Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Drsné záběry ruských zvěrstev: Tímhle videem dohnal Zelenskyj kongresmany k slzám

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
17. března 2022
13:44
Autor: ČTK, Mii - 
16. března 2022
14:29

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj volal po další obranné pomoci své zemi i dalších protiruských sankcích, když ve středu z Kyjeva prostřednictvím videohovoru promluvil ke členům amerického Kongresu. Hovořil o potřebě vytvořit nad Ukrajinou bezletovou zónu, případně alespoň poslat jeho armádě sofistikované protiletecké systémy. Také vyzval k uvalení sankcí na všechny ruské politiky, kteří se od invaze na Ukrajinu nedistancovali. Součástí jeho vystoupení bylo video ostřelování Ukrajiny, které u členů Kongresu vyvolalo slzy. 

„Vyzývám vás, abyste udělali víc,“ řekl ukrajinský prezident. To, co nyní „každý den“ zažívají obyvatelé ukrajinských měst, přirovnal k útoku Japonců na americký přístav Pearl Harbor v roce 1941 a k teroristickým útokům z 11. září 2001. „Nové balíky sankcí jsou potřeba každý týden, dokud se ruská vojenská mašinérie nezastaví,“ pokračoval.

Zelenskyj svým dnešním projevem pokračoval v sérii virtuálních vystoupení před zahraničními lídry poté, co se stejným způsobem spojil s britským či kanadským parlamentem.

Video s obětmi šokovalo politiky

Američtí zákonodárci na začátku i na konci jeho vystoupení tleskali vestoje, někteří se podle reportérky deníku The New York Times při videoprojevu „slyšitelně“ bránili slzám. Součástí Zelenského poselství bylo také dramatické video, které stavělo do kontrastu aktuální zkázu ukrajinských měst s tím, jak v nich život vypadal dříve.

Video  Zvěrstva vykonaná Rusy: Emotivní video ukazuje napáchané škody  - FB Volodymyr Zelenskyj
Video se připravuje ...

V něm bylo vyobrazeno, jak ruští vojáci ostřelují ukrajinská města, nechyběly explicitní záběry na mrtvoly, děti od krve i masové hroby. „Tohle je vražda,“ upozorňuje nápis ve videu, zatímco běží fotografie rozstřílené porodnice v Mariupolu či muže truchlícího nad smrtí jeho příbuzného. 

„Pro mě jako čerstvou matku bylo srdcervoucí sledovat video, které Zelenskyj pustil, hlavně ta pasáž o porodnici a válečných zločinech, které jsou páchány,“ popisovala novinářům po skončení republikánská poslankyně Elise Stefaniková. „Nenechte se mýlil, pro Vladimira Putina, který je válečným zločincem a pobudou, z toho budou plynout globální následky,“ dodala. 

Ani pomyšlení na kapitulaci

„Nyní mi je skoro 45 let. Dnes se můj věk zastavil, když přestala bít srdce více než stovky dětí. Nevidím žádný smysl svého života, pokud nedokážu zastavit umírání,“ řekl emotivně Zelenskyj.

21:30
Dnes

Děkujeme za pozornost, kterou našemu online přenosu věnujete. Vše, co se týká ruské agrese na Ukrajině, budeme sledovat zase od nedělního rána.

21:25
Dnes

Začaly se objevovat zprávy o tom, že Rusko naverbovalo chudé Kubánce, aby bojovali ve válce na Ukrajině. Mělo tak být učiněno podvodem, kdy byla rekrutům přislíbena práce v Rusku nebo vysoký finanční obnos za účast v boji. Ani k jednomu však nedošlo. „Už jsem ve válce nějakou chvíli a neplatí se nám. Mnoho z mých přátel bylo už zabito,“ vypověděl jeden z obelhaných. Celý článek čtěte ZDE

20:30
Dnes

Ukrajinská společnost Naftohaz v ranním prohlášení uvedla, že při dnešním útoku na její plynárenská zařízení nebyl nikdo zraněn a že útok „nebude mít vliv na poskytování služeb ukrajinským spotřebitelům ani zákazníkům skupiny“.

Rusko v posledních týdnech zintenzivnilo vzdušné útoky na ukrajinskou energetickou infrastrukturu. Rozsáhlé škody utrpěly zejména tepelné elektrárny a přenosová soustava.

Cílem útoků byly v minulosti také podzemní zásobníky plynu, které jsou v hloubce i několika stovek metrů umístěny na západní Ukrajině. Ukrajina má větší skladovací kapacity než kterákoliv jiná země na západ od Ruska a aktivně se snaží přimět evropské obchodníky, aby tam uskladňovali své zásoby.

Zobrazit celý online

Ukrajinský prezident před Kongresem zopakoval, že Ukrajinci ani po třech týdnech bojů vůbec nepomýšlí na kapitulaci. Apeloval však na posílení podpory ze strany USA a jejich spojenců, kteří Kyjevu dodávají zbraně i další materiál a posílají ukrajinské vládě peníze.

Zelenskyj znovu hovořil o vytvoření bezletové zóny, což ovšem Západ vytrvale odmítá kvůli obavám z přímé konfrontace mezi jednotkami NATO a ruskými silami. „Žádáme toho příliš?“ tázal se prezident, přičemž navrhl i „alternativu“ v podobě dodávek protileteckých systémů.

Přání by se mu mohlo brzy vyplnit, neboť vláda USA se podle amerických médií chystala ještě dnes oznámit nový balík obranné pomoci v hodnotě stovek milionů dolarů, jenž zahrnuje i protiletecké střely. USA už na Ukrajinu poslaly tisíce protitankových střel, granátomety nebo systémy pro monitorování vzdušného prostoru, napsala agentura AP.

Video se připravuje ...
Další videa