Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Politoložka pro Blesk o 2. kole: Jaká bude bitva Pavla s Babišem? Teď půjdou rukavice dolů!

Autor: ula, red - 
15. ledna 2023
05:00

Postup generála Petra Pavla a expremiéra Andreje Babiše do druhého kola prezidentských voleb politology nepřekvapil. Překvapením pro ně byl obrovský odstup třetí Danuše Nerudové, která za Pavlem a Babišem zaostala o více než 20 procent. Politoložka Vladimíra Dvořáková očekává ve finále voleb hlavy státu nižší účast, než byla v kole prvním, kde byla rekordní, 68,2 %. Ve volebním studiu Blesku řekla, co by měli Pavel a Babiš udělat, aby získali nové voliče či neztratili ty stávající.

Politoložka vysokou účast u voleb uvítala, ale predikuje, že v druhém kole bude účast nižší. „Mnoho lidí si řekne, že pokud jejich kandidát neuspěl, tak k volbám nepřijdou,“ myslí si Dvořáková. 

Výsledek 1. kola jí nepřekvapil, překvapil ji nízký výsledek Danuše Nerudové. Připomněla také, proč v roce 2018 ve finále s Milošem Zemanem neuspěl Jiří Drahoš - podle ní nepůsobil autenticky. To mohl být problém i Danuše Nerudové. „Řada žen, které jsou emancipované a chtěly by na Hradě ženu, tvrdily, že Nerudová na ně nepůsobila autenticky, že se jim zdálo něco sehrané a umělé. Byla tu také ta otázka kauzy na Mendelově univerzitě. Pak také voliči zjistili, že raketový vzestup Nerudové rychle klesá, tak se strategicky rozhodli pro silnějšího kandidáta,“ vysvětluje si nízká procenta Nerudové politoložka. 

Půjdou voliči neúspěšných kandidátů volit?

Většina neúspěšných kandidátů vyjádřila podporu Petru Pavlovi, kromě Jaroslava Bašty a Davida Zimy, ti zatím neřekli, koho hodlají podpořit. Danuše Nerudová, Pavel Fischer, Karel Diviš i Marek Hilšer uvedli, že Pavla podpoří. Konkrétní formu budou řešit na začátku příštího týdne. A třeba Pavel Fischer naznačil, že kromě osobní podpory je připraven Pavlovi poskytnout třeba i billboardové plochy, které si zarezervoval. „Je otázka, zda se tito voliči vůbec přelijí a zda jsou vůbec rozhodnutí k volbám jít. Záleží na Petru Pavlovi, zda se mu podaří je zmobilizovat, aby k volbám šli,“ řekla ve studiu Boj o Hrad 2023 Dvořáková.

Podle odbornice se dá očekávat, že mnoho voličů Danuše Nerudové nepřejde k Andreji Babišovi a voliči Jaroslava Bašty se nepřikloní k Petru Pavlovi. „Jde spíše o tu „šedou zónu“, jako jsou voliči Marka Hilšera nebo pana Fischera,“ domnívá se Vladimíra Dvořáková.

21:18
29. 1. 2023

Vážení čtenáři, děkujeme za sledování našeho volebního zpravodajství, tímto online přenos končí. V nadcházejícím týdnu pro vás chystáme články o novém prezidentovi ČR i dalších informacích z české politiky. Děkujeme za pozornost a přejeme vám dobrou noc. 

20:57
29. 1. 2023

Nový český prezident Petr Pavel na facebooku znovu poděkoval Zuzaně Čaputové za její včerejší návštěvu. „Návštěvy prezidentky Zuzany Čaputové si nesmírně vážím. Její silný krok a upřímný projev mě naplňují nadějí, že nás čeká úspěšná spolupráce ve prospěch hodnot, které sdílíme. My Češi a Slováci k sobě stále máme velmi blízko a jsem rád, že včera se to jen potvrdilo. Děkuji, paní prezidentko,“ napsal. 

20:51
29. 1. 2023

Hrad by chtěl Petr Pavel víc otevřít lidem, uvedl dnes večer na TV Nova. Bezpečnostní opatření podle něj není nutné udržovat na vysoké úrovni, hrozba, která byla před několika lety, pominula. Hrad by podle něj mohl být otevřenější i na sociálních sítích. „Možná i určitou populární formou informovat mladé, co se děje,“ uvedl. 

Bude se také bavit o možnostech využití lánského zámku ke kulturním, sportovním a jiným akcím tak, aby byl zámek víc majetkem lidí než státu a prezidenta.

Zobrazit celý online

Politoložka: Andrej Babiš se dosud držel zpátky

Oba kandidáti se nyní musí rozhodnout, jakou zvolí taktiku, aby získali nerozhodnuté voliče a zároveň neztratili ty stávající.

„Andrej Babiš se držel zpátky, byl umírněnější. Zároveň se velmi rád stylizuje do role oběti a dělá to dobře. Ve druhém kole půjdou rukavičky dolů. Petr Pavel vystupoval jako člověk, kterému je možné důvěřovat, byl umírněný, což mu bylo vyčítáno. Měl by být výraznější, ale ne příliš. Oba kandidáti by měli udržet svou image,“ řekla Dvořáková.

Napětí až do posledních procent

Politoložka očekává ostrou a tvrdou kampaň a divoké soupeření. Jak tento souboj dopadne, se neodvážila predikovat. „Do posledních deseti procent nebudeme tušit, kdo bude vítězem. Výsledky budou těsné. Vše záleží na tom, jak bude vypadat kampaň obou kandidátů, jak zmobilizují nerozhodnuté voliče, kdo přijde s lepšími tématy pro určité sociální skupiny, které chtějí zaujmout. A důležité budou pevné nervy,“ shrnula Vladimíra Dvořáková.

Letošní účast v prvním kole - 68,2 procenta - je vůbec nejvyšší ve volbách prezidenta. Historicky je to od vzniku samostatné ČR třetí nejvyšší účast po volbách do Sněmovny v letech 1996 a 1998, kdy přišlo hlasovat 76,4 a 74 procent voličů. K volbám nyní přišlo 5,62 milionu lidí, to je zhruba o 450.000 více než v prvním kole před pěti lety a deseti lety, kdy byla účast v prvním kole 61,3 a 61,9 procenta. Dosud nejvíce lidí - téměř 5,57 milionu, což bylo 66,6 procenta voličů - přišlo vybírat prezidenta před pěti lety ve druhém kole, kdy se ve finále rozhodovalo mezi pozdějším vítězem Milošem Zemanem a Jiřím Drahošem.

Video  Politoložka Vladimíra Dvořáková ve volebním studiu Blesku. 
Video se připravuje ...

Vánoce 2023

 

 

 

 

 

 

BobyNo1 ( 16. ledna 2023 02:52 )

Já zavřu oči, zaskřípu zuby a budu to muset hodit tomu eŠTeBákovi. Kontráš nesmí projít.

1pravda1 ( 15. ledna 2023 22:35 )

FIALOVA VLÁDA NÁS UŽ NĚKOLIK MĚSÍCŮ STÁLE STRAŠÍ ŽE UŽ JSME VE VÁLCE.... BABIŠ CHCE MÍROVÁ JEDNÁNÍ....

jajas ( 15. ledna 2023 20:01 )

Ano, to se může stát každému a nemuí to udělat schválně. Pávek se v jedné superdebatě "přiznal", že dostal pokutu za špatné parkování v Praze a jednou překročil rychlost na motorce o 6 km v obci....tvl. to je ale průs*er! A dokonce přiznal i alkohol za volantem...

jajas ( 15. ledna 2023 19:57 )

xiioma: Fajn. Takže ji Babiš, kdyby se prezidentem stal, nevyhlásí. Klííííd!

Hana Pospíšilová ( 15. ledna 2023 19:33 )

A to je teprve začátek,...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa