Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Jana (28) odnosila miminko navzdory rakovině: teď přišla krutá rána

Autor: pma - 
9. června 2022
05:00

Bojovnice Jana Faltýnková (dříve Ryšánková, 28) prožívá život jako na horské dráze. Před pěti lety jí lékaři diagnostikovali rakovinu. Stalo se tak v době, kdy byla v pátém měsíci těhotenství a čekala malou Stellinku. I když jí lékaři od těhotenství odrazovali, chtěla zachránit život jim oběma a to se jí naštěstí povedlo. Po pěti letech se jí i po náročných chemoterapiích a onkologické léčbě podařilo otěhotnět znovu, ale musela nakonec podstoupit interrupci. „Osud to tak chtěl, mělo to tak být. Těžko jsem se s tím ale smiřovala,“ svěřila se. Na sítích svým příznivcům popisuje nelehkou cestu, kterou si pro ni osud připravil, i to, že stále bojuje dál.

Před pěti lety si tehdy nastávající maminka Jana v pátém měsíci těhotenství nahmatala v tříslu bouli a po sérii mnoha vyšetření si vyslechla tu nejhorší zprávu, jakou může budoucí maminka slyšet. „Začalo velké kolečko vyšetření (histologie, magnetická rezonance atd.) a ve 24. týdnu mi oznámili tu smutnou zprávu – zhoubný nádor, rakovina tkáně ve II. stadiu,“ vzpomínala tehdy Jana.

I když budoucí maminku lékaři od donošení miminka odrazovali, Jana se nenechala. Věděla, že chce bojovat nejen o svůj život, ale i o ten dceřin. „Má onkoložka tehdy ale dělala vše, abychom mohly zůstat stále 2v1, a nakonec se tedy doktoři rozhodli, že to risknou, a do operace se pustili,“ vyprávěla maminka. Vše se nakonec podařilo. Janě byl ke konci těhotenství odstraněn nádor a ve 36. týdnu těhotenství přišla na svět maličká zdravá dívenka jménem Stella.

Duben – měsíc radosti i bolesti

I když to bylo tehdy náročné, jak z fyzického, tak psychického hlediska, statečná Jana rakovinu porazila a její dcerka roste do krásy. Před nedávnem malá princezna oslavila páté narozeniny. „Každým rokem jsem na sebe čím dál víc pyšnější, že jsem to nikdy nevzdala, že jsem to odhodlání v sobě našla a rozhodla se zachránit nás obě. Nedokážu si život bez jejího úsměvu a smíchu už nikdy představit,“ napsala počátkem dubna na sociálních sítích šťastná maminka.

Od jara 2017 se mnoho věcí změnilo k lepšímu. „Duben je pro mne vždy ten nejkrásnější měsíc v roce. Stell slaví narozeniny, já se vdala, ukončila jsem před dvěma lety onkologickou léčbu a stále přichází plno nádherných zpráv,“ popsala žena, která je navíc autorkou knížek, Kdo bojuje, vyhrává a Život s diagnózou. A k dobrým zprávám se přidala další. Bojovnici se podařilo po druhé otěhotnět a čekala druhého potomka. Pak ale přišla tvrdá rána.

Doufám, že to byla poslední zkouška

Po několika týdnech těhotenství musela jít na potrat. „Užívala jsem si každý den, nastavila si v hlavě, že všechno zvládnu. Těhotenství bylo v 6. týdnu sice potvrzené, ale nevypadalo to úplně nejlíp,“ vypráví maminka. „Nic jsme si nepřipouštěli, prosili jsme toho uzlíčka štěstí, aby s námi zůstal, ujišťovali jsme ho, že mu s námi bude dobře, že pro něho uděláme všechno, ale rozhodl se jinak. Nevyčítám mu to, nemám to za zlé ani svému tělu. Osud to tak chtěl, mělo to tak být,“ popisuje Jana na svém blogu. Těžko se s touto bolestivou zprávou smiřovala, těšila se, že by nadcházející Vánoce mohli slavit už ve čtyřech.

I přes všechny špatné zprávy, které si život pro Janu nechystal, neztrácí mladá bojovnice naději. „Jsem ráda, že je to za mnou a jdeme prostě dál. Doufám, že tohle byla poslední zkouška a teď už nás čekají jen dobré zprávy a další krásné události,“ doufá.

PavelSki ( 9. června 2022 13:43 )

... a někomu to pomůže se povznést na své "těžkosti", když si uvědomí, že jsou proti tomu nicotné.
Škoda, že Zuza nenapsala, proč to četla sama.

lucie13 ( 9. června 2022 12:53 )

Každý reaguje jinak. Někomu to naopak může pomoci, aby nevzdával vlastní situaci - nějaká šance vždy je a to dodá sílu při vlastním boji s nemocí.

zuzakirsch ( 9. června 2022 05:50 )

Podobné čtení je pro zvláštní druh lidí. Snad je těší, číst si o tragédiích jiných, snad je to utvrzuje v tom, jaký nádherný život sami žijí. Tyto smutné a těžké příběhy jsou ojedinělé a přitom bulvár o nich denně referuje. Sebevraždy, rakoviny, potraty, chudoba... Asi to láká víc čtenářů a běžný, relativně bezproblémový život rodin, by "neprodával" tak dobře. Skutečně nemocní nebo životem těžce zkoušení životem na podobné články nemají mentální síly, hledají pozitivní podněty.

Zobrazit celou diskusi