Jižní Dakotě, Missouri, Oklahomě a Alabamě. V Mississippi a Severní Dakotě vejdou omezení interrupcí v účinnost ve chvíli, kdy je schválí generální prokurátoři. Ve Wyomingu nabude zákaz potratů účinnosti po pěti dnech, v Idahu, Tennessee a Texasu po 30 dnech. Zákaz v Utahu musí být ještě potvrzen, vypočítala BBC.

Můžou padnout i další precedenty, varují kritici

Americká média mezitím spekulují, co zákaz práva na potraty může pro USA znamenat dál. Soud by teď mohl chtít zasahovat i do dalších oblastí soukromého života, jako je antikoncepce nebo sňatky osob stejného pohlaví, píše ve své analýze v deníku The New York Times (NYT) Charlie Savage.

Zejména u levicově smýšlejících lidí vyvolal verdikt obavy, že „rozhodnutí o potratech by mohlo být jen začátkem prudkého posunu doprava v otázkách, které se přímo dotýkají intimních osobních rozhodnutí,“ píše Savage. Připomněl také souhlasné stanovisko soudce Clarence Thomase, v němž navrhuje přezkoumání precedentů opírajících se o stejnou argumentaci.

Thomas, považovaný za nejvíce konzervativního člena soudu, ve své argumentaci přímo zmiňuje precedenční verdikty týkající se práva na antikoncepci, legalizace sexuálních styků osob stejného pohlaví a práva stejnopohlavních párů na uzavírání manželství. Podle odborníka NYT na nejvyšší soud Adama Liptaka přitom Thomas nemusí být jediným členem, který by mohl zrušení těchto přelomových rozhodnutí podporovat. Soudce Samuel Alito v pátečním rozhodnutí ujišťoval, že argumentace většiny soudu se týká pouze potratů.

Pro kritiky konzervativní „supervětšiny“ ale zřejmě takové ujištění mnoho neznamená, jak naznačuje komentář editorského týmu deníku The Washington Post (WP). „Radikální rozhodnutí nejvyššího soudu o potratech zahajuje novou, nebezpečnou éru,“ zní titulek textu.

Video  Polky jezdí za potraty i do Česka. Legálně se jich v Polsku provede jen okolo tisícovky ročně.  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

kralovna-vsech-mori ( 25. června 2022 14:18 )

Ti amíci jsou teda hlavičky. Už teď tam lidi trpí bídou.

Zobrazit celou diskusi