Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Budou Putin a spol. pykat za zvěrstva na Ukrajině? Expert promluvil o tribunálu i trestech

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
11. dubna 2022
15:43
Autor: Pavlína Horáková, vol - 
11. dubna 2022
14:00

 Bomba na činoherní divadlo, kde se schovávalo přes tisíc civilistů, nálety na porodnici a dětskou nemocnici, ostřelování humanitárních koridorů, poházená těla v ulicích, masové hroby s desítkami obětí, mučení, znásilňování a drancování – taková je Putinova válka. Kdo se za tyto zrůdné zločiny bude zodpovídat? Jak a kdy? O ruských zločinech a možných trestech za ně promluvil v Epicentru na Blesk.cz vedoucí Katedry mezinárodního práva na Právnické fakultě Univerzity Karlovy Pavel Šturma.

Vladimir Putin odstartoval válku na Ukrajině, při které dál a dál umírají nevinní lidé. „Je jasné, že on je tím, kdo zorganizoval a rozpoutal agresi na Ukrajině. V tomto smyslu by bylo určitě možné hovořit o tom, že má odpovědnost za zločin agrese,“ uvedl Šturma v Epicentru na Blesk.cz.

V souvislosti s ruskou invazí na Ukrajině se nyní však hovoří i o učiněných zvěrstvech, která Rusové páchají i na civilním ukrajinském obyvatelstvu. Hrůzné záběry z Buče mohou být, bohužel, jen špičkou ledovce.

V této souvislosti se může jednat zejména o válečné zločiny, v některých situacích pak lze uvažovat o zločinech proti lidskosti, podotkl Šturma. V případě obvinění samotného Putina z nich by se však musely tyto záležitosti prokázat, ale existuje rovněž možnost, aby rovněž i ruský prezident nesl odpovědnost za jednání svých podřízených - pokud by se prokázalo, že věděl o tom, že se jeho podřízení takové zločiny chystají páchat, případně je páchají, poznamenal Šturma.

„Pokud jde o to, kde by to mohlo být stíháno, tak tady se nedá úplně předpokládat, že by byl vytvořen nějaký speciální ad hoc mezinárodní trestní tribunál pro zločiny na Ukrajině. Nechci to vyloučit na 100 procent, ale je to velmi nepravděpodobné,” míní však Šturma.

„Mezinárodní vojenské tribunály, které byly vytvořeny po 2. světové válce v Norimberku a Tokiu, byly vytvořeny proto, že došlo k vítězství spojenců a totální porážce nacistického Německa, resp. Japonska. A bylo možné tedy na základě smlouvy norimberský tribunál vytvořit a postavit tam nacistické zločince. To si myslím, že se v tomto případě nestane,“ uvedl Šturma.

Není přitom jasné, že se dění na Ukrajině přetaví ve vleklý, zamrzlý konflikt, nebo dojde na mírové jednání, ale zřejmě ne takovým, které by vedlo k vytvoření novodobého „norimberského“ tribunálu, míní. Tribunály související s válkami v Jugoslávii a Rwandě pak byly vytvořené na základě rezoluce Rady bezpečnosti OSN, jenže takovou rezoluci by stálý člen RB OSN Rusko vetovalo.   

Stíhání zločinů proti lidskosti na Ukrajině, které by byly zdokumentovány, by mohly být stíhány před Mezinárodním trestním soudem v Haagu, podotýká Šturma. „Mezinárodní trestní soud může udělit trest odnětí svobody, třeba na 20 nebo 30 let. Výjimečně taky doživotí. Trest smrti není podle statutu přípustný,” upozorňuje Šturma. „Tam, kde by se jednalo o závažné zločiny, si dokážu z hlediska praxe mezinárodních trestních tribunálů představit poměrně vysoké tresty odnětí svobody - 15 či 20 let i více. Případně i doživotí,“ dodal. 

21:59
Dnes

Vážení čtenáři, pro dnešek se s vámi loučíme. Pokračovat budeme zase zítra v brzkých ranních hodinách. Přejeme vám dobrou noc.

21:39
Dnes

Běloruské úřady dnes prohlásily běloruský servis německé veřejnoprávní stanice Deutsche Welle (DW) za extremistickou organizaci a zakázaly veškeré jeho aktivity v zemi. Stanice o tom informovala na svém webu. V praxi to znamená, že každému, kdo s médiem spolupracuje, hrozí až sedmiletý trest vězení, napsala agentura AP.

21:13
Dnes

Ruské rakety zasáhly budovu Oděské právnické akademie. Podívejte se na novou fotografii z dnešního útoku.

Zobrazit celý online

Jirik-ta ( 11. dubna 2022 19:20 )

Kdo je to Chazar?
Jaký je význam slova Chazar? Co to znamená?

Jirik-ta ( 11. dubna 2022 19:15 )

Jirik-ta ( 11. dubna 2022 19:11 )

http­s://ww­w.ms­n.co­m/en-us/weather/other/we-will-never-forgive-the-russian-people-mayor-of-bucha-reacts-to-horrific-images/vi-AAVPZ5Q

Jirik-ta ( 11. dubna 2022 19:08 )

Jirik-ta ( 11. dubna 2022 19:05 )

za zvěrstva na ukrajině bude pykat Kolomojec a zelinář (Azov Battalion, http­s://en­.wiki­pedi­a.or­g/wi­ki/A­zov_Bat­tali­on)
Zprávy zveřejněné Úřadem vysokého komisaře OSN pro lidská práva (OHCHR) spojují prapor Azov s válečnými zločiny , jako je hromadné rabování, nezákonné zadržování a mučení. [94] [95] Zpráva OHCHR z března 2016 uvádí, že organizace „shromažďovala podrobné informace o vedení nepřátelských akcí ukrajinskými ozbrojenými silami a plukem Azov v a okolí Shyrokyne (31 km východně od Mariupolu), od léta 2014. k dnešnímu dni. Bylo zdokumentováno hromadné rabování civilních domů, stejně jako cílení na civilní oblasti mezi zářím 2014 a únorem 2015.“ [94] [ potřeba stránka ]

Další zpráva OHCHR dokumentovala případ znásilnění a mučení a napsala: „Muž s mentálním postižením byl vystaven krutému zacházení, znásilnění a dalším formám sexuálního násilí ze strany 8 až 10 členů ‚Azov‘ a ‚Donbasu‘ (další ukrajinský prapor) prapory v srpnu–září 2014. Zdravotní stav oběti se následně zhoršil a byl hospitalizován v psychiatrické léčebně.“ [95] Zpráva z ledna 2015 uváděla, že stoupenec Doněcké republiky byl zadržen a mučen elektřinou a waterboardingem , což vedlo k jeho přiznání ke špionáži pro proruské militanty. [95] [ potřeba stránka ]

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa