Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

„Nepodceňujte Bělorusko,“ varuje bezpečnostní analytik. A popsal první „TikTokovou“ válku

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
23. března 2022
15:45
Autor: Pavlína Horáková - 
23. března 2022
14:00

Bezpečnostní analytik z Katedry bezpečnostních studí Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy a člen pražského Centra pro výzkum míru Jan Ludvík míní, že se blížíme nejpravděpodobnějšímu výsledku, který doprovází každou válku. Tedy vzniku politické dohody, která do určité míry dovolí oběma stranám, aby si zachovaly tvář. Rusové podle něj šli do války, aniž by byli lépe připraveni na její informační dimenzi, řekl v Epicentru Blesku.

„Ta dohoda vzniká. Jedná se a my nevidíme do toho, jak ty debaty probíhají. Uvidíme, jak to dopadne. Do té dohody se ale samozřejmě promítne i situace na bojišti a skutečnost, kdo bude vítězit více. V tuto chvíli není úplně pravděpodobné, že by se jedné ze stran podařilo dosáhnout takové vítězství, aby si ty podmínky dohody mohla zcela nadiktovat,“ řekl host středečního Epicentra Jan Ludvík.

Podle analytika by Rusku nepochybně pomohlo, kdyby se mu podařilo zabránit Ukrajině v získávání zbraní ze Západu. „Což by se teoreticky dalo řešit útokem z Běloruska do té západní části Ukrajiny. Problém je v tom, že už nemá moc sil, které by k tomuto použilo. V podstatě 75 % ruských pozemních sil je v tuto chvíli vázáno tou operací ve zbytku Ukrajiny a mluví se o tom, že by teoreticky do té války mohla vstoupit běloruská armáda,“ uvedl Ludvík s tím, že vojenské složky tamního vůdce Alexandra Lukašenka „nejsou nic moc“.

Běloruská armáda má asi 45 tisíc vojáků, z nichž asi 10 tisíc jsou vojáci pozemních sil rozdělení do čtyř brigád. „Ta armáda je stavěná tradičně na mobilizaci, to znamená, aby vůbec mohli operovat s plnou sil těch čtyř brigád, tak by museli povolat záložníky a to není něco, po čem by Bělorusové toužili,“ dodal Ludvík s tím, že Rusové podcenili Ukrajince a Ukrajinci rozhodně nechtějí podcenit Bělorusy.

17:30
Dnes

OBRAZEM: Život v Borodyance se stal kvůli válce obtížnějším, městečko poblíž Kyjeva se ale začíná zase dávat dohromady. 

16:42
Dnes

„Austrálie připravuje nový balíček pomoci ve výši 100 milionů dolarů pro Ukrajinu. Polovina prostředků bude použita na systémy protiraketové obrany. Více než 30 milionů dolarů na bezpilotní letouny v rámci koalice proti dronům,“ avizuje a děkuje ukrajinský premiér Denys Šmyhal.

16:04
Dnes

Americké tajné služby dospěly k závěru, že ruský prezident Vladimir Putin pravděpodobně přímo nenařídil zabít předáka ruské opozice Alexeje Navalného. Uvedl to dnes americký deník The Wall Street Journal. 

Deník s odvoláním na nejmenované osoby obeznámené s případem píše, že americké tajné služby se kloní k názoru, že Putin zřejmě nenařídil Navalného zabít. Podle něj na tom panuje široká shoda uvnitř zpravodajské komunity, včetně americké Ústřední zpravodajské služby (CIA).

Washington však podle deníku nezbavuje hlavu ruského státu celkové odpovědnosti za Navalného smrt vzhledem k tomu, že opozičník byl léta terčem útoků ruských úřadů a byl uvězněn na základě obvinění, která Západ označil za politicky motivovaná. V roce 2020 byl navíc otráven nervově paralytickou látkou. Kreml popírá, že by se na otravě z roku 2020 podílel stát.

Zobrazit celý online

51799408 ( 23. března 2022 21:17 )

Bidenův režim umisťuje americké jednotky na Ukrajinu a připravuje zemi pro přímé zapojení do třetí světové války
Středa 23. března 2022

(Natural News) Aniž by to drtivá většina Američanů tušila, Bidenův režim rozmístil na Ukrajině vojenský personál USA, což se zdá být přímým úsilím zatáhnout zemi do konfliktu s Ruskem, který rozpoutá třetí světovou válku.
Podle Trending Politics se objevují nové zprávy, že jednotky amerických speciálních sil jsou v současné době na Ukrajině a provádějí „operační přípravu bojiště“. Seth Harp, investigativní reportér a přispívající redaktor pro Rolling Stone, na Twitteru poznamenal: „Američtí specialisté provádějí současné době na Ukrajině, podle dobře informovaného zdroje ‚operační přípravu bojiště‘. Vojenská jednotka je předsunutá jednotka pro operace JSOC, včetně členů Delta Force a SEAL Team 6.
„To by na Ukrajině NEMĚLO být nutně vnímáno jako eskalace. Malé týmy JSOC běžně pronikají do cizích zemí, aby prováděly skrytou práci (nikoli boj) jako součást dlouhodobého pohotovostního plánování,“ napsal a dodal: „Jsou to odepřené operace podle hlavy 10, které se neliší od aktivit CIA.“
"Přítomnost amerických specialistů je součástí malého amerického vojenského kontingentu, který zůstává na Ukrajině," dodal portál.
"Na Ukrajině je také více než 100 vojáků Floridské národní gardy v poradní roli," řekl mluvčí Pentagonu John Kirby. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj mezitím varoval, že pokud selžou mírová jednání s ruským prezidentem Vladimirem Putinem a jeho vládou, třetí světová válka je téměř jistotou.
„Jsem připraven na vyjednávání s Putinem, ale pokud selžou, může to znamenat třetí světovou válku,“ řekl Zelenskyj podle listu Kyiv Independent.
"Zelensky řekl CNN, že je připraven jednat s Putinem, ale varoval, že pokud pokusy o vyjednávání selžou, může to vést k třetí světové válce," dodala zpráva.

Tato válka se vymyká kontrole Bidena a jeho přátel z Deep State, zjevně připravují Ameriku aby se zapojila.

horaIysa ( 23. března 2022 20:03 )

Uživatel, Zelenskyj v době, kdy se na Ukrajině formovaly nacionalistické skupiny ještě běhal svýmu tátovi v pytlíku. před ním byli lidé, kteří tohle umožnili, naposledy posera Janukovyč, který zdrhnul do Ruska. Zelenskyj nebojuje, bojují vojáci a bojují z vlastní vůle. To, že ty jsi připodělaný mamánek neznamená, že jsou takoví všichni. Z Ukrajiny neutíkají jen bohatí, nebo myslíš, že všechny ty ženy a děti, ty miliony lidí, že jsou to všechno oligarchové? Nazýváš gaunerem člověka, který zůstal se svým lidem ve vlasti a aktivně se jako vrcholný politik podílí na její obraně před ruským agresorem, který má ty , tebou zmíněné životy jako jediný viník na svědomí. Ty se naopak ztrapňuješ, samozřejmě jak jinak než anonymně, psaním blábolů a elementární neznalostí českého jazyka. Dokážeš spáchat dvě hrubky v jednom slově (Ukrajina), zkomolit jméno prezidenta (Zelenskyj) a jako třešničku na dortu napíšeš vyjmenované slovo s měkkým i.

horaIysa ( 23. března 2022 19:46 )

Běž si agitovat jinam, rusofile.

horaIysa ( 23. března 2022 19:41 )

Já nejsem odborník přes válku. Jen jsem vyslovil svůj názor na věc. Pokud chceš relevantní informace z Ukrajiny, nezbude ti nic jiného, než se sbalit a odjet si to zjistit osobně. P.S jak víš, že ty lidi nikdo nevyhrabává? Podle toho, že se o tom nepíše?

fayet ( 23. března 2022 18:22 )

BĚHEM NÁVŠTĚVY PETRA FIALY V POLSKU SE JEDNALO O VZNIKU VOJENSKÉ ALIANCE U-24
Premiéři Polska, Česka a Slovinska jsou přichystáni poslat své vojáky na Ukrajinu na vlastní pěst, bez požehnání NATO, které nechce jít do konfliktu na Ukrajině, to ale neplatí o Polsku, Česku, Slovinsku a Pobaltských státech.Tyto země jsou natolik nasáklé rusofobií, že jsou doslova připraveny vyhlásit Rusku válku a vtrhnout na Ukrajinu. Nenávist proti Rusům a rusofobie v Česku se začíná velice blížit Polsku a režim je odhodlaný umlčet všechny, kteří mají jiný názor. Pokud se národ nezvedne, nevyvolá předčasné volby a nepošle pětikoalici do propadlišťe dějin, neskončí to jinak než povolávacími rozkazy a odvody českých mužů do bojů na Ukrajině a nebude to boj pod hlavičkou NATO, ale U-24, nebo jinak pojmenované aliance všehoschopných válečných štváčů.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa