Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Holčička (†6) v Mariupolu zemřela žízní. Po nočním pekle začala konečně i evakuace v Sumy

Aktualizováno -
8. března 2022
17:18
Autor: ČTK, Darina Jíchová - 
8. března 2022
11:38

Ruské ministerstvo obrany dnes oznámilo, že na Ukrajině začalo dohodnuté příměří a že se z pěti měst otevřely humanitární koridory pro evakuaci civilistů. Podle ruské strany se to týká Kyjeva, Charkova, Mariupolu, Černihivu a města Sumy. Fakticky však evakuace zatím probíhá jen ve východoukrajinském městě Sumy, odkud první vozidla vyjela kolem 10:00 (09:00 SEČ), uvedly místní úřady. Evakuační cesta se má otevřít i z přístavu Mariupol, ukrajinské ministerstvo obrany ale obvinilo ruské jednotky, že klid zbraní na trase tohoto koridoru nedodržují. Na dehydrataci ve městě zemřela teprve šestiletá dívenka.

„Bylo dohodnuto, že první konvoj vyrazí z města Sumy v 10:00. Konvoj budou následovat místní obyvatelé v osobních vozech,“ uvedla vicepremiérka Iryna Vereščuková. Gubernátor Sumské oblasti Dmytro Žyvyckyj sdělil, že mezi lidmi, kteří město v první vlně opustili, byla i zhruba tisícovka zahraničních studentů včetně stovek mladých lidí z Číny a Indie. Klid zbraní má podle dohody platit do 20:00 SEČ.

Ukrajinská agentura Unian odpoledne napsala, že evakuaci civilistů ze Sum pozastavilo ostřelování ze strany ruských tanků, později však evakuace byla opět obnovena. První fáze evakuace začala ráno, v současné době už jeden z evakuačních konvojů ze Sum vjel na území Poltavské oblasti, píše Unian. Agentura Reuters později informovala s odvoláním na ukrajinské úřady, že z města vyrazil druhý konvoj.

Evakuační trasa ze Sum, které leží asi 30 kilometrů od hranic s Ruskem, vede směrem na jih přes Lubny do 170 kilometrů vzdáleného středoukrajinského města Poltava. Agentura Unian už dříve zveřejnila video, na kterém jsou vidět odjíždějící autobusy. Osobní auta odjížděla ve vlnách po 20 až 30 vozech.

Vyzýváme Rusko, aby dodržovalo závazek příměří a upustilo od akcí, které ohrožují lidské životy, a umožnilo dodávky humanitární pomoci,“ uvedlo na twitteru ukrajinské ministerstvo zahraničí. Vereščuková předtím varovala, že ruská strana se pokusí fungování humanitárních koridorů zhatit a narušit jejich trasy tak, aby vedly jinudy.

Podle Vereščukové by měla evakuace začít i v Mariupolu, kam zamířilo asi 30 autobusů. Humanitární koridor z Mariupolu do 250 kilometrů vzdáleného Záporoží ale podle ukrajinského ministerstva obrany není bezpečný, protože ruské jednotky tam dojednané příměří nedodržují. „Nepřítel vedl útok přímo směrem k humanitárnímu koridoru,“ uvedlo ministerstvo na svém facebookovém účtu.

Válka Rusko vs. Ukrajina
9:07
Dnes

Polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz uvedl, že jeho země je připravena pomoci Ukrajině při návratu mužů v branném věku do vlasti. Jak by chtěla Varšava v tomto ohledu konkrétně pomoci, neupřesnil. „Myslím, že mnoho Poláků je pobouřeno, když vidí mladé ukrajinské muže v hotelích a kavárnách a když poslouchají, jak velké úsilí musíme vynaložit, abychom pomohli Ukrajině,“ řekl Kosiniak-Kamysz.

8:29
Dnes

Dana Drábová,.šéfka Státního úřadu pro jadernou bezpečnost, ani na cestách nevynechává své ranní hlášení o radiační situaci na Ukrajině. „Zůstává normální,“ tweetuje z kyperské Larnaky a přidává svou fotku u památníčku ukrajinských obětí.

7:39
Dnes

Rusko v noci na dnešek zaútočilo na ukrajinskou Čerkaskou oblast, kde poškodilo klíčovou infrastrukturu. Zranění utrpělo šest osob. S odvoláním na tamní úřady o tom informovala agentura Reuters.

„Ráno nepřítel zaútočil na naši Čerkaskou oblast. Proti vzdušnému cíli byla nasazena komplexní protivzdušná obrana,“ uvedl v prohlášení šéf čerkaské oblastní vojenské správy. Útok si podle předběžných informací nevyžádal žádné oběti na životech, lékařskou pomoc zatím vyhledalo šest osob.

Holčička zemřela na dehydrataci

Prezident Zelenskyj ve videoprohlášení, natočeném na neznámém místě, upozornil, že v ostřelovaném a obklíčeném Mariupolu zemřelo na dehydrataci dítě. Podle starosty Vadyma Bojčenka bylo tělo dívenky vytažené z trosek rezidenční budovy. „Nevíme, jak dlouho tam byla, jak dlouho bojovala o život. Neumíme si ani představit utrpení, které musela zažít. V posledních chvilkách svého života byla sama, slabá, vyděšená a žíznivá,“ komentoval Bojčenko.

Starosta Mariupolu už v pátek oznámil, že lidé ve městě nemají pitnou vodu, elektřinu a vytápění a že jim dochází i jídlo. Jednání o vytvoření humanitárního koridoru vedoucího z města zatím selhávala.

„Příměří porušeno! Ruské síly ostřelují humanitární koridor ze Záporoží do Mariupolu,“ napsalo na twitteru ukrajinské ministerstvo zahraničí. Agentura Unian odpoledne napsala, že konvoj s humanitární pomocí a 30 autobusy, který do Mariupolu vyrazil do Záporoží, se kvůli bojům u Mariupolu musel zastavit ve městě Orichiv, jenž se nachází asi 60 kilometrů od Záporoží a zhruba 160 kilometrů od Mariupolu.

Lidé uvěznění v rozbombardovaném Mariupolu. Lidé uvěznění v rozbombardovaném Mariupolu. | ČTK / AP / Evgeniy Maloletka

V obléhaném Mariupolu čeká na evakuaci asi 200.000 lidí a Rusko už několikrát slíbilo, že bezpečný odchod civilistům umožní. Zatím se tak ale nestalo. Mluvčí Mezinárodního výboru Červeného kříže (MVČK) Ewan Watson dnes novinářům v Ženevě řekl, že situace v Mariupolu je „apokalyptická“. Lidé tam přežívají bez tepla, jídla, dodávek elektřiny a vody.

„Mariupol je obklíčený, zablokovaný, vyčerpaný a ztýraný,“ uvedl dnes ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Podle něj ve městě kvůli chybějícím zásobám zemřelo dítě kvůli dehydrataci.

Odborník na humanitární pomoc Hugo Slim dnes stanici BBC řekl, že Rusko podle něj využívá myšlenku humanitárních koridorů k „neustálému zastrašování“ civilistů. Rusové si budou „hrát s koridory“, tedy s možností útěku a následným narušením tohoto procesu, a pravděpodobně napodobují strategii „podrob se, nebo zemři hlady,“ kterou použili Syřané a Rusové v Sýrii, uvedl Slim.

 

Video  Analytik: Putin narazil kvůli chybné taktice. Civilní obyvatelstvo teď kvůli tomu trpí  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa