Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Nejen bunda za milion rublů: Putin si libuje i v luxusních hodinkách a teniskách

Autor: Darina Jíchová - 
23. března 2022
05:00

Když se ruský prezident Vladimir Putin objevil o víkendu na stadionu Lužniki a promluvil ke shromážděnému lidu, západní tisk si nemohl nevšimnout jeho luxusní péřové bundy. Šlo o model italské značky Loro Piana, která ho vyšla na 1,5 milionu rublů, což je v přepočtu asi 315 tisíc korun. Putin má evidentně rád kvalitu a bunda nebyla jediným drahým kouskem, který oblékl, uvedl list Daily Mail.

Kromě péřovky se Putin předvedl také v krémovém roláku rovněž z Itálie, tentokrát šlo o model značky Kiton, který vyjde tak na 71 tisíc korun, také do doplňků investoval mnohonásobně více, než je průměrná měsíční mzda. Konkrétně péřovka stála 25krát více, než kolik v současnosti Rusové v průměru berou.

Rolák a bundu doplnil o hodinky značky Blancpain, konkrétně pak o typ Grande Date Acqua Lung za 260 tisíc korun, a italské botasky opět od značky Loro Piana za 18 tisíc korun. Ostře tak kontrastoval s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským, který se od 24. února, kdy Putinova vojska vtrhla na Ukrajinu, neukázal v ničem jiném, než v triku a svetru ve vojenské zelené.

„Zatímco se běžní Rusové v obchodech perou o nejzákladnější potraviny, Putin si před ně dovolí předstoupit v dovezené bundě za 1,5 milionu rublů, neuvěřitelné,“ poznamenala řada kritiků na sociálních sítích. Putin ve své péřovce vypadal poměrně „naducaně“, což zřejmě svědčí o tom, že měl neprůstřelnou vestu.

Zelenskyj a jeho vojenské tričko

Zelenskyj se poslední dobou módou rozhodně nezabývá, on i jeho lidé nosí kousky evokující vojenské oblečení. Rozdíl byl patrný například během prvních dvou kol vyjednávání v Bělorusku, kdy ruští delegáti dorazili v nažehlených oblecích, Ukrajinci prakticky v mundúrech. Ukrajinský prezident načal něco, co uživatelé sociálních sítí překřtili na „Zelenského efekt“, tedy obraz světového lídra v neformálním oblečení a se strništěm. Podlehl tomu například i francouzský prezident Emmanuel Macron, který má před volbami, na rozdíl od Zelenského sklidil výsměch. V zeleném tričku mluvil Zelenskyj i k americkému Kongresu. „Copak nemá oblek?“ postěžoval si až trochu nemístně ekonom Peter Schiff.

16:04
Dnes

Rusko se připravuje na novou ofenzivu a útoky na ukrajinskou železniční síť se snaží paralyzovat vojenské dodávky včetně západní pomoci. Agentuře AFP to dnes řekl nejmenovaný vysoce postavený ukrajinský představitel den poté, co Rusko zasáhlo železniční infrastrukturu ve třech ukrajinských regionech. Útoky v Doněcké a Charkovské oblasti dnes potvrdilo ruské ministerstvo obrany.

„Jsou to klasická opatření před ofenzivou,“ uvedl pod podmínkou anonymity vysoce postavený zdroj ukrajinských bezpečnostních složek. Cílem je podle něj znemožnit Kyjevu dodávat na frontu vojenské vybavení, které Ukrajině mimo jiné poskytují západní spojenci.

15:51
Dnes

Ukrajina potřebuje od svých spojenců další prostředky protivzdušné obrany, zdůraznil dnes na virtuálním jednání kontaktní skupiny pro Ukrajinu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Podle agentury AP řekl, že Ukrajina potřebuje k ochraně svých měst alespoň sedm amerických komplexů Patriot a příslušné střely.

„To je to, co nyní může a mělo by zachraňovat životy,“ prohlásil prezident země, která se už déle než dva roky brání ozbrojené agresi sousedního Ruska. Podle agentury Reuters také uvedl, že jen v letošním roce Rusko zaútočilo na Ukrajinu už 9000 leteckými naváděnými pumami. „Musíme mít možnost sestřelovat bojové letouny, aby se nepřibližovaly k našim pozicím a hranicím,“ sdělil.

15:27
Dnes

Je naivní se domnívat, že pokud by Rusko zvítězilo na Ukrajině, jeho tanky se na našich hranicích zastaví. Český ministr zahraničí Jan Lipavský to řekl v projevu na univerzitě Ludovika v Budapešti, kde dopoledne jednal se svým maďarským protějškem Péterem Szijjártóem.

„Dnes ty stejné tanky, které sledovali naši otcové a dědečkové v ulicích Budapešti a Prahy, zabíjí lidi na Ukrajině,“ uvedl šéf české diplomacie. „Scenérie se mění, ruská imperiální krutost pokračuje,“ doplnil. Cílem Ruska je podle něj zničit Ukrajinu a přizpůsobit ji vlastnímu brutálnímu stylu myšlení. „Je to o rozvrácení naší části Evropy,“ konstatoval Lipavský.

Zobrazit celý online

Video  Útok na Kyjev! Chystá se puč na Putina? A Babiš jde k soudu  - Bára Horáková, Lukáš Červený, Reuters
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa