Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

„I nám je tu krásně.“ Babiš místo práce rozdával koláčky a schytal to od koalice. Jakou má docházku?

Autor: for - 
19. května 2022
20:05

Na čtvrtečním jednání Sněmovny opět chyběl poslanec Andrej Babiš (ANO). Expremiér má dlouhodobě velice špatnou docházku a je všeobecně znám jeho vztah k dolní komoře, kterou považuje za žvanírnu. Tentokrát si ale na jeho omluvu "z pracovních důvodů" posvítila i předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP09). Na twitteru sdílela snímek Babiše z Vyškova, kde rozdával koláčky. Rýpla si, že i ve Sněmovně je krásně, stejně jako na Moravě. Babiš by to podle ní věděl, kdyby dorazil do práce. 

„Vyškov právě teď. Je tu krásně.“ napsal dnes expremiér Andrej Babiš (ANO) na facebooku. A opravdu, fotografie mu dává za pravdu. Místo, kde Babiš zaparkoval svůj obytňák a kde rozdával koláčky a podpisy, je zalité sluncem. Sluncem je ale zalité i Malostranské náměstí v Praze, kde měl dnes Babiš původně být - a tedy v Poslanecké sněmovně. V práci. 

Babiš vyrazil za voliči na Moravu před pár dny. Svou kampaň „Za Babiše bylo líp“ totiž rozjel na plno. Vedle sloganů rozdává úsměvy, podpisy, knihy i dobroty. Sklízí za to ale pořádnou kritiku ze strany koalice. „I nám je tu krásně. Mohl byste přijít do práce a podívat se,“ rýpla si předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová

Ve čtvrtek se totiž Sněmovna vrhla na mimořádnou schůzi kvůli žádosti vlády o dalším prodloužení nouzového stavu. Schůze začala ve tři odpoledne a i přes původní obavy se tentokrát nekonaly sáhodlouhé obstrukční projevy. 

„Je 15:10 a Andrej Babiš není v práci. Místo toho brázdí jižní Moravu a rozdává koláčky. Proč lidem nevadí to, že nechodí do práce a místo toho se někde poflakuje v obytňáku? Je to normální, nebo voliči ANO odpustí Babišovi všechno?“ pohoršoval se na twitteru také místopředseda Sněmovny Jan Bartošek (KDU-ČSL). 

Bez výborů a řádné docházky

Ačkoliv byl Babiš omluven z pracovních důvodů, podle koaličních poslanců předvolební kampaň k řádné práci nepatří. Naopak hlasování o nouzovém stavu ano. „Běžný poslanec (pokud není ministr) je většinou člen 2-3 výborů či komisí. Proto má v tomto týdnu spoustu práce. Víte, proč si Babiš může jezdit ve svém obytňáku po Moravě? Protože jako JEDINÝ Z POSLANCŮ NEPRACUJE v žádném výboru. Prostě si dělá kampaň místo, aby poctivě makal!“ plísnil dále Babiše Bartošek.

Blesk Zprávy se podívaly, jak je na tom Babiš s docházkou. Už v roli premiéra o něm bylo známo, že Sněmovnu považuje za „žvanírnu“ a nerad se v ní dlouho zdržuje. A ani v tomto volebním období se do dolní komory často nevydává. Podle informací o hlasování, které se dají najít na stránkách Poslanecké sněmovny, je Babiš velice často nepřítomný či nepřihlášený. 

Když se na to podíváme blíže, Babiš scházel už na druhém zasedání Sněmovny 10. listopadu. Později ale dorazil. Už ale nedorazil na druhou schůzi 23. listopadu a 26. listopadu, kdy byl podle záznamů omluven. 

Do dolní komory dorazil prvního prosince, následně 25. ledna, 27. ledna a 2. února. Celkově se ale v únoru Babiš snažil. Dorazil i 16., 17. a i 18. února. Stejně tak dorazil i na schůzi 22. a 24. února. 

Série dlouhých absencí přichází podle záznamů od 24. března. Tehdy se ze schůze omluvil a tento štítek má u svého jména v podstatě až do 27. dubna! Ani v tomto dni ale nebyl moc aktivní při hlasování. U jeho jména je kolonka nepřihlášen. Podobně je tomu i následující den. Pak už je znovu omluven. 

Kdy se ale pořádně předvedl, bylo 3. května. V tento den do práce nejenže dorazil, ale účastnil se i „Soutěže náčelník Velká huba“, jak jeho vystoupení nazval ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL). Babiš tehdy vystoupil a hovořil dlouhých 3,5 hodiny. 

Babiš: Ten Babiš nedá koalici spát

Babišovi na obranu. Na čtvrteční mimořádnou schůzi nedorazilo mnoho poslanců a ministrů. O návrhu programu schůze s jediným bodem hlasovalo 123 poslanců z celkových 200. Někteří se omlouvali kvůli práci, jiní kvůli zahraniční cestě, z rodinných důvodů, ale i kvůli nemoci. Nakonec bylo přítomno podle hlasovacích karet 130 lidí. 

Babiš se pak brání. „Já se z této mimořádně svolané schůze řádně a včas omluvil. Jsem tento týden ve své pojízdné poslanecké kanceláři, mluvím s nimi, a aniž bych někomu chtěl radit, doporučil bych něco podobného i současným ministrům,“ napsal serveru TN.cz mluvčí Babiše Vladimír Vořechovský. Babiš také podle mluvčího dodal, že by „nebylo od věci, kdyby si od lidí poslechli, jak se jim v náročné době žije“.

„Musel jsem se pousmát, když jsem četl ty reakce některých poslanců. Ten Babiš vážně nedá vládní koalici spát,“ stojí dále v reakci.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Staroduchodce ( 21. května 2022 13:55 )

Kalousková Pekarová si své židle nedovede vychutnat dosytosti.

Staroduchodce ( 21. května 2022 13:53 )

Staroduchodce ( 21. května 2022 13:53 )

Staroduchodce ( 21. května 2022 13:51 )

Staroduchodce ( 21. května 2022 13:51 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa