Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Babiš v hledáčku francouzské justice: Kvůli nákupu tohohle luxusního zámečku na Azurovém pobřeží

Aktualizováno -
13. srpna 2022
09:13
Autor: Jakub Kopřiva, simao - 
13. srpna 2022
05:00

Na koupi nemovitostí včetně zámečku na středomořském pobřeží si posvítily francouzské orgány. A to pro podezření z praní špinavých peněz a daňových úniků. A kdo má být oním hříšníkem? Český expremiér a šéf hnutí ANO Andrej Babiš (67). Okolnosti nákupu nyní rozplétá francouzský Le Monde. Jeho novinář Abdelhak El Idrissi v rozhovoru pro iRozhlas.cz uvedl, že vyšetřování zabereme měsíce, možná roky. Během rozplétání kauzy však narazili i na jméno Moniky Babišové.

Předběžné vyšetřování v souvislosti s nákupem nemovitostí zahájil francouzský Soud pro vyšetřování závažné trestné činnosti (PNF).

Ten podle tamního deníku Le Monde zkoumá mimo jiné podmínky nabytí zámečku Bigaud v městečku Mougins na jihu země na Azurovém pobřeží, která říká pane právě Babišovi.

Vinný sklep, sauna i kinosál

Luxusní rezidence leží nedaleko historického centra městečka Mougins, kam v minulosti zavítala třeba i s přáteli rovněž Monika Babišová. Mougins má bezmála 20 tisíc obyvatel a leží nedaleko Cannes.

Na třech hektarech inkriminovaného pozemku se nachází dva objekty - Château Bigaud a Casa Bigaud. Podle investigativců se tam kromě venkovního bazénu, v němž se nechal zvěčnit na nafukovacím člunu sám Babiš, třeba vinný sklípek, sauna, tělocvična, kulečníkový sál i kinosál.

Andrej Babiš v luxusním sídle ve Francii Andrej Babiš v luxusním sídle ve Francii | Archiv Blesku, Twitter

Expremiér ve vyjádření jen znovu uvedl, že k žádnému pochybení nedošlo. „Můžu jen znovu zopakovat, že veškeré nákupy nemovitostí proběhly v souladu se zákony. Detaily neznám, vaši informaci mám jen z médií,“ uvedl pro ČTK Babiš.

Příliš složitý nákup

Majetkem šéfa hnutí ANO a miliardáře v jednom se začala média zabývat po loňském úniku dokumentů tzv. Pandora Papers. Babiš měl v září 2009 nakupovat nemovitosti přes řetězec offshorových společností (jde o firmy sídlící často v daňových rájích a s nejasnou vlastnickou strukturou).

Dvě nemovitosti včetně honosné vily s obřím pozemkem podle francouzského listu koupila společnost se sídlem v Monaku, A tu vlastní offshorová společnost z USA. Nákupy vyšly Babiše na 14 milionů eur (asi 340 milionu korun).

Půjčil si?

Podle Le Monde je v kupní smlouvě uvedeno, že částka byla zaplacena hotově. To ovšem lze chápat také jako běžný převod. Podle dokumentů z Pandora Papers ale Babišova americká firma použila na financování transakce nemovitostí v Mougins půjčku. A to ve výši 15 milionů eur. Tu poskytla jiná offshorová společnost registrovaná na Britských Panenských ostrovech.

Oficiální francouzské dokumenty ale tuto půjčku nezmiňují. Babiš už dříve odmítl, že by se dopustil čehokoliv nelegálního, a tvrdil, že před lety poskytl půjčku, která byla ovšem řádně zdaněna. Při nákupu prý postupoval podle doporučení realitní kanceláře.

Babiš se v Mougins snažil i podnikat - v roce 2013 otevřel restauraci Paloma, která však nakonec zavřela v říjnu 2019. V srpnu 2015 přitom uveřejnil na twitteru fotku se starostou Mougins.

„Pan Galy, 15 let starosta Mougins, je rád že jsme tu investovali. Naposledy zvolen 84% hlasů, snížil dluh obce 5x,“ uváděl Babiš.

O nákupu rezidente Bigaud však nyní Babiš říká, že situaci kolem vyšetřování nerozumí. „Já tomu nerozumím, je to transakce z roku 2009, takže 13 let. Čapí hnízdo je 15 let. Transakce proběhla podle zákonů, organizovali to právníci, realitní kancelář a já jsem poslal peníze z České republiky. Takže nevím, co chtějí vyšetřovat,“ uvedl Babiš pro TV Nova.

Novinář z Le Monde: Proč vilu nekoupil rovnou?

„Vyšetřování se zabývá ziskem vily a dalšího menšího domu na velkém pozemku. Když se podíváte do mapy obce Mougins, tak zjistíte, že jde o více než deset parcel. V prodejní smlouvě se psalo, že celý ten pozemek má tři hektary. Vyšetřovatelé teď musí zjistit, jestli je něco protizákonného na celém tom offshorovém schématu,“ uvedl pro iRozhlas.cz novinář Le Monde Abdelhak El Idrissi.

„My jsme v kauze Pandora Papers přišli na to, že Babišova monacká společnost za vilu zaplatila 14 milionů eur. Zároveň jsme zjistili, že tato monacká společnost, vlastněná firmou ve Spojených státech, si vypůjčila 15 milionů eur od jiné společnosti z Britských panenských ostrovů. Podezřelé na tom je, že Andrej Babiš vlastnil jak společnost, která půjčovala těch 15 milionů eur, tak i firmu, která je získala,“ poznamenává.

„Proč tu vilu rovnou nekoupil prostřednictvím společnosti, ve které na to měl dost peněz? Jednou z možných odpovědí je fakt, že společnost s 15 miliony eur vedená na Britských panenských ostrovech, která by napřímo koupila dům ve Francii, by byla podezřelá. Rychle by se o ni zajímaly francouzské daňové úřady,“ míní Idrissi.

Monika Babišová na výletě ve městě Mougins Monika Babišová na výletě ve městě Mougins | instagram/Monika Babišová

Figuruje tam i Monika

Francouzský novinář poznamenává, že během rozplétání kauzy narazili i na jméno manželky expremiéra Moniky Babišové.

„Jméno paní Babišové se neobjevuje v kauze Pandora Papers. Když jsme se ale začali blíže zajímat o monackou společnost SCP Bigaud, tak jsme zjistili, že tato firma postupně poslala svá aktiva holdingu, který oficiálně patřil Andreji Babišovi. Tento převod ale nebyl provedený napřímo, tedy z jeho firmy ve Spojených státech rovnou do holdingu. Byla tam mezifáze – převod aktiv na paní Babišovou. Během necelých 24 hodin byla vlastníkem všech nemovitostí. Potom tato aktiva převedla na holding pana Babiše,“ dodal Idrissi.

Video  Pandora Papers a Andrej Babiš: O co v kauze jde?  - Videohub
Video se připravuje ...

LuCo ( 14. srpna 2022 19:47 )

Vzteklí čokli štěkají, rozžuřené husy kejhají a Babišova kolona jede v klidu dál a na zlost demožumpě sílí...

roxin ( 14. srpna 2022 14:33 )

Heile už jsem ti párkrát psala aby ses tolik nebál, ještě nekandiduje ani nechystá žádnou ohradu pro odpůrce, koncentrační tábor či převýchovný institut, takového starého wolla už žádný institut nepřevychová!

roxin ( 14. srpna 2022 14:28 )

Jirik ANO lépe už bylo.

Petr- Fox ( 14. srpna 2022 12:45 )

Lépe už bylo

Jirik-ta ( 14. srpna 2022 07:29 )

ANO bude líp

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa