Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Sestřička dva roky přesvědčovala lékaře, že jí není dobře: Pak jí objevili rakovinu děložního čípku v posledním stádiu!

Lauren McNultyová (28) má rakovinu děložního čípku ve třetím stádiu. Kvůli chybě lékařů už nikdy nebude moci mít děti.
 (Autor: Profimedia, Gofoundme.com)
Autor: pma - 
22. května 2022
05:35

Smutnou zkušenost má za sebou osmadvacetiletá zdravotní sestřička Lauren McNultyová. Přestože sama ve Skotsku pracuje jako zdravotní sestra, poznala tamní zdravotnictví z druhé strany, jako pacientka. Přes dva roky přesvědčovala lékaře, že se necítí dobře. Ti jí nejprve diagnostikovali syndrom dráždivého tračníku, jenže nakonec se z nemoci vyklubala rakovina děložního čípku. 

Skotská zdravotní sestra Lauren McNultyová (28) pracuje na chirurgickém oddělení Fakultní nemocnice Monklands ve Skotsku. Žena celý život toužila být matkou, teď se ale její plány sesypaly jako domeček z karet. Lékaři jí totiž oznámili, že má rakovinu děložního čípku a to v jedné z posledních fází. Mladá Lauren se tak musela smířit s tím, že nikdy nebude moci mít děti.

Testy nic neodhalily

Že je něco špatně, mladá zdravotnice věděla už před více než dvěma lety. Na konci roku 2019 začala pociťovat silné, nepravidelné a abnormální krvácení spojené s bolestí pánve a žaludeční křečemi mimo pravidelný menstruační cyklus. Lauren se tedy vydala za odborníky a popsala jim své problémy.  Po návštěvě svého praktického lékaře byla poslána na gynekologii, kde Britce provedli laparoskopii a testy, zda netrpí Endometriózou nebo Syndromem polycystických vaječníků. Nic však lékaři nezjistili a Lauren poslali domů.

Jenže její bolesti se v průběhu následujících měsíců rapidně zhoršily. Lauren začala trpět silnými bolestmi hlavy a sex pro ni byl velmi nepříjemný. V průběhu dalších měsíců ženě dělal její praktický lékař další sérii testů, které však nic zvláštního neodhalily, a doktor ženě sdělil, že má zřejmě syndrom dráždivého tračníku, tedy problémy s vylučováním. Ovšem stále se opakující problémy s pánevními infekcemi doktor dle Lauren neřešil.

Rakovinu má v rodině

Změnila tedy kliniku a na počátku letošního roku jí lékaři v Glasgow udělali rozsáhlé testy a odběry krve. Koncem ledna se dozvěděla nejhorší ortel. Má rakovinu děložního čípku v posledním stádiu a nikdy nebude moci mít děti. Lauren tomu nemohla uvěřit. „Měla jsem mít vysokou prioritu. Mojí mámě byla diagnostikována rakovina děložního čípku v raném stadiu před několika lety. Moje rodinná anamnéza byla tedy v evidenci,“ řekla britskému deníku Daily Record zdravotní sestra. „Jako zdravotní sestra si prostě nemůžu pomoct, ale cítím se opravdu zklamaná systémem, kterému jsem zasvětila svůj pracovní život,“ přiznala Lauren.

Zpráva o rakovině se samozřejmě dotkla i jejích nejbližších. „Je mi teprve 28 a nejenže musím bojovat o život, ale já a můj partner Chris jsme museli truchlit nad tím, že nikdy nebudu moci mít děti,“ popsala emotivně Britka. Lauren v současné době podstupuje sérii chemoterapií a radioterapií a snaží se o osvětu prevence rakoviny. Rodina Lauren založila i sbírku, kde mohou lidé nemocnou Britku prostřednictvím finančních darů podpořit.

 

leiah ( 22. května 2022 20:29 )

Praktik? V UK nemají gynekologii???

Zobrazit celou diskusi