Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Připojí se Bělorusové k Putinovi? U hranic s Ukrajinou hromadí vojenskou techniku

Autor: ČTK - 
23. března 2022
09:14

Rusko a Bělorusko pokračuje ve shromažďování vojenské techniky podél běloruských hranic s Ukrajinou. Podle agentury Unian to dnes ve své pravidelné ranní zprávě uvedl generální štáb ukrajinské armády. Ten zároveň napsal, že v Bělorusku odpůrci války částečně narušili železniční spojení vedoucí z této země na Ukrajinu. Armáda mezitím podle něj pokračuje v obraně Mariupolu, Černihivu a snaží se odrazit ruský postup na Kyjev.

„V Bělorusku představitelé opozičních sil a starostliví občané částečně narušili železniční spojení mezi Běloruskou republikou a Ukrajinou. Informace se upřesňují,“ stojí v ranní zprávě ukrajinského generálního štábu. „Zároveň podle dostupných informací pokračuje aktivní pohyb ruské a běloruské vojenské techniky přes Bělorusko a její další hromadění podél ukrajinských hranic,“ uvádí štáb.

18:13
Dnes

Kyjevská městská správa oznámila naléhavou evakuaci dvou nemocnic v hlavním městě. Ukrajinská média naznačují, že evakuace je způsobena výhrůžkami ze strany šéfa běloruské KGB Ivana Tertela, píše kanál Nexta.

Na zasedání „Všeběloruského lidového shromáždění“ Tertel prohlásil, že jeho služba bude čelit „teroristům“ z Ukrajiny. „Všichni tito lidé a jejich plány jsou nám známy. V boji proti terorismu jednáme podle zákonů válečného stavu. Mezi teroristy jsou mrtví a zranění, budou potrestáni, přestože si za své doupě vybrali kyjevské nemocnice v Bohatyrské ulici 30-32, kde se vlastně schovávali za zády nemocných dětí,“ řekl šéf KGB.

18:01
Dnes

Na moskevském letišti Ostafjevo se v noci na dnešek podařilo zničit víceúčelový ruský vrtulník Ka-32, oznámila ukrajinská vojenská rozvědka HUR. Zveřejnila také videozáznam, který podle ní operaci zachycuje. K zodpovědnosti za operaci se přímo nepřihlásila, ukrajinské zapojení ale naznačila heslem „Sláva Ukrajině!“ na konci oznámení. Podobná prohlášení nelze bezprostředně nezávisle ověřit.

Vrtulník podle rozvědky používala ruská armáda během svého tažení na Ukrajině při podpůrných operacích. Vrtulníky Ka-32 se využívají k přepravě osob či nákladu, k pátracím a záchranným operacím při humanitárních katastrofách nebo i k hašení požárů.

Letiště Ostafjevo podle ukrajinské rozvědky patří ruskému ministerstvu obrany, které ho využívá společně se společností Gazpromavia patřící pod plynárenský podnik Gazprom. Podle dostupných informací slouží letiště pro civilní i vojenské lety.

16:04
Dnes

Rusko se připravuje na novou ofenzivu a útoky na ukrajinskou železniční síť se snaží paralyzovat vojenské dodávky včetně západní pomoci. Agentuře AFP to dnes řekl nejmenovaný vysoce postavený ukrajinský představitel den poté, co Rusko zasáhlo železniční infrastrukturu ve třech ukrajinských regionech. Útoky v Doněcké a Charkovské oblasti dnes potvrdilo ruské ministerstvo obrany.

„Jsou to klasická opatření před ofenzivou,“ uvedl pod podmínkou anonymity vysoce postavený zdroj ukrajinských bezpečnostních složek. Cílem je podle něj znemožnit Kyjevu dodávat na frontu vojenské vybavení, které Ukrajině mimo jiné poskytují západní spojenci.

Zobrazit celý online

Informuje také o tom, že ukrajinské ozbrojené síly za poslední den mimo jiné zasáhly šest ruských letadel, pět bezpilotních letounů, jeden vrtulník a pět řízených střel. Ruské síly jsou podle ukrajinského generálního štábu v některých směrech demoralizované, zatímco Ukrajina drží obranu v různých částech země - včetně strategického přístavu Mariupol na jihovýchodě. Tato tvrzení ukrajinské armády nelze nezávisle ověřit.

Ukrajinská armáda už dříve uvedla, že během nových bojů o Charkov na východě země odrazila útok ruských jednotek, píše agentura DPA. Těžká je situace v Izjumu ležícím asi 100 kilometrů na jihovýchod od Charkova, s ním ukrajinské jednotky zcela ztratily spojení.

Západní zpravodajské služby míní, že ruský postup na Ukrajině nadále stagnuje, vojáci posilují obranné pozice, poznamenala dnes stanice BBC. Ta zároveň upozornila, že podle nejnovějšího hodnocení washingtonského Ústavu pro studium války (Institute for the Study of War) ruské síly tento týden nepodnikly žádný zásadní velký útok.

Video  Poslední diktátor v Evropě: Alexandr Lukašenko tvrdě potlačuje odpor a kontroluje ve státě takřka vše  - Videohub
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa