Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Pavlová pro Blesk: Nebylo jednoduché vystoupit. A generál zmínil vnitřní oběti manželky

Aktualizováno -
7. září 2022
10:02
Autor: Nikola Forejtová - 
6. září 2022
17:50

Boj o Hrad neovlivňuje jenom kandidáty samotné, ale také jejich partnery a rodinu. U generála Petra Pavla, který v úterý oficiálně zahájil kandidaturu, se na možnou roli první dámy připravuje jeho dlouholetá manželka Eva. Během vystoupení z ní byla cítit nervozita a jak se svěřila Blesk Zprávám, nejraději má přírodu a klid na chaloupce u kytiček. Generál následně v rozhovoru prozradil, že jeho žena zatím situaci zvládá perfektně a děkuje za to, že ho ve všem podporuje, ačkoliv je pro ní boj o Hrad vnitřní obětí. Není totiž člověkem, který by rád vystupoval v záři reflektorů. 

Generál Petr Pavel odstartoval horkou část prezidentské kampaně. U Písecké brány v pražských Hradčanech se sešli jeho podporovatelé, včetně generálovy manželky, dcery, vnoučka, herců či motorkářů. S heslem „Vraťme Česku řád a klid“ zahájil intenzivní podpisovou kampaň. Ta sice již probíhá, jak ale podotkl generál pro Blesk Zprávy před tiskovou konferencí, zatím se jednalo o spíše nadšenecký sběr. Nasbíráno ale má již přes polovinu a rád by dosáhl až na 75 tisíc – tedy o 25 tisíc víc, než je potřebné minimum.

Pavlová bojovala s nervozitou, připravovala se u kytiček

Kampaň zahájila zpěvem Anna Julie Slováčková a pak si již vzala slovo manželka prezidentského kandidáta, který v současnosti vede v předběžných průzkumech – pokud nepočítáme předsedu hnutí ANO Andreje Babiše, který zatím kandidaturu oficiálně nepotvrdil. Eva Pavlová vystoupila s lehkou nervozitou, připomněla, že společně žijí 20 let a žijí kousek od Řípu. 

„Když jsem viděla, jak na něj lidé reagují, tak jsem začala tuto myšlenku postupně připouštět. Nevím co o manželovi říci více, než co už víte, nebo co sám neřekl,“ uvedla. „Akorát bychom tu měli dalšího supermana,“ dodala s úsměvem.

Foto: 

Eva Pavlová stejně jako její manžel sloužila v armádě. „Stejně jako on, i já se zavázala službě vlasti na celý život, museli jsme si srovnat v hlavě, co chceme. Nestali jsme se vojáky, abychom seděli v kanceláři, ale abychom bránili naši zem,“ řekla během svého proslovu. 

Podle Pavlové nejde ve volbách o boj o moc, ale o to, aby se vrátila úřadu prezidenta slušnost a respekt. Ráda by také posílila roli první dámy. Blesk Zprávám následně prozradila, že má hned několik témat, která by případně chtěla řešit.

„Přiznám se, že zatím nad tím nepřemýšlím tak do hloubky, protože v té roli nejsem. Mám ale kolem sebe spoustu skvělých lidí, o které se mohu opřít a se kterými bych chtěla řešit témata. Ráda bych, aby se například řešily problémy žen a rodin,“ řekla nám krátce po zahájení kampaně.

Pavlová vystupovala s lehkou nervozitou a jak se nám svěřila, bojovala s ní dlouho. „Jednoduché to pro mě nebylo. Chtěla jsem se stranit stresu, protože kolem této události vzniká náročná atmosféra. Jela jsem zrelaxovat na chaloupku a zahrabala jsem se do kytiček a do přírody, protože to mám ráda,“ uvedla na dotaz, jak se na projev připravovala a čím se uklidňovala. K projevu jen dodala, že si napsala to, co cítila a sdělila lidem přesně to, co jim sdělit chtěla. 

Generál pro Blesk: Volby provází estrády

Blesk Zprávy pro vás oslovily i samotného generála. Níže si můžete přečíst výtažek z rozhovoru s Petrem Pavlem, kde se bavíme o jeho přípravě na Hrad, ale i o tom, jak by mohla role hlavy státu ovlivnit jeho rodinný život. Už během tiskové konference horečně děkoval manželce za všechna ta léta, kdy mu byla oporou...a nyní ji znovu sklání poklonu, protože kandidatura nenapovídá tomu, že by je čekal klid v důchodu. 

V záznamu rozhovoru se pak dozvíte bližší informaci k tomu, jak probíhalo dosavadní setkávání s voliči, proč si generál myslí, že se z voleb stávají estrády, ale také to, jaké chyby vidí v komunikaci současné vlády a co by s tím jako prezident mohl udělat. Dostali jsme se i k ožehavému tématu členství Petra Pavla v KSČ, které je mu vyčítáno a kde se historikové pitvají v tom, zdali je skutečně pravda, že nynější generál ve výslužbě nevěděl, co se za stranou skrývá. 

Zahájení prezidentské kampaně Petra Pavla (6.9.2022) Zahájení prezidentské kampaně Petra Pavla (6.9.2022) | Blesk:Jakub Poláček

Jak se obecně připravujete na roli prezidenta. Když teď úplně opomineme volební program?

Já jsem si samozřejmě vědom toho, že nikdo není odborníkem na všechno a pokud někdo něco takového očekává, tak je to nesmysl. Každý je silnější v něčem a jestli třeba mojí doménou dodneška byla bezpečnostní a zahraničně-politická témata, protože jsem se v tom pohyboval celý život a navíc jsem v tom byl i vzděláván, no tak celkem logicky třeba témata ekonomická, sociální či jiná jsou tématy, kterými jsem se zabýval také, protože s nimi bezpečnost souvisí, ale už víceméně okrajově. Takže já se snažím v těchto tématech, především z pohledu těch nejpalčivější problémů, které nás dnes provází, bavit s odborníky, kteří tomu rozumí. Myslím si, že to je asi základ toho, co by prezident měl mít, nějaký všeobecný přehled pokud možno v co největším počtu oblastí.

A co třeba takové ty detaily jako nový šatník nebo psaní projevů.

Tak samozřejmě, že i to je součástí přípravy. Já musím říct, že asi funkce prezidenta není jenom o tom, že člověk ničemu rozumí, ale taky o tom, jak působí, jak to dokáže zkomunikovat dál, jak se k různým věcem staví a myslím si, že tohle všechno patří do přípravy a my to rozhodně nepodceňujeme.

Co se týče Vašeho týmu, máte už nějaké představy, kdo by mohl stanout po vašem boku jako kancléř nebo tiskový mluvčí, protože to jsou lidé, kteří s veřejností a médii komunikují. 

No vzhledem k tomu, že dnes jsme vlastně v prvním dnu oficiálně ohlášené kampaně, tak by asi bylo poněkud předčasné, abych veřejnost seznamoval se jmény, o kterých uvažuji. Samozřejmě, že o tom přemýšlím a některá jména mám hlavě, ale myslím si, že bude na místě s nimi veřejnost seznámit až v průběhu kampaně.

Pavel: Manželka si přála klid, tohle je její vnitřní oběť 

A jak se připravuje Vaše žena na roli první dámy? Dnes přiznávala svou nervozitu a má za sebou první veřejný projev.

Za prvé si myslím, že si vedla skvěle. To, že byla nervózní, je naprosto přirozená věc, protože kdo by nebyl v takovéto situaci. A já byl samozřejmě trochu taky. My jsme o tom mluvili tak, jako o všem. Je to věc, která se rozhodně netýká jenom mě, týká se mojí ženy a týká se celé rodiny, protože určitě budou vystaveni mnohem většímu zájmu a ne vždycky ten zájem bude pozitivní. Je tak dobře, aby o tom věděli, aby na to byli připraveni a aby s tím taky byli do nějaké míry ztotožni.

Moje žena není typ člověka, který by si nějak užíval světla reflektorů a má radši klid doma a svoji pohodu. A navíc už věřila tomu, že potom, co jsem celý život vedl aktivně a ona se mi přizpůsobovala, že si teď konečně budeme užívat trošku pohody a klidu s vnoučaty na chaloupce. Najednou to má být zase trochu jinak, takže je to pro ni určitě vnitřní oběť a já si toho velice vážím. Ale myslím si, že to vnímá opravdu tak, že je to důležité, je schopná se tomu přizpůsobit a zase mě podporovat. Nakonec tak, jako to dělala vždycky.

A slíbil jste jí alespoň nějaký ten klidný víkend na chaloupce?

Já jsem ji vždycky dával najevo a taky jsem to v praxi dělal, že to, co se od funkce očekává, není žádné dogma.  Vždycky si to ten člověk tak trochu udělá tak, aby to bylo přijatelné i pro něj. A já si myslím, že funkce prezidenta není výjimkou. Možná to u nás máme trochu zkreslené, že tato funkce je tak trošku postavená mimo realitu, ale já si myslím, že vůbec nic nebrání tomu, aby i ten prezidentský úřad byl mnohem více zcivilněn a aby prezident byl mnohem více běžným občanem tak, jako kdokoliv jiný. Musím říct jenom příklad, kdy jsem viděl obrázek rakouského prezidenta, jak venčí psa. Nějaká redaktorka dělala ve Vídni na ulici rozhovor a najednou si všimla, že kolem ní prochází prezident se psem. Koukala a byla z toho celá vedle, ale proč by nemohl prezident mít svůj život stejně jako všichni občané? Samozřejmě je víc vidět, ale to neznamená, že by nemohl jezdit na chalupu, osekat si zahradu a dělat to, co baví.

Video  Petr Pavel 
Video se připravuje ...

Vánoce 2023

 

 

 

 

 

 

pindal ( 10. září 2022 20:42 )

Ti co ho osobně znali za sociku,hovoří o tom,že má špatný charakter,možná že to cítíte.

prochaskanamoste ( 7. září 2022 19:16 )

prochaskanamoste ( 7. září 2022 19:15 )

No, a co? Nerudná zase havloidka, každý je někde, komanči tu 30 nevládli, tak to snad stačí

prochaskanamoste ( 7. září 2022 19:13 )

On je fešák, líbí se jim a nic dalšího je nezajímá.

prochaskanamoste ( 7. září 2022 19:12 )

Podle vás je estébák asi každý. Už toho nechte, je 30 let po hadráku a lidi, jako vy, neustále otravují vzduch nějakými stb příslušníky, jako kdyby současná republika neměla státní policii, BIS

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa