Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Politolog v Blesku o duelu Pavla s Babišem: Kde musí generál přidat a co rozhodne druhé kolo?

Video se připravuje ...
Autor: red - 
14. ledna 2023
17:24

Co rozhodlo o tom, že do druhého kola prezidentských voleb postupují Petr Pavel a Andrej Babiš? Co zvedlo Čechy z „křesel“ natolik, že první kolo voleb provázela rekordní účast? O tom mluvil ve volebním studiu Blesku politolog Lukáš Jelínek. Podrobně také rozebral důvody, proč Danuše Nerudová zaostala za předpoklady a preferencemi a jak ostrou kampaň čeká před druhým kolem.

Babišovi podle Jelínka k vysokému zisku pomohlo mimo jiné to, že nechodil do televizních debat, udělal jedinou výjimku v TV Nova, kde se střetl s Nerudovou a Pavlem.  „Jediná výraznější chyba, která mi přišla, že nezvládl přinejmenším tu první část té rozhodující debaty, která se odehrála na TV Nova, protože tam skutečně v některých chvílích vyskakoval jako čertík z krabičky zbytečně, a připomněl toho starého Babiše, od kterého se prý už dávno odstřihnul,“ tvrdí Jelínek.

Také proto očekává, že Petr Pavel v případných debatách před druhým kolem změní vystupování.  „Když máte ve studiu tři kandidáty, nebo osm nebo devět, tak ještě můžete vsadit na mlčenlivost, ale když jste tam dva, tak asi nebude chtít nechávat volný prostor Babišovi,“ doplnil.

Klíčové podle Jelínka bude, aby Pavel oslovil voliče, na které dopadá ekonomická krize „Pokud osloví i ty voliče, kteří jsou ve výrazné nepohodě, špatné sociální situaci, mají pochyby o bezpečnostní situaci, tak pokud pro ně vyjádří pochopení, tak má šanci být velmi důstojným konkurentem. Pokud ne, tak ty hlasy sklidí Babiš podobně, jako je sklízel ve sněmovních volbách, nebo jako je sklízel v minulosti Miloš Zeman,“ předvídá Jelínek. Podle něj se řada lidí rozhoduje nikoli podle programu, ale čistě pocitově.

21:18
29. 1. 2023

Vážení čtenáři, děkujeme za sledování našeho volebního zpravodajství, tímto online přenos končí. V nadcházejícím týdnu pro vás chystáme články o novém prezidentovi ČR i dalších informacích z české politiky. Děkujeme za pozornost a přejeme vám dobrou noc. 

20:57
29. 1. 2023

Nový český prezident Petr Pavel na facebooku znovu poděkoval Zuzaně Čaputové za její včerejší návštěvu. „Návštěvy prezidentky Zuzany Čaputové si nesmírně vážím. Její silný krok a upřímný projev mě naplňují nadějí, že nás čeká úspěšná spolupráce ve prospěch hodnot, které sdílíme. My Češi a Slováci k sobě stále máme velmi blízko a jsem rád, že včera se to jen potvrdilo. Děkuji, paní prezidentko,“ napsal. 

20:51
29. 1. 2023

Hrad by chtěl Petr Pavel víc otevřít lidem, uvedl dnes večer na TV Nova. Bezpečnostní opatření podle něj není nutné udržovat na vysoké úrovni, hrozba, která byla před několika lety, pominula. Hrad by podle něj mohl být otevřenější i na sociálních sítích. „Možná i určitou populární formou informovat mladé, co se děje,“ uvedl. 

Bude se také bavit o možnostech využití lánského zámku ke kulturním, sportovním a jiným akcím tak, aby byl zámek víc majetkem lidí než státu a prezidenta.

Zobrazit celý online

 

Zvolit ostrou konfrontaci ve stylu „Babiš je zlo“ podle Jelínka body nepřinese. „V takové situaci, vlastně jakékoli příliš tlačení na pilu proti Babišovi, může některé hlasy naopak Andreji Babišovi nahnat. My jsme to viděli ve volbách do Poslanecké sněmovny, viděli jsme to v předchozích volbách s Milošem Zemanem. Do posledního okamžiku toho druhého kola nebudeme vědět, kdo dokáže snáz oslovit ty nerozhodnuté voliče, voliče neúspěšných kandidátů, nebo jestli si některý z těch voličů neřekne, že ten jeho kandidát vlastně nepůsobí tak přátelsky, jak očekával,“ vysvětlil Jelínek.

Nerudová, která zůstala výrazně za očekáváním, doplatila podle politologa na nezkušenost a částečně i na nepřipravenost. „Nejprve měla problém s vysvětlováním dění na Mendelově univerzitě, tak ztratila hodně cenných bodů, a druhý faktor byly výkony těch kandidátů v televizních debatách. Tam působila možná víc strojeně, než jsem čekal,“ dodal Jelínek.

Video  Tisková konference Petra Pavla  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Vánoce 2023

 

 

 

 

 

 

nemocna ( 14. ledna 2023 22:10 )

Babiš na hrad! Pavel do kasáren, kdo bude volit Pavla není Čech a souhlasí s vojnou, zbrojením, s eury, s pomocí všeho na Ukrajině na úkor nás, umírající děti v křečích z horečky že není čím snížit, léky odvezli na Ukrajinu, Pavel dává přednost vojákům než našim Českým dětem, Českému národu, nikdy nic pro naší zem neudělal, Babiš spoustu a má několika roků praxi, Pavel politice nerozumí a s Fialou naší zem, nás zničí, volíme Babiše chceme mír, mít vše potřebné pro nás, nechceme Pavla příkazy generála, buzeraci, vojnu, velké zbrojení a ukazovat se pomocí pro druhé když nás to ožebračí ještě víc, lidé Češi Pražáci uvažujte a volte rozumně chcete vojenský stát nebo MÍR?

UFO1 ( 14. ledna 2023 21:05 )

Druhé kolo rozhodne SLUŠNOST pro slušné, plivance pro druhé....

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa