Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Uzdravování myšlenkou či popírání evoluce: Anticena Bludný balvan rozdána, kdo ji získal?

Autor: ČTK - 
27. května 2022
22:21

Anticenu Bludný balvan za rok 2021 dnes dostali například podnikatel Karel Janeček a spolek Zdravé fórum shodně za dezinformace o nemoci covid-19. Uvedl to na svém webu Český klub skeptiků Sisyfos, který ceny uděluje. Pořadatelé Bludných balvanů se tak snaží upozornit na projevy nevědeckého myšlení a matení české veřejnosti.

Janeček, který dostal zlatý Bludný balvan v kategorii jednotlivců, na své názory ohledně covidu-19 veřejně upozornil především loni v proslovu na udílení hudebních cen Český slavík, za jejichž obnovením stojí. Kritizoval protiepidemická opatření vlády nebo očkování dětí proti covidu-19. „Nesmíme podlehnout tomu hroznému tlaku na očkování našich dětí proti nemoci, která je nijak neohrožuje,“ prohlásil tehdy mimo jiné. „Varuje (Janeček) před novou vakcínou a děsí se dlouhodobých rizik, ale dlouhodobá rizika po prodělání nemoci ho vůbec nevzrušují, přestože už jenom z příznaků nemoci je zřejmé, že napadá řadu důležitých orgánů, od dýchacího aparátu, přes imunitu, po nervový systém,“ sdělil dnes klub Sisyfos.

V kategorii „družstev“ dostal zlatý Bludný balvan spolek Zdravé fórum, který podle klubu šířil dezinformace a konspirační teorie. Tato organizace třeba podpořila ředitele waldorfské školy v Semilech Ivana Semeckého, který byl radnicí odvolán, protože odmítal na škole dodržovat povinné testování dětí na covid-19. „Strategie Zdravého fóra vychází z předem daných jistot - covid-19 není až na specifické výjimky vážné onemocnění, proto je nejlépe ho prodělat, očkování má jen omezenou účinnost a četná rizika a protiepidemická opatření jsou přinejlepším zbytečná,“ uvedl klub Sisyfos.

Český klub skeptiků Sisyfos udělil v každé kategorii také stříbrné a bronzové balvany. Stříbrnou anticenu za jednotlivce dostal vystudovaný strojař Radim Grebeníček za vytvoření modelu „uzdravování skrz myšlenkou indukovanou změnu genové exprese“. Grebeníček podle klubu mimo jiné nabízí semináře, kde například učí, jak údajně bylinkami a přírodními látkami léčit rakovinu prsu nebo Downův syndrom. Za družstva získalo stříbro protipotratové uskupení Hnutí pro život ČR, podle klubu třeba za „posunutí ochrany nenarozeného dítěte až do okamžiku ejakulace“. Hnutí veřejně kritizovalo posílání potratových pilulek ukrajinským ženám znásilněným ruskými vojáky.

Bronzový Bludný balvan pro jednotlivce dostala pedagožka Marie Macková ze soukromé Vysoké školy PRIGO v Havířově. „Naše laureátka zažívá opakovaně klinickou smrt a mluví o ní, což není nic proti ničemu. Problém tkví v tom, že svými osobními zkušenostmi opředenými magií, numerologií, astrologií, rituály, vlastními modely experimentuje a obohacuje své studenty během výuky a své klienty, kterým nabízí placené služby,“ uvedl klub Sisyfos.

Bronz pro družstva dostal kolektiv autorů knihy Achillovy paty evoluce v čele s překladatelem a autorem české předmluvy Liborem Votočkem. Kniha se snaží zpochybnit vědecké poznatky o evoluci.

Český klub skeptiků Sisyfos je součástí světového skeptického hnutí, které vzniklo v roce 1976 v USA jako reakce na vzestup iracionality ve společnosti z iniciativy desítek vědců a filozofů včetně několika nositelů Nobelových cen. Tuzemský klub se ustavil v roce 1995.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

frantacizek ( 27. května 2022 23:02 )

u kolegy Janečka ve zdůvodnění Bludného balvanu měl Sisyfos zdůraznit jeho plamennou televizní "úvahu" na téma budování imunity u dítěte střetem s covidem. Dítě si buduje imunitu prakticky od novorozence, kdy začíná olizovat hračky, pomáhá si tak při růstu zoubků, popř. v rámci další, batolecí, fáze, kdy ohmatá v domácnosti kde co. K tomu nepotřebuje být vystaveno TBC, covidu, spalničkám, u rodiče-odmítače očkování.
Dalším příkladem je Zlatý Slavík a zdůraznění předností Janečkova algoritmu D21 aplikovanému na anketu. Veškerá údajná pozitiva D21 publikovaná na webu tohoto algoritmu jsou v aplikaci na tuto anketu ve skutečnosti jeho negativy, čiže je to sémanticky právě naopak..
Tahle cena skeptiků a nepřátel demagogie je tedy pro tento rok dvojace ve správných rukou..

Zobrazit celou diskusi