Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Pavel: Babiš zneužívá funkci poslance. Zemanovi poděkoval za kompliment na knír

Aktualizováno -
15. ledna 2023
18:53
Autor: simao - 
15. ledna 2023
14:16

Petr Pavel po těsném vítězství v 1. kole čelil okamžité kritice Andreje Babiše - a v neděli i Miloše Zemana, který se do něj opřel v exkluzivním rozhovoru pro Blesk S prezidentem v Lánech. Pavel opakovaně odmítl, že by byl kandidátem vládní koalice. Andrej Babiš je podle něj naopak kandidátem Miloše Zemana, kteří jsou spolu v jednom kartelu. Míní Pavel, který svému rivalovi pro 2. kolo vytkl, že zneužívá postavení poslance a ANO vyvolalo jednání o nedůvěře vládě Petra Fialy (ODS) jen kvůli Babišově kampani.

„Druhé kolo bude úplně jinou disciplínou než to první a to, o co půjde ve druhém kole, je střet dvou světů. Jeden, který reprezentuje Andrej Babiš a s ním Miloš Zeman a někteří další, a druhý, který reprezentuji teď já a spolu se mnou více než polovina občanů této země,“ uvedl v ČT Petr Pavel.

Jeho svět je prý založený na hodnotách a je férový a slušný, snaží se nabízet řešení a respekt k pravidlům. „Oproti chaosu, neřešení problémů, osobnímu prospěchu, vlivovým a zákulisním operacím - to jsou věci, které reprezentuje Andrej Babiš,“ míní Pavel.

Zneužívá postavení poslance, vytkl Pavel Babišovi

Babišovo ANO se přitom již v úterý chystá na jednání ve Sněmovně, kde se rozhodlo vyvolat další hlasování o nedůvěře vládě Petra Fialy (ODS).

„Andrej Babiš vede kampaň dlouhodobě, i když tomu tak neříká, a zneužívá k tomu i své postavení poslance. Mimochodem vlastně celou kampaň dělal na úkor svého poslaneckého mandátu, protože pokud vím, tak se práce ve Sněmovně neúčastnil ani z 20 procent a stejně tak hlasování nedůvěry o vládě zapadá do předvolební kampaně Andreje Babiše,“ uvedl Pavel v Otázkách Václava Moravce.

Pavel opět odmítl, že by byl kandidátem vládní koalice. U dotazu moderátora Václava Moravce, zda podle Pavla bude 2. kolo jakýmsi referendem o Fialově vládě, Pavel reagoval slovy o kartelu Babiš - Zeman.

„Andrej Babiš rád používal sousloví polistopadový kartel a zřejmě asi tento druh uvažování je mu blízký. Andrej Babiš je v současné době kartelem Andrej Babiš - Miloš Zeman a z tohoto pohledu on k tomu přistupuje. Já musím říct, že já rozhodně nejsem vládním kandidátem, nikdy jsem jím nebyl. A i v rozporu s prohlášením Miloše Zemana v dnešním rozhovoru (v pořadu Blesku S prezidentem v Lánech - pozn. red.) já jsem nebyl kandidátem ani vlády, ani trojkoalice,“ upozornil Pavel v České televizi.

Že mám hezký knír, Zeman nelhal, směje se Pavel

„Působil na mě jako voják sympatickým dojmem, je klidný, má hezký knír, což není ironická poznámka, já uznávám, že knír na některé ženy působí přímo neodolatelným dojmem,“ pronesl přitom o Pavlovi v neděli v rozhovoru pro Blesk Zeman, který za jednoznačnou přednost Babiše vidí větší politickou zkušenost.

„Podle Miloše Zemana má Andrej Babiš větší politickou zkušenost. To určitě ano, ale s politikou, která imponuje Miloši Zemanovi, tedy politikou rozdělování, chaosu, překrucování faktů a lží. Ale o tom, že mám hezký knír, samozřejmě nelhal a jeho pochvaly si cením,“ poznamenal na twitteru finalista přímé volby.

Pavel v reakci na Zemana: Babiš je jeho kandidát

„Připadá mi trochu komické, naivní či dětinské, jestliže Petr Pavel neustále opakuje, že není vládní kandidát. Jestliže vás navrhne vládní koalice, tak jste samozřejmě vládní kandidát,“ uvedl exkluzivně pro Blesk Miloš Zeman.

„Já nechci parafrázovat Miloše Zemana, ale z toho, co řekl, zcela jednoznačně zase vyplývá, že Andrej Babiš je tedy jeho kandidátem a já znovu opakuji, já nejsem vládním kandidátem. To, že jsem trojkoalici volil, neznamená, že jsem jí čímkoliv zavázán, že jsem s ní jakkoliv spojen. Já si udržuji svoji nezávislost všude, kde to jde. Dělal jsem to vždycky a budu to dělat i nadále,“ vzkázal Pavel.

Brání se kvůli vzdělání

Pavel v neděli pro Blesk zareagoval i na Zemanovu výtku, že sice rozumí armádě, ale na další věci nemá vzdělání. „Mně to přijde úsměvné, protože prezident Zeman tam použil ještě tvrzení, že na nic jiného nemám vzdělání,“ poznamenal Pavel. 

„Nepřekvapivě Miloš Zeman a Andrej Babiš používají naprosto shodné argumenty. Nastoupil jsem do kurzu vojenského zpravodajství rok před sametovou revolucí. Odbornou část studia jsem dokončil v létě 1991, byl jsem tedy příslušníkem vojenského zpravodajství ne komunistické, ale už demokratické země,“ poznamenává Pavel.

Absolventi zpravodajského kurzu D-2 mohli přitom pracovat i jako vojenští diplomaté, uvádí v posudku i Ústav zpravodajských studií Univerzity obrany.

Nemá problém vymezit se vůči Fialově vládě

Pavel v OVM připomněl, že koalice Spolu vyjádřila pouze podporu třem kandidátům, z nichž jedním byl on. „Pokud v něčem s vládou souhlasím, tak nemám problém to říct. Já nemám důvod se neustále proti někomu vymezovat. Ale pokud s někým nesouhlasím, tak to taky zároveň řeknu. A to dělám i v případě Fialovy vlády,“ uvedl Pavel.

Pavel v ČT také avizoval, že je připraven spolupracovat s vládou na problémech, které pálí tuto zemi, ale být k ní i kritický tam, kde nebude naplňovat to, co od ní občané očekávají, upozornil Pavel.

Jako své kritické výhrady k vládě jmenoval mj. neschopnost komunikovat to, co dělá, a jasně vysvětlovat opatření, která chce přijmout, či plošnost opatření a jejich nízkou efektivitu i zpoždění u některých opatření, která přijímala.

Pavel: Babišovy lži není třeba rozebírat

K útočné tiskovce Andreje Babiše pak dnes Pavel na twitteru dodal: „Babišovy lži není třeba rozebírat. Je třeba se jim shovívavě usmát a hlavně se nenechat odradit. Pokud to zvládneme, prohraje.“ A připomněl i na síti svá slova o střetu dvou světů.

Právě optikou tohoto střetu světů chce Pavel před 2. kolem řešit témata, která otevíral již v první fázi kampaně. „Rozhodně bude řešit problémy vyplývající z aktuální krize, to na prvním místě. Souběžně s tím už musíme začít řešit problémy, které dlouhodobě tuto společnost trápí - a to je důchodová reforma, daňová reforma, reforma vzdělávacího systému, ochrana životního prostředí a mnoho dalších, která zůstávala stranou mj. i za vlády Andreje Babiše,“ dodal v ČT Pavel.

Video  Petr Pavel pro Blesk: Rozhovor v jeho vítězném štábu  - Blesk TV
Video se připravuje ...

21:18
29. 1. 2023

Vážení čtenáři, děkujeme za sledování našeho volebního zpravodajství, tímto online přenos končí. V nadcházejícím týdnu pro vás chystáme články o novém prezidentovi ČR i dalších informacích z české politiky. Děkujeme za pozornost a přejeme vám dobrou noc. 

20:57
29. 1. 2023

Nový český prezident Petr Pavel na facebooku znovu poděkoval Zuzaně Čaputové za její včerejší návštěvu. „Návštěvy prezidentky Zuzany Čaputové si nesmírně vážím. Její silný krok a upřímný projev mě naplňují nadějí, že nás čeká úspěšná spolupráce ve prospěch hodnot, které sdílíme. My Češi a Slováci k sobě stále máme velmi blízko a jsem rád, že včera se to jen potvrdilo. Děkuji, paní prezidentko,“ napsal. 

20:51
29. 1. 2023

Hrad by chtěl Petr Pavel víc otevřít lidem, uvedl dnes večer na TV Nova. Bezpečnostní opatření podle něj není nutné udržovat na vysoké úrovni, hrozba, která byla před několika lety, pominula. Hrad by podle něj mohl být otevřenější i na sociálních sítích. „Možná i určitou populární formou informovat mladé, co se děje,“ uvedl. 

Bude se také bavit o možnostech využití lánského zámku ke kulturním, sportovním a jiným akcím tak, aby byl zámek víc majetkem lidí než státu a prezidenta.

Zobrazit celý online

Vánoce 2023

 

 

 

 

 

 

Santorini ( 16. ledna 2023 04:44 )

Meciar vyhodil podvodnika ze Slovenska a Cesi ho udelaji prezidentem ,my se proste toho vychodu nezbavime. Za Zemana Cechia a za Babise Ceskofert to je fakt sila

Menhira ( 16. ledna 2023 03:09 )

Tady to není žádná soutěž: "Pojďte všichni ať porazíme Babiše!" Tady jde už fakt o všechno, o naši existenci. sranda jde stranou. Snad se lidi vzpamatují a pochopí, že tu nechceme mít vojenskou juntu, zelený mozek, který nám udělá ze země vojenský cvičák pro základny US Army a bude stále dál podporovat válku, do úplného ekonomického zničení naší země. Lidi by měli odhodit tu českou závist, a i když se jim Babiš třeba nelíbí, vzít rozum do hrsti, sjednotit se a tomu Babišovi, to tam prostě hodit. Jinak je s naší zemí moc zle.

Prosím diskutujte s těmi co k volbám nešli, ať přijdou podpořit svým hlasem, jsou to asi poslední svobodné volby před korespondenčním hlasováním, kde se už bude podvádět, jak je praxí ve světě.

Nedovolme ať v čele naší krásné země stojí překabátěný generál, bez charakteru, který přísahal nejprve Varšavské smlouvě a pak NATO. Je to člověk, který bude sloužit komukoliv, kde z toho bude koukat profit, jen ne naší zemi. Jeho mlčení není klid, jak to mnozí nazývají, je to jen neznalost odpovědi.

JaNat ( 15. ledna 2023 20:54 )

Nežereme, jen nechceme aby vládl lampasák, který o politice nemá páru, přeceńuje se a je narcistický.

JaNat ( 15. ledna 2023 20:51 )

No tak je ztratí, prosím tě, nebud hysterický, klídek, jeden vyhraje, jedna strana se bude radovat, druhá ne, tak to bylo, je a bude. Kdyby nebylo Prahy, tak by to Pavel projel, no Pražáci se zase vyznamenali, tak mi pak ale tady nebulte, že něco nefunguje, že se zbrojí a stojí to miliadry a státní dluhy se zvyšují a neházejte to pak prosím na Babiše.

JaNat ( 15. ledna 2023 20:46 )

A má pravdu, pomoci ano, ale ne na úkor svých občanů. Pomoct musíme, ale ne natolik, abychom tady sami zhebli zimou a hlady. Pavel chce zbrojit a ty si neuěvdomuješ co to znamená. Bohužel. Pavel je pro náš neštěstí. Jednak se sem nahrnou americké základny, které zase jenom nás ochudí, ale zůstaneem pod jejich stálou kontrolou, ale to ty uvítáš. Ty budeš rád jejich otrokem.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa