Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Petr Pavel: Profil a program prezidentského kandidáta před druhým kolem voleb

Autor: mah, swp, ČTK, urw - 
16. ledna 2023
11:33

Petr Pavel se stal vítězem 1. kola prezidentských voleb 2023, když získal 35,4 % hlasů. Těsně tak porazil druhého Andreje Babiše, se kterým se v druhém kole 27. a 28. ledna.

Prezidentský kandidát Petr Pavel

Zisk v 1. kole 35,4 % (1 975 056 hlasů)
Narozen 1. listopadu 1961 Planá
Manželka Eva Pavlová
Povolání Voják ve výslužbě
V armádě 1983-2018
Studium Vysoká vojenská škola pozemního vojska ve Vyškově (1983)
Hodnost Armádní generál
Vyznamenání Medaile Za službu vlasti, Medaile Za hrdinství, Řád čestné legie, Válečný kříž, Za službu míru, Záslužná legie

Výsledek Petra Pavla v 1. kole prezidentských voleb

Petr Pavel se po těsném souboji stal vítězem 1. kola českých prezidentských voleb 2023, když získal 35,4 procenta hlasů. O necelé půl procento tak porazil Andreje Babiše, se kterým se utká 27. a 28. ledna v 2. kole.

Video  Prezidentské volby 2023: Petr Pavel pro Blesk po prvním kole  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Kandidatura Petra Pavla

Své zapojení do politiky Petr Pavel dlouho odmítal. Poté, co v roce 2018 odešel z aktivní služby, se ovšem čím dál častěji po možném přestupu pokukoval. Do úvah o kandidatuře se začal pouštět v roce 2019.

Definitivně rozhodnutým se stal během léta 2021, kdy se začal obklopovat odborníky, kteří by jej měli kandidaturou v prezidentských volbách provést. V červnu 2022 na stránkách své iniciativy oznámil zahájení sběru podpisů.

Definitivní potvrzení proběhlo 29. června 2022, kdy Petr Pavel oznámil, že kandidovat skutečně bude. Prezidentskou kandidaturu potvrdil 6. září 2022, kdy oficiálně zahájil kampaň.

Video  Vzkaz voličům Petra Pavla  - Blesk TV a Mall TV
Video se připravuje ...

Program Petra Pavla pro prezidentské volby 2023

Volební heslo Petra Pavla zní Vraťme Česku řád a klid. Pavlův program se však formoval již dříve. V létě 2021 se rozhodl představit plán na boj země s krizovými situacemi.

Krizové vedení

V tom nezapře svou vojenskou historii. Jeho protikrizové desatero, které představil zástupcům vlády i opozice, počítá například s povinným cvičením vlády na rozsáhlý blackout. Kromě toho by rád viděl i vznik pozice státního tajemníka pro bezpečnost, který by namísto ministra vnitra řídil Ústřední krizový štáb.

Ekonomika

Dalším bodem, který ve svém protikrizovém plánu Petr Pavel zdůrazňoval, by byl seznam výrobců a poskytovatelů klíčových produktů a služeb. S těmi by se podle něj měla ČR dohodnout na podmínkách jejich poskytování v případě krize.

20 otázek Blesku pro Petra Pavla

Blesk si pro prezidentské kandidáty připravil anketu s 20 otázkami. Petr Pavel se tak stejně jako pět dalších nejvážnějších kandidátů zpovídal z toho, jak by vedl úřad prezidenta:

Jmenoval byste premiérem/premiérkou automaticky šéfa/šéfku vítězné strany?

„Mým cílem by bylo, abychom co nejdřív po volbách měli stabilní vládu, tedy takovou, která se bude celé volební období opírat o většinu ve Sněmovně. Proto bych jejím sestavením pověřil kandidáta, který má šanci získat hlasy alespoň 101 poslanců. Pokud by vítěz voleb neměl schopnost takovou vládu sestavit, pověřil bych toho, kdo takovou šanci má. Zda by šlo o stranu nebo koalici, by pro mě nehrálo roli, protože volební zákon umožňuje obojí.”

Budete část svého prezidentského platu věnovat na charitativní účely?

„Nerad spekuluji, co by kdyby, nejdřív je potřeba uspět ve volbách. Pokud jde o příspěvky na charitativní účely, to děláme s manželkou dlouhodobě.”

Povýšíte plukovníka Koudelku do generálské funkce?

„Ano, to se mělo stát už dávno.”

Všechny odpovědi Petra Pavla i dalších kandidátů čtěte ZDE:

Video  Den s Petrem Pavlem: Z rozcvičky do vinárny a pak na kluziště. A co prozradila manželka Eva?  - David Polák
Video se připravuje ...

 

Šance na výhru Petra Pavla v prezidentských volbách 2023

Petr Pavel je podle sázkových kanceláří největším favoritem na vítězství v druhém kole. Z jejich kurzů vyplývá, že Pavlovi dávají 80% šanci na vítězství ve druhém kole.

 

Životopis Petra Pavla

Petr Pavel spojil většinu svého života s armádou. Již od dětství se chtěl stát výsadkářem. Aby se k elitnímu útvaru dostal, neváhal ani se vstupem do KSČ. U armády zůstal i po sametové revoluci. Zapojil se do několika zahraničních misí a později se vypracoval až na náčelníka Generálního štábu a nejvyššího vojenského představitele NATO. Z armády odešel s nejvyšší českou hodností – armádní generál. 

Začátky u armády a vstup do KSČ

Petr Pavel se narodil roku 1961 v Plané u Mariánských Lázní. Jeho otec byl důstojníkem Československé lidové armády a Pavel se brzy vydal v jeho stopách. Vystudoval Vojenské gymnázium v Opavě a následně zamířil na Vysokou školu pozemního vojska ve Vyškově.

Petr Pavel totiž toužil dostat se k elitnímu útvaru výsadkářů, který sídlil v Prostějově. Vláda komunistického režimu v té době ovšem znamenala, že kariéru bez členství v KSČ by jako voják dělat nemohl. Ještě během studií se proto stal kandidátem na členství v komunistické straně. Definitivně se stal členem v roce 1985, kdy již u výsadkářů působil jako velitel průzkumné roty.

Krátce před sametovou revolucí ještě stihl nastoupit k vojenskému zpravodajství, které bylo s výsadkáři spojené. Jako zpravodaj ovšem nebyl nikdy nasazen. 

Hrdinství na Balkáně a vzestup hierarchií

Po sametové revoluci Petr Pavel vystoupil ze strany a díky jazykům začal stoupat vojenskou hierarchií. Výhodou mu bylo i to, že se již během studií učil cizí jazyky, což mu umožnilo, aby byl vyslán na elitní britské a americké vojenské školy.

Na začátku roku 1993 se pak vyznamenal, když jako podplukovník na mírové misi UNPROFOR v Jugoslávii vedl jednotku českých a slovenských vojáků, která pod minometnou palbou vysvobodila obklíčenou francouzskou jednotku u Benkovce. Petr Pavel za své činy společně s dalšími třemi členy své jednotky dostal francouzský Válečný kříž.

Kolem přelomu tisíciletí působil na velitelství NATO a později zastupoval Česko při řízení operace Irácká svoboda. Následně se dopracoval až do velení specializovaných sil Armády ČR. 

Generální štáb a nejvyšší vojenský post v NATO

V roce 2011 se Petr Pavel stal zástupcem náčelníka generálního štábu Vlastimila Picka. Toho vystřídal a od 1. července 2012 se Petr Pavel stal náčelníkem generálního štábu Armády ČR. O dva roky později byl povýšen na hodnost armádního generála – nejvyšší hodnost, jakou může český voják obdržet.

V roce 2015 pak dosáhl na vrchol své kariéry. Již na podzim předchozího roku byl na summitu NATO zvolen předsedou vojenského výboru aliance. Jde přitom o nejvyšší vojenský post celé Severoatlantické aliance. 

Z aktivní služby odešel na konci roku 2018.

Video  Škraloup z minulosti Petra Pavla  - Blesk TV a Mall TV
Video se připravuje ...
 

Manželka Petra Pavla budoucí první dámou?

Petr Pavel je podruhé ženatý. Svou první manželku Hanu si našel v Prostějově, když zde poprvé působil u výsadkářů. S Hanou má dvě děti. V devadesátých letech se do Prostějova vrátil, tehdy jako velitel tamních výsadkářů.

Pavlová pro Blesk: Nebylo jednoduché vystoupit. A generál zmínil vnitřní oběti manželky

I při druhé štaci u elitního útvaru si našel lásku. V době, kdy se stal velitelem, se právě rozváděl. Do oka si ovšem padl se svou druhou manželkou Evou. Tu přitom znal už ze začátků své vojenské kariéry, protože na základně sloužila u letectva.

Video  Petr Pavel: Manželka udělala vnitřní oběť. A jak to bylo s členstvím v KSČ? 
Video se připravuje ...
Video  Kandidáti na prezidenta: Petr Pavel  - Videohub
Video se připravuje ...
Video  Generál Pavel: Putin chce co nejvíc mrtvých civilistů! Rusové dál přitvrdí  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...
Video  Rozhovor s Petrem Pavlem  - Videohub
Video se připravuje ...

Vánoce 2023

 

 

 

 

 

 

Uživatel_5167781 ( 16. ledna 2023 17:37 )

Téměř všichni v Norimberském procesu změnili názor.

Uživatel_5167781 ( 4. ledna 2023 11:32 )

Je mi smutno, že 33 let po pádu komunismu se uchází o prezidenta republiky bývalý komunista, ale ne tak nějaký, řadový, ale absolvent elitní školy pro zpravodajské důstojníky (špiony). Ti měli být umístěni komunistickým režimem na Západě pod diplomatickým krytím. Pan Pavel nově zdůvodňuje své jednání za komunistů tím, že nevěděl, že se jedná o zločinecký režim a nikdo mu to neřekl. Pan Pavel lže. V tomhle státě to věděl totiž za normalizace každý, kromě duševně nemocných. Dnes jsem dostal do schránky propagační noviny kandidáta na prezidenta Pavla, které se jmenují ZKUŠENOSTI ROZHODUJÍ. To je jako vtip. I když je to vážné, tak si neodpustím žertovnou poznámku, že komunisti asi chystají vojenský puč.

fido2 ( 14. října 2022 12:04 )

A co je na změně názoru špatného, vždyť to je pravda. Ale záleží na tom v jakých souvislostech.

fido2 ( 14. října 2022 12:00 )

no jistě, něco jako maso z usa, zabalilo německo.

fido2 ( 14. října 2022 11:59 )

Zelený proamerický mozek, to usssa potřebují. Ti co ho budou volit, se snad zbláznili...
asi ještě nejsme dost proameričtí mopslíci, ještě jim neodevzdáváme celé platy.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa