Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Babiš se domáhá soudu v kauze Čapí hnízdo. Žádá o předběžné projednání obžaloby

Autor: ČTK - 
2. června 2022
13:11

Bývalý premiér Andrej Babiš (ANO) navrhl soudu předběžné projednání obžaloby v kauze Čapí hnízdo, v níž je stíhán spolu se svou někdejší poradkyní Janou Nagyovou (dříve Mayerovou). Dnes o tom informoval server Seznam Zprávy. Nagyová podle serveru obdobný návrh podala již před dvěma týdny.

Babiš s Nagyovou jsou obžalováni z dotačního podvodu a poškození finančních zájmů EU, hrozí jim až desetileté vězení. Oba vinu už dříve odmítli.

„Návrh jsem podal, hodlám jej ještě následně doplnit, ale k jeho obsahu a naší argumentaci se nebudu vyjadřovat,“ potvrdil serveru Babišův obhájce Michael Bartončík. Podle mluvčího pražského městského soudu Adama Weniga obdržel soud Babišův návrh ve středu.

Předběžné projednání obžaloby je zpravidla neveřejné, soud ho může nařídit například v případě, že nebyly potřebně objasněny základní skutkové okolnosti, bez kterých soud nemůže rozhodnout. Soud může po předběžném projednání obžaloby mimo jiné zastavit či přerušit trestní stíhání, postoupit případ jinému orgánu nebo ho vrátit státnímu zástupci k došetření. Může ale také nařídit hlavní líčení ve věci.

Podstatou kauzy je to, že Čapí hnízdo původně patřilo Babišovu holdingu Agrofert. V prosinci 2007 se však přeměnilo na akciovou společnost s akciemi na majitele a později získalo padesátimilionovou evropskou dotaci v programu pro malé a střední podniky, na kterou by jako součást Agrofertu nemělo nárok. Akcie údajně vlastnily Babišovy děti a partnerka. Společnost se po několika letech pod Agrofert vrátila. V roce 2017 Babiš vložil holding do svých svěřenských fondů.

Nagyová Deníku N po podání obžaloby řekla, že jde o „exemplární příklad apolitického a objektivního rozhodovaní o vině a nevině, životě a smrti“. K trestnému činu má podle ní jednání „na hony daleko“. Někdejší náměstkyni jihlavského primátora nedávno navrhl krajský sněm ANO na Vysočině do podzimních senátních voleb za okrsek Jihlava. O kandidatuře Nagyové ještě musí rozhodnout předsednictvo nejsilnějšího opozičního hnutí.

I Babiš vinu dlouhodobě odmítá. Kauzu Čapí hnízdo pokládá za vykonstruovaný a účelový pokus o svou kriminalizaci a o snahu vystrnadit ho z politiky. V březnu po podání obžaloby ČTK sdělil, že se potvrdilo, že kauza Čapí hnízdo je vykonstruovaný politický proces. U soudu chce prokázat, že nikdy nic trestného neudělal.

Video  Babiš od kauzy Krym juniora neviděl. Promluvil i o penězích pro Čapí hnízdo  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Jaryn19 ( 2. června 2022 21:11 )

Kam šlápne Babiš, tam se to podělá. Jeho Agrofert přežívá díky dotacím, jinak je to kolos na hliněných nohou. Zdražili plyn a jeho chemičky se topí v dluzích, nebude mít na dotování dalších svých firem. Nám všem neuváženým vládnutím hodil na krk pěkný průšvih a plnou vazbu na ruský plyn, nyní to všichni začínáme splácet

sarina ( 2. června 2022 18:19 )

U Babiše a prezidenta je diskuse VŽDY! U pěstění trávy, pravidla k 5 tisícům, jelimánek ve Finsku a Švédsku a u černochovic selky se na diskuse zapomíná, je div že výjimečně je diskuse u profesůrka, ale to jen aby se neřeklo a když je plodná diskuse, tak se jenom smázne!!!

pitomik007 ( 2. června 2022 17:26 )

Zajímavé, u agenta Bureše diskuse je a u vládních kopanců nikoliv. Pravda a láska zvítězila!😂🤮👎

Tomasj ( 2. června 2022 16:09 )

Kdo že mu umožnil zastávat politickou funkci bez negativního lustračního osvědčení? Estébák z Hradu krycím jménem MAN a miliony jeho vrchních uctivačů, BabišJugends. Jakto že někomu projde únos syna na putinovský bolševický Krym. Jsou to kolaboranti z dob sovětské okupace a stále vládnou a perzekuují své demokratické odpůrce?

Jaryn19 ( 2. června 2022 13:31 )

a co daňový únik Agrofertu za reklamu na Čapím hnizdě? Němci žádali o prošetření nákladů německých firem na reklamu na Čapím hnízdě. Tedy německé firmy patřící Agrofertu zadávaly reklamu na Čapím hnízdě, klasický daňový únik jako z učebnice obchodní akademie

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa