Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Polsko šokovala smrt matky, které odmítli ukončit těhotenství: Na operačním stole zemřela kadeřnice Izabela (†30)

Autor: rc - 
4. listopadu 2021
05:00

Druhého potomka měla na svět přivítat Izabela S. (†30) z polského města Pszczyna. Místo křtin však její rodina chystá pohřeb. Izabele, která vlastnila kadeřnický salón, ve 22. týdnu těhotenství praskla plodová voda. Zemřel plod a o den později i Izabela. Příčinou její smrti mohl být septický šok. Lékaři totiž údajně otáleli s odstraněním mrtvého plodu z jejího těla. Případ pobouřil polskou veřejnost. Izabela podle protestujících Poláků zemřela kvůli rozhodnutí Ústavnímu soudu, který de facto postavil potraty mimo zákon. Na sociálních sítích se začala šířit výzva „Už žádná další.“

Byla krásná a úspěšná. V polském městě Pszczyna, které leží ve Slezském vojvodství, vedla oblíbený kadeřnický salón. Navíc vychovávala s manželem devítiletou dceru, a co nevidět měla Izabela S. přivítat dalšího potomka. Těhotenství mělo probíhat dobře až do 20. září, kdy se necítila dobře. Jejím ošetřujícím lékařem byl doktor Marcin Leśniewski, který vede nemocnici v Pszczyně.

Neobrátila se na ošetřující lékaře

Podle informací zpravodajského webu Fakt.pl se však neporadila se svým lékařem, ale jiným gynekologem. Lékař ji poslal do nemocnice, kam došla druhý den. „Při příjmu do nemocnice byly u plodu diagnostikovány vrozené vady,“ uvedla zástupkyně rodiny advokátka Jolanta Budzowská s tím, že zároveň Izabele v 22. týdnu praskla plodová voda.

Čekali na smrt plodu

Nicméně s vyjmutím plodu prý lékaři čekali, dokud mu nepřestane tlouci srdce. „Zemřelá během svého pobytu v nemocnici ve zprávách zaslaných rodinným příslušníkům a přátelům uvedla, že podle informací, které jí lékaři poskytli, zaujali (zdravotníci) vyčkávací postoj a upustili od vyprázdnění děložní dutiny, dokud plod neodumře, což dávala do souvislosti s platným zákonem omezujícím možnosti legálního potratu,“ uvedli příbuzní ženy v prohlášení.

Izabela se už domů nevrátila. V nemocnici zemřela, zřejmě šlo o septický šok. Budzowská uvádí, že existovaly důvody k ukončení těhotenství, ale lékaři to neudělali. Krajská prokuratura v Katovicích podle výše zmíněného webu uvedla, že pacientku lékaři léčili antibiotiky. Měla prý horečku a zánět.

Měla strach

Před smrtí se Izabela bála o život, ale lékařům bezmezně důvěřovala. Svým příbuzným měla napsat, že se bojí sepse. „Byly to pro ni traumatické chvíle,“ dodala Budzowská s tím, že Izabela zemřela na operačním stole, když podstupovala císařský řez.

Už žádná další

Budzowská je přesvědčená, že za smrt nebohé ženy může rozhodnutí Ústavního soudu, který v loňském roce zpřísnil restriktivní předpisy týkající se potratů. Z náhlé smrti Izabely je v šoku zejména rodina. Její bratr Michał Z. na sociální síti sdílel dojemný obrázek, na němž je těhotná žena kopající si vlastní hrob, zatímco se na ni dívají kněží a policisté.

„Mějte na paměti ženu, která nedávno zemřela v 22. týdnu těhotenství, protože čekala na smrt. Zemřela a bohužel mnoho dalších zemře,“ stojí u fotografie s tím, že její smrt nesou na bedrech kněží a politikové. „Lékaři ve vašem fanatickém systému čelili hrozné vlně - riskovat život těhotné pacientky, nebo riskovat, že půjdou do vězení v důsledku porušení protipotratových zákonů,“ píše se dále. Smrt Izabely vzbudila v zemi velké protesty a na sociálních sítích probíhají různé výzvy. Ženy zapalovaly v oknech svíčky, aby uctily Izabelinu památku.  

VIDEO: Polky jezdí za potraty i do Česka. Legálně se jich v Polsku provede jen okolo tisícovky ročně

Video  Polky jezdí za potraty i do Česka. Legálně se jich v Polsku provede jen okolo tisícovky ročně  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

krasomila ( 4. listopadu 2021 12:19 )

Oni se budou hodně divit, až jim tam klesne porodnost o desítky procent, protože rozumná ženská si tam těhotenství neriskne. Hlavně že zachráněj pár tisíc nechtěných dětí vzniklých z incestu a znásilnění a celoživotních invalidů, jejichž život bude stát neuvěřitelné množství peněz, ať už skončí v ústavu, nebo budou viset na krku rodině.

wildcat ( 4. listopadu 2021 12:10 )

Polsko má vytyčenou cestu do středověku kam spěje s pomocí boží. Žena je stroj na rození dětí. Co na tom že se budou rodit i za cenu ohrožení života matky. Po shlédnutí polského filmu Klér se divím že církev neupálila jeho režiséra.

mim33 ( 4. listopadu 2021 09:34 )

Tenhle pekelný spolek měl být dávno rozehnán.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání