Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Ruská propaganda řádí, experti varují: Rusko může ostřelovat i vlastní lidi kvůli zámince

Autor: amb - 
21. března 2022
05:00

Rusko se chystá ostřelovat svá vlastní města, aby z toho mohlo obvinit Ukrajinu a vyhlásit všeobecnou mobilizaci, informoval Ukrinform na základě zjištění ukrajinského Centra pro boj proti dezinformacím. Šlo by o útok na obytné čtvrtě ruských měst poblíž ukrajinských hranic. A na vlastní lidi by Rusko nestřílelo poprvé. „U Ruské federace je to poměrně reálná představa,“ shodují se experti. Je takový krok pravděpodobný? A co by Rusko k tak zoufalému činu dovedlo?

„Podle vedení Kremlu to použijí jako základ pro vyhlášení všeobecné mobilizace v Rusku. S přihlédnutím k akcím ruské armády na Ukrajině budou provokace v ruských městech doprovázeny četnými civilními oběťmi, aby se vytvořil krásný obraz,“ stojí v prohlášení Centra pro boj proti dezinformacím. 

K provokaci by bylo využité násilně mobilizované obyvatelstvo Doněcké a Luhanské republiky. Mělo by k nim dojít nejdřív na jihu Ukrajiny a brzy i na východě. 

Mohla by zajít ruská propaganda až tak daleko, že by Rusové stříleli do vlastních lidí? Podle expertů ano - a nešlo by o první případ.

„U Ruské federace je to poměrně reálná představa. Není to poprvé, kdy by to Rusko udělalo, když si vzpomeneme na Čečensko a na předešlé konflikty, třeba i na rok 2014 na Ukrajině. Z mého pohledu je to velice zrůdný, ale efektivní postup. Budou existovat natočená videa a fotky, že někde někdo něco odpaluje . Pak bude stačit říct, že to byli Ukrajinci, a Vladimir Putin bude mít rázem větší podporu,“ řekl Blesku politolog Miloš Gregor.

O podobných scénářích v Čečensku, ale i Abcházii či Afgánistánu informoval právě i Ukrinform a Centrum pro boj proti dezinformacím.

Souhlasí i analytik Pavel Havlíček. „Mohlo by to sloužit jako záminka, jak zmobilizovat ruskou společnost a ukázat, že Rusové jsou napadáni ukrajinskými vojáky, ne naopak. Díky tomu by se semkli kolem vůdce - Vladimira Putina,“ řekl Blesku. 

Důvodem, proč by se mohl Putin rozhodnout pro útok na vlastní řady, by mohl být i dosavadní neúspěch ruské armády na Ukrajině. Podle Havlíčka ruské veřejné mínění doposud zachytilo zprávy o chycených ruských vojácích na Ukrajině, kteří byli do nějaké míry ponižováni, například se museli přiznávat, kam odjeli, nebo volat domů. 

Video  Poleščuk Čechům zprostředkovává informace o válce: Nesuďte uprchlíky podle oblečení  - Vera Renovica, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

„Informační válku Rusko zásadním způsobem prohrávalo, teď se ale ruská dezinformační a propagandistická mašinérie mobilizuje a snaží se dát co nejvíc dohromady a posunout morálku ruských občanů i armády,“ dodal.

Dojde i na sehrané snímky toho, jak lidé z Chersonu neprotestují, ale vítají Rusy?

„Toto tam vidím velmi dramaticky v posledních dnech, patří mezi to i údajná příprava propagandistické operace ve městech, která mají ruští vojáci pod kontrolou, například v Chersonu by lidé vítali ruské vojáky, zatímco je tomu přesně naopak, probíhají tam velké demonstrace civilního obyvatelstva,“ informoval Havlíček. 

Rusové se podle něj snaží vytvořit obrázek toho, že jsou na Ukrajině vítaní. Proto také vypínají západní informační zdroje i sociální sítě, které by mohly šířit informace „z druhé strany“ a ovlivňovat ruskou společnost. 

Situace se ale podle něj trochu otáčí, protože jsme se posunuli do druhé fáze konfliktu. „Ruská vojska teď útočí na civilní cíle, už to nemůže být jen o záchraně ruských občanů a v souvislosti s tím musí Putin veřejnost a vojenské síly propagandisticky zmasírovat,“ vysvětlil Havlíček. Proto by mohlo dojít právě i na ostřelování ruských obytných zón pod argumentem, že to byli Ukrajinci.

Dodal, že i opakované narativy typu vytváření jaderných zbraní na Ukrajině, vývoj bomby, která by byla nasazená proti ruskojazyčnému obyvatelstvu, mají vést k mobilizaci veřejného mínění. Důvodem je dodatečný impuls pro vojáky, veřejnost a následné semknutí kolem vůdce.

V rámci propagandy podle Interfaxu Rusko ani nechce odvážet těla mrtvých ruských vojáků. Snaží se tím zatajit před veřejností, jaké utrpení a odpor se na Ukrajině ve skutečnosti odehrává. 

Proč zrovna denacifikace? Funguje to, říká expert 

Velké množství lidí nejspíš překvapilo, proč se Vladimir Putin v dnešní době odvolává na denacifikaci, pojem, který známe z historie.

Politolog Miloš Gregor dodal, že současná ruská propaganda čerpá ze dvou zdrojů. „Ten první je názorový, ideový, to je ten stalinistický Sovětský svaz, tam jde o tu denacifikaci a o věci, které se braly jako potřebné po 2. světové válce,“ řekl Blesku. 

Druhá větev se podle něj inspiruje nacistickou propagandou. „Tam už to není úplně názorové, ale jde spíš o prostředky, které ta propaganda používá. Přestože nám její nástroje a principy přijdou zrůdné, tak jsou efektivní,“ vysvětlil Gregor.

„Ve společnosti dokázaly efektivně vyvolat strach i hněv. Část společnosti označily jako nepřítele, proti kterému pak byli lidé schopní vést boj,“ doplnil Gregor. 

„Když se podíváme na rétoriku Vladimira Putina a srovnáme to s Adolfem Hitlerem při zabírání Sudet, bylo to na stejných principech. Oba řekli, že jde o šikanovanou, vyvražďovanou menšinu, které jdou pomoci, přestože Adolf Hitler nepoužil argument mírové pomoci. Jinak ale oba argumentují velice podobně,“ zakončil Gregor. 

Video se připravuje ...
Další videa