Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Expertka o Putinově „denacifikaci“ Ukrajiny i tajemném setkání izraelského premiéra

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
11. března 2022
15:50
Autor: Pavlína Horáková, sova - 
11. března 2022
14:00

Ruská „denacifikace“ Ukrajiny v praxi vypadá tak, že Putin útočí na civilní cíle, bombarduje porodnice a střílí v humanitárních koridorech. Prezident Zelenskyj požádal, aby mohl promluvit před izraelským parlamentem Knessetem. Zatímco tisíce Izraelců demonstrují na podporu Ukrajiny, vládní představitelé Izraele se k Putinově agresivní a nesmyslné válce staví velmi opatrně, až váhavě. Ve hře jsou nejen zájmy na blízkém východu, spojenectví s Amerikou, ale také situace s komunitami ruských i ukrajinských židů. Nejen o tom jsme hovořili v dnešním Epicentru s ředitelkou Herzlova centra izraelských studií na FSV Univerzity Karlovy Irenou Kalhousovou.

Politická analytička vysvětlila divákům, co stojí za opatrným přístupem Izraele k ruské invazi na Ukrajinu. Zdůraznila také, že postoj obyvatel židovského státu je jednoznačně sympatizující s Ukrajinou a jejími obyvateli. Za komplikovaným vztahem izraelského vedení k Moskvě stojí podle ředitelky centra převážně geopolitické souvislosti.

Izrael je malý stát na Blízkém východě, který musí hledět na vlastní zájmy a z toho ta opatrná pozice vyplývá,“ uvedla Kalhousová. Tamní veřejnost je podle ní při náhledu na situaci třeba oddělit od pozice izraelského premiéra. Obyvatelé stojí jednoznačně na straně ukrajinské veřejnosti a pociťují k obětem invaze sympatie. Je ale zcela evidentní, že jde v izraelských poměrech o komplexnější problematiku.

„Nejvíce to může paradoxně trápit tu ruskojazyčnou minoritu v Izraeli, tedy Židy, kteří přišli z postsovětské oblasti. Myslím, že je to citlivé téma jak pro ty, kteří přišli z Ukrajiny, tak pro ty příchozí z Ruska,“ popsala expertka na Izrael a dodala, že není vůbec jednoznačné, že lidé, kteří přišli z ruského území, jsou „proputinovci“. Izraelci s ruskými kořeny jsou často nejhlasitějšími kritiky ruské agrese na Ukrajině, zdůraznila. Někteří dokonce pálili své pasy před ruskou ambasádou v Tel Avivu.

Politické vedení je podle Kalhousové opatrnější, i když už i u něj se objevuje posun, nejopatrnější je zřejmě izraelský premiér Naftali Bennett. Hlavním důvodem, proč Izrael ve své kritice není razentnější, je to, že „Rusko je velmi aktivním hráčem na Blízkém východě a to především v Sýrii, což je sousední stát státu Izrael,“ vysvětlila politická analytička.

E M ( 13. března 2022 11:41 )

Já žasnu na co fšecko máme "experty". uff

kristinn ( 12. března 2022 21:37 )

s oboma príspevkami súhlasím. Preto nedávajú diskusiu, lebo nechcú počuť aj iné názory, než je tlieskanie Zelenskému. Tým nechcem povedať, že súhlasím s tým, čo Putin spustil...

kristinn ( 12. března 2022 21:34 )

Miesto písania tu doporučujem pozrieť : film
Volyň 2016, cz titulky

sarina ( 12. března 2022 12:49 )

Zelenskyj nechce slyšet o nějaké dohodě, raději nechá všechno ničit a zabíjet na potkání kohokoliv. Až to všechno rozstřílejí a zbude jen zpustošená zem, jsem si jista že potom Zelenskyj využije nabídku a odejde s rodinou do USA a co bude s Ukrajinci ho zajímat nebude!!!

denisz ( 12. března 2022 12:09 )

Izraelský premiér to myslel dobře. Mám dojem, že USA zase honě pobízí Ukrajinu, aby k Rusku byli tvrdí, že se nakonec stanou součástí Západu, protože nakonec Putina porazí a bude po jejich. Ukrajinské vedení tento postup podporuje a nejsou ochotní se s Ruskem dohodnout na kompromisu. Může to ale skončit i tím, že Ukrajina bude zničená. Neutrální Ukrajina by byla jak v zájmu USA, tak Ruska, ale především v zájmu Ukrajinců. To ale není na programu, mírný realismus v otázce zahraniční politiky. Nakonec by to bylo dobré i pro celou Evropu. .

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa