Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Babišův sen na vládní čtvrť v troskách: Fiala smetl miliardové stěhování ministerstev do Letňan

Autor: dp - 
20. února 2022
05:10

Sen expremiéra Andreje Babiše (67, ANO) o vybudování nové vládní čtvrti v Letňanech pro deset tisíc úředníků se rozplynul. Jeho nástupce ve Strakově akademii, premiér Petr Fiala (57, ODS), totiž žádná ministerstva nikam stěhovat nechce, nápad svého předchůdce za 10 miliard tak shodil ze stolu.

Babiš od roku 2019 často mluvil o tom, že nechá prodat řadu sídel státních institucí v centru Prahy, jako ministerstev a dalších úřadů, a deset tisíc úředníků přesune do nového administrativního komplexu na okraji města, přesněji do Letňan. Tam se také několikrát vydal na »kukačku« a o projektu začal jednat s vedením hlavního města Prahy, které vlastní dané pozemky.

Máme jiné problémy

Blesk se proto zeptal nového předsedy vlády, co na nápad svého předchůdce říká. „Vládní čtvrť byla jedním z mnoha nereálných PR projektů Andreje Babiše. Česká republika zdědila po předchozí vládě obrovské problémy, které je potřeba řešit, jako rozvrácené veřejné finance, covid, drahotu, vysoké ceny energií,“ řekl Blesku Petr Fiala s tím, že on nikdy vládní čtvrť nepovažoval za dobrý nápad. „Na mém hodnocení se proto nic nezměnilo,“ dodal. Pojekt proto končí.

Stejný názor na věc má také nový ministr financí Zbyněk Stanjura (57, ODS), jenž nařídil své podřízené organizaci, Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových, ukončit jednání s vedením Prahy o směně pozemků, kde chtěl Babiš stavět. „Jeho příprava nebude pokračovat,“ řekl Seznam Zprávám mluvčí resortu Tomáš Weiss s tím, že administrativní komplex v Letňanech proto nebyl ani zahrnut do programového prohlášení vlády.

Kdo se měl stěhovat?

  • Ministerstvo pro místní rozvoj (Staroměstské náměstí, Praha 1)
  • Ministerstvo životního prostředí (Vršovická, Praha 10)
  • Ministerstvo kultury (Maltézské náměstí, Praha 1)
  • Ústav pro zastupování státu ve věcech majetkových (Rašínovo nábřeží, Praha 2)
  • Generální finanční ředitelství (Lazarská, Praha 1)
  • Státní pozemkový úřad (Husinecká, Praha 3)
  • Česká obchodní inspekce (Štěpánská, Praha 2)
  • Česká školní inspekce (Fráni Šrámka, Praha 5)
  • Státní veterinární správa (Na Kozačce, Praha 2)
  • Agentura ochrany přírody a krajiny (Podbabská, Praha 6)

Výstavba bytů

Pražský primátor Zdeněk Hřib (40, Piráti) i nadále ale v lokalitě, tedy u výstupu z metra Letňany, počítá s novou výstavbou. Podle něho tak mohou být na místě postaveny nové byty a kanceláře. „Jestli administrativní budovy budou používat státní úředníci, anebo komerční administrativa, je v zásadě jedno,“ řekl primátor s tím, že by na místě mohla také vzniknout i nemocnice, třeba nové onkologické centrum.

Jokl ( 9. srpna 2022 09:42 )

Bij Babiše Bij,bíží se přeci volby a je třeba ukázat kdo je tady pánem.Bude vypsána soutěž,kdo mu zasadí větší ránu. Vládní ho.vada se začnou natřásat a ukazovat svaly.Táborový řečník Fialový hnus bude zeširoka mávat svýma končetinami jak Africký bojovník v tranzu.Kuliočko bude naděje vyvarovat blby jak roucha v době sucha

Staroduchodce ( 21. února 2022 16:47 )

"Sen expremiéra Andreje Babiše o vybudování nové vládní čtvrti v Letňanech pro deset tisíc úředníků se rozplynul. Jeho nástupce Fiala (57, ODS), totiž žádná ministerstva nikam stěhovat nechce, nápad svého předchůdce za 10 miliard tak shodil ze stolu." Ministerští darmojedi se budou moct dále kochat krásami Prahy a sdružovat v lihových barech. V Letňanech by možná museli něco, možná nesmyslného, vymyslet.

sarina ( 20. února 2022 08:44 )

Babišovi to může být už jedno a schéf si zase POKLEPEL PO RAMENI, JAKÝ JE PAŠÁK:

vilda69 ( 20. února 2022 08:04 )

081121: Třeba podpořit ženy v Barmě

qtek ( 20. února 2022 06:29 )

Další Babišova zlodějna neprošla.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa