Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Babiše prošetřují ve Francii! Kvůli nákupu vil za 340 milionů a podezření na praní špinavých peněz

Aktualizováno -
12. srpna 2022
11:27
Autor: simao, ČTK - 
12. srpna 2022
10:09

Expremiéra Andreje Babiše (ANO) vyšetřuje francouzská justice v kauze Pandora Papers, uvedl Le Monde. Babiš opakovaně odmítá, že by se dopustil něčeho nelegálního. Francouzský Soud pro vyšetřování závažné trestné činnosti (PNF) však zahájil předběžné vyšetřování pro podezření z praní špinavých peněz a daňových úniků v souvislosti s nákupem nemovitostí v Mougins na francouzské Riviéře.

Soud pro vyšetřování závažné trestné činnosti (PNF) podle zjištění novinářů z Le Monde zkoumá podmínky nabytí vily v Mougins v departementu Alpes-Maritimes na jihu Francie a vyšetřování zahájil v únoru.

Babišovým majetkem se francouzská média začala zabývat loni na podzim po úniku důvěrných dokumentů, tzv. Pandora Papers.

Cena 14 milionů eur, půjčka na 15?

Podle listu jde o dva domy o rozloze celkově více než 500 metrů čtverečních, které jsou na pozemcích s celkovou výměrou 3 hektary. Babiš je měl pořídit podle Le Monde přes monackou společnost, vlastněnou offshorovou strukturou ve Spojených státech. Cena realitní transakce byla údajně 14 milionů eur (340 milionů korun dle dnešního kurzu).

Ve smlouvě o koupi, do níž nahlédl Le Monde, se uvádí, že tato částka byla „zaplacena v hotovosti“, což lze chápat také jako běžný převod. Dokumenty z Pandora Papers však uvádějí, že Babišova americká společnost použila na financování nákupu domů v Mougins půjčku 15 milionů eur od offshorové společnosti registrované na Britských Panenských ostrovech. Oficiální francouzské dokumenty ale tuto půjčku nezmiňují, upozorňuje deník.

Vyšetřovatelé se podle Le Monde budou muset pokusit pochopit účel této dohody a zjistit, proč je Babiš vlastníkem jak úvěrové společnosti, tak struktury, která si peníze půjčila. Vyšetřování bude komplikované, protože popisované události jsou několik let staré a mohly by být promlčené.

Babiš odmítá pochybení

Babiš ve vyjádření pro ČTK dnes zopakoval své dřívější tvrzení, že veškeré nákupy nemovitostí ve Francii se uskutečnily v souladu se zákony.

„Já můžu jen znovu zopakovat, že veškeré nákupy nemovitostí proběhly v souladu se zákony. Detaily neznám, vaši informaci mám jen z médií,“ uvedl dnes Babiš.

Kauza Pandora Papers se zabývá děním kolem společností v daňových rájích. V dokumentech souvisejících s kauzou podle Investigace.cz Babiš v minulosti neuvedl, že vlastní akcie offshorových firem.

Babiš na svou obranu již dříve prohlašoval, že nemovitosti s využitím poměrně složité sítě zahraničních firem nakupoval na doporučení realitní kanceláře.

Nyní si však na něj „posvítili“ přímo ve Francii. PNF svěřil vyšetřování Ústřednímu úřadu pro boj proti korupci a finančním a daňovým deliktům (OCLCIFF), píše Le Monde. 

Podle dnešního článku Le Monde kvůli Pandora Papers neuspěl Babiš v loňských parlamentních volbách a přišel o post ministerského předsedy.

Co jsou Pandora Papers

  • Mezinárodní konsorcium investigativních novinářů (ICIJ) zveřejnilo 3. října 2021 v projektu Pandora Papers podezřelé finanční transakce týkající se 35 světových vůdců a stovek politiků z více než 90 zemí.
  • Projekt je založen na téměř 12 milionech dokumentů a 2,94 terabajtů utajovaných informací od 14 offshorových společností a spolupracovalo na něm přes 600 novinářů z více než stovky zemí světa.
  • Tvrdí, že v rámci projektu odhalili, jak mocní a bohatí využívají offshorové společnosti a netransparentní jurisdikce kvůli anonymitě a daňové optimalizaci. V dokumentech se podle ICIJ objevují jména zločinců, celebrit, politiků, fotbalistů, soudců i lidí z daňových úřadů z celého světa.
  • Projekt se zmiňuje například o jordánském králi Abdalláhovi II., prezidentech Ukrajiny, Ázerbájdžánu, Keni, Chile a Ekvádoru či o nizozemském ministrovi financí Wopkem Hoekstrovi, bývalém britském premiérovi Tonym Blairovi, prezidentovi Černé Hory Milu Djukanovičovi, nebo bývalém maltském ministrovi a někdejším eurokomisaři Johnu Dallim.
  • Získané dokumenty popisují i aktivity 130 miliardářů z Ruska, USA nebo Turecka a řady velvyslanců, starostů, ministrů, poradců či generálů.
  • Podle českého serveru investigace.cz, který se projektu zúčastnil, se kauzy týkají 300 Čechů včetně Babiše či například realitního magnáta Radovana Vítka, bývalého teplického politika ČSSD Petra Bendy, lobbisty Ivo Rittiga nebo někdejšího ředitele televize Prima a pražského dopravního podniku Martina Dvořáka.

Video  Pandora Papers a Andrej Babiš: O co v kauze jde?  - Videohub
Video se připravuje ...

Dianthos ( 13. srpna 2022 15:10 )

Francouzská policie dostala kauzu od české policie. Nebo-li zadání od Babišovy opozice.

Dianthos ( 13. srpna 2022 15:06 )

Co máte pořád s těmi "bábami"??? Máte nějaký komplex z toho, že jste baba?
Na jeho mítinky chodí jak ženy, tak muži.

Dianthos ( 13. srpna 2022 14:53 )

Jistě, že v tomto případě zasáhla! Předala Francouzům agendu s tím, aby to vyšetřili!

shithole ( 13. srpna 2022 10:30 )

Kradem dobře, kradem rádi, jsme Babišovi kamarádi!

roxin ( 13. srpna 2022 08:06 )

Není nutné být všude oblíbený, stačí když je oblíbený v ČR a že oblíben je, je vidět na preferencích těch 30% to snad o něčem svědčí a fialce by nepomohlo už ani to slepení.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa