Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Americký nejvyšší soud zrušil právo žen na potrat! Historický obrat, hodnotí pozorovatelé

Aktualizováno -
24. června 2022
19:33
Autor: ČTK - 
24. června 2022
16:31

Americký nejvyšší soud dnes zrušil právo na potrat dané verdiktem starým skoro 50 let. Ženy v celých USA podle něj měly právo na interrupci zhruba do 23. týdne těhotenství. To, že se nejvyšší soud, v němž nyní převažují konzervativní členové, rozhodl verdikt zrušit, se označuje za historický obrat. Neznamená sice, že budou interrupce automaticky považované za nelegální, ale rozhodování o nich bude na jednotlivých amerických státech. Podle agentury AP se dá očekávat, že možná až polovina z nich interrupce zakáže.

Celostátní právo na potrat dosud vycházelo z verdiktu v procesu označovaném jako Roeová versus Wade z roku 1973. Podle AP nyní soud rozhodl v rozporu s vůlí většiny Američanů, kteří si podle průzkumů přejí, aby původní verdikt zůstal v platnosti.

Pro zrušení verdiktu se dnes vyslovilo pět konzervativních soudců, tři liberálové byli proti, Předseda soudu John Roberts se k většině nepřipojil. Uvedl, že není pro zrušení verdiktu Roeová v. Wade, ale podpořil by mississippský zákon zakazující potraty po 15. týdnu těhotenství.

To, že se soud chystá ochranu práva na potrat zrušit, naznačil únik předběžného stanoviska už v květnu. Soudce Samuel Alito v dnešním odůvodnění napsal, že soud je toho názoru, že verdikt Roeová v. Wade musí být zrušen. „Ústav se nezmiňuje o potratu a žádné takové právo není chráněno žádným ústavním ustanovením,“ napsal Alito. Podle jeho výroku mají o problemtice potratů rozhodovat politické složky, nikoli soudy.

Se zrušením v devítičlenném soudu nesouhlasili tři liberální soudci Stephen Breyer, Sonia Sotomayorová a Elena Kaganová. Jsme zarmouceni kvůli milionům amerických žen, které dnes ztratily základní ústavní ochranu, napsali ve svém prohlášení.

Odnesou to hlavně chudé ženy

Ministr spravedlnosti Merrick Garland oznámil, že jeho úřad využije veškeré prostředky, aby zajistil svobodu rozhodování ve věcech potomků a aby federální agentury mohly nadále poskytovat služby v tomto směru v rozsahu zaručeném federálním zákonem. „Toto rozhodnutí je ničivou ranou svobodě rozhodování o rodině v USA. Bude to mít okamžitý a nezvratný dopad na život lidí v celé zemi, přičemž důsledky budou pro různé skupiny odlišné. Největší tíhu pocítí lidé tmavé pleti a lidé s omezeným příjmem,“ uvedl Garland.

Také podle stanice CNN se rozhodnutí nejvyššího soudu dotkne především chudších rodin, v nichž ženy nebudou mít prostředky na to, aby vycestovaly kvůli interrupci do jiného státu.

Biden: Změna musí přijít během voleb

„Toto rozhodnutí vrací Ameriku doslova o 150 let zpět, podle mne je to smutný den pro tuto zem,“ řekl americký prezident Joe Biden. „Konzervativní většina nejvyššího soudu ukázala, jak je extrémní. Moje administrativa použije všechny legální pravomoci, ale jednat musí také Kongres,“ dodal šéf Bílého domu.

V USA se budou na podzim konat volby do Kongresu a Biden řekl, že voliči musejí vybrat takové zástupce, kteří právo na potrat obnoví.

„Jediný způsob, jak můžeme ženě zajistit právo vlastní volby, je, aby Kongres z ochrany dané verdiktem v kauze Roeová versus Wade učinil federální zákon. To nemůže zajistit žádná prezidentova exekutivní akce. Pokud Kongres k tomu nemá, jak se zdá, dostatek hlasů nyní, musejí se ozvat voliči. Na podzim musíte zvolit více senátorů a poslanců, kteří zakotví práva žen ve federálním zákoně,“ řekl Biden.

The New York Times napsal, že se dá očekávat, že zhruba 20 amerických států, kde žije přes 26 milionů žen v produktivním věku, interrupce povolí. Jde zejména o státy na severovýchodě a na západním pobřeží. Naopak 20 států na jihu USA a ve vnitrozemí potraty zakáže. V nichž žije něco přes 25 milionů žen, které mohou mít děti. U deseti států s 12 miliony žen v produktivním věku není jisté, jakou legislativu zvolí.

Obama: Útok na svobodu milionů Američanek

Proti výroku nejvyššího soudu se vyslovila předsedkyně Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiová, podle níž jde o „kruté rozhodnutí, které je šokující a srdcervoucí“. „Republikány kontrolovaný nejvyšší soud dnes splnil temný cíl republikánů připravit ženy o právo na vlastní rozhodnutí týkající se jejich zdraví a dětí... kvůli převaze republikánů v nejvyšším soudu jsou dnes americké ženy méně svobodné, než byly jejich matky,“ sdělila Pelosiová. Dodala, že demokraté budou nadále usilovat o to, aby se verdikt z roku 1973 stal zákonem.

Vůdce senátní republikánské menšiny Mitch McConnell naopak nejnovější verdikt uvítal. „Miliony Američanů strávily polovinu století modlitbami, pochody a prací směřující k dnešnímu historickému vítězství práva a nevinného života. Jsem hrdý, že jsem s nimi při té dlouhé pouti byl a sdílím dnes jejich radost,“ prohlásil McConnell.

Demokrat a bývalý prezident Barack Obama obvinil soud z útoku na „základní svobody milionů Američanek“. „Nejenom že dnes soud zvrátil historický precedens starý téměř 50 let, ale ponechal věc, která patří k nejosobnějším, na vůli politiků a ideologů,“ sdělil Obama.

Bývalý prezident Donald Trump rozhodnutí soudu ocenil. „Je to v souladu s ústavou a vrací právo tam, kde mělo už dlouho být. Myslím, že nakonec to bude fungovat pro všechny,“ prohlásil. Na otázku v rozhovoru s televizí Fox News, jak vidí vlastní roli v tomto rozhodnutí, protože sám jmenoval do nejvyššího soudu tři soudce, odpověděl: „Rozhodl Bůh“.

V Česku potratů ubývá

Průzkumy provedené po květnovém úniku soudního stanoviska ukázaly, že si 66 procent Američanů nepřeje, aby nejvyšší soud zrušil verdikt Roeová v. Wade.

V České republice je interrupce legální do 12. týdne těhotenství, s lékařským doporučením do 24. týdne a v případě závažných problémů s plodem kdykoli. Umělých přerušení těhotenství v Česku ubývá: v roce 2020, za který jsou poslední dostupná data, ženy v ČR podstoupily asi 16 900 potratů; o deset let dříve jich bylo téměř 24 000.Z  evropských zemí platí absolutní zákaz potratů na Maltě či v Andoře.

Video  Polky jezdí za potraty i do Česka. Legálně se jich v Polsku provede jen okolo tisícovky ročně.  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

1pravda1 ( 25. června 2022 11:20 )

A to už vůbec nedomysleli u těch, které čekají třeba 4 dítě a fakt už ho neuživí, babyboxy asi nemají, nechtěné dítě v těle matky - to je něco strašného, ona ho nechce a musí ho mít ve svém vlastním břiše, sama jistě si to dítě neudělala, nevím jak to mají v USA s přístupem k antikoncepci hormonální...

1pravda1 ( 25. června 2022 11:17 )

Tak to je šílené, potraty ve 23 týdnu těhotenství - to snad ta žena věděla od začátku, jestli dítě chce nebo ne, ale to už je dítě plně vyvinuté orgánově jen roste a zesiluje.... POKUD CHTĚJÍ ZAKÁZAT POTRATY - TAK V TOM PŘÍPADĚ JE POVINEN OTEC DÍTĚTE SE FINANČNĚ POSTARAT O TĚHOTNOU ŽENU A JEJICH DÍTĚ.... ne že se vše nechá na ženě, zakáže se jí rozhodovat o svém těle a ještě ona bude tak, kdo bude dítě živit a vychovávat povinně, když ale u toho byli oba a oba se rozhodli, že to dítě nechtějí a žena půjde tedy na potrat.... jinak antikoncepce by měla být zdarma, pokud není právo na potrat, ovšem žena která dítě opravdu nechce - tak to dítě v jejím těle je chudák nechtěný...

11kareI11 ( 25. června 2022 08:03 )

Mohu vás ujistit, že tohle se naprosté většině českých mužů nepodaří, takže zase tak jednoduché řešeni to není. Ale možná máte doma Mozambičana, tak máte patrně trochu posunutou představu.

krapotkin ( 24. června 2022 23:29 )

I český stát vám kecá do všeho a pravdu nikam napsat nesmíte.

kdoasi ( 24. června 2022 19:31 )

Tak ať si chlapi udělají na ****** uzel. Jednoduchý řešení. Jinak je to diskriminace žen.

Zobrazit celou diskusi