Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Debata Babiše a Pavla očima expertky na řeč těla: Jak jim do karet »hrály« ruce? A kdo ukázal převahu?

Autor: lc, lig - 
24. ledna 2023
05:00

Ostře sledovaná debata Blesku přiměla kandidáty na prezidentskou funkci Petra Pavla a Andreje Babiše odpovídat na zvídavé otázky, před kamerami to jiskřilo. V bouřlivé diskuzi ale nešlo jen o mluvené slovo, stejně důležitý byl i neverbální projev, který pro Blesk zhodnotila expertka na řeč těla Eliška Landovská.

Protože oba kandidáti po celou debatu seděli v křeslech, bylo dobře vidět na jejich ruce, které v celkovém projevu „hrají“ svou zásadní roli. Ze záznamu je podle Landovské patrné, že zhruba polovinu času mají oba pánové prsty propletené před tělem.

Co takový postoj vyjadřuje? „Když se v nějaké situaci necítíme emocionálně dobře, sepneme ruce před středem těla a propleteme prsty, což se dá vyložit jako vytvoření překážky mezi sebou a ostatními lidmi,“ vysvětluje Eliška Landovská.

Souboj titánů v Blesku: Superdebata prezidentských kandidátů před 2. kolem voleb. Na snímku generál Petr Pavel, (19.01.2023).

Držím si tě od těla...

Jasně to potvrzuje i Babišovo gesto, kdy v jednu chvíli spojí dlaně a špičky prstů míří do kamery a poté na Pavla. „Je to gesto, které se používá, chceme-li si držet protivníka takzvaně od těla,“ popisuje Landovská a všímá si i posunků jeho soka.

„Pan Pavel spojené ruce zvedá a palce míří nahoru. Je to jen krátké gesto, zato se několikrát opakuje. Dalo by se to popsat asi tak, že říká: Kroky které činím, mne dovedou k vytčenému cíli,“ míní expertka.

Landovské neušel ani moment, kdy Pavel při debatě rozpřáhne ruce dlaněmi nahoru. „Toto gesto má historický původ. Lidé si takto při setkání ukazovali, že nedrží v rukou žádnou zbraň, tudíž mají přátelské úmysly. Tímto gestem řečníci na celém světě ukazují dobrou vůli.“

Bez očního kontaktu, s vystrčenou bradou

Bojovnou náladu při debatě podle Landovské potvrzuje i fakt, že oba kandidáti při hovoru poněkud vystrkují bradu, což je gesto bojovníka, který věří, že uspěje. Naopak mezi sebou téměř neudržují žádný oční kontakt, což svědčí o vzájemné rivalitě. „Pan Babiš zato několikrát ukáže rukou na pana Pavla, což se používá jako zdůraznění toho, co je v dané chvíli řečeno,“ vysvětluje expertka.

Souboj titánů v Blesku: Superdebata prezidentských kandidátů před 2. kolem voleb. Na snímku expremiér Andrej Babiš, (19.01.2023).

Stisk ruky

Landovskou zaujal i snímek pozdravu obou rivalů. Babiš na něm objímá Pavlovu dlaň, palec jeho ruky je nahoře. „Sevření rukou je nejspíše pevnější, než je běžná norma. Ten, kdo takto objímá ruku druhého, mu dává najevo převahu,“ upozorňuje odbornice.

Expertku zaujala i vzdálenost mezi oběma účastníky debaty. „Vzdálenost mezi pány je poměrně velká, takto si podávají ruce ti, kdo si ve skutečnosti potřásat rukama vůbec nechtějí,“ uzavírá Eliška Landovská.

Souboj Petr Pavel. vs. Andrej Babiš v Blesku

Video  CELÝ ZÁZNAM souboje titánů v Blesku: Pavel a Babiš o drsné kampani, talismanech i diplomacii  - Blesk TV a Mall TV
Video se připravuje ...

Vánoce 2023

 

 

 

 

 

 

nespokojeny ( 24. ledna 2023 21:31 )

Tome nezastávej se expertky, která je zadarmo drahá.
Takových expertek se naprdí (to,aby nepřeškrtli) do rána kýbl.

nespokojeny ( 24. ledna 2023 21:25 )

Uživatel_5609229 napiš to prosím ještě jednou a tentokrát pomalu.

nespokojeny ( 24. ledna 2023 21:23 )

Držení těla generála:
Velmi nejisté, nejistotu vydává za přednost, trochu zbabělý výraz, něco jakoby se chystal zběhnout, něco tajil. Připadá mně to jako nějaká hra na špiona....

No nevím, nevím, nemám přesné diagnózy jako MUDr. Džamila Stehlíková.
Počkám na další foto jak se otočí, potom se definitivně rozhodnu.

nespokojeny ( 24. ledna 2023 21:16 )

Ano, plně souhlasím a proto poprvé budu volit za prezidenta ČR Andreje Babiše.

Nemám rád fanatismus a davovou psychózu, ze které se potom rychle procitne.

nespokojeny ( 24. ledna 2023 21:13 )

Názory tzv. expertů mě nezajímají. Takových expertů se vždy vyrojí mraky.

Mě spíše zajímá tato úvaha:

Chtěl bych po prezidentovi, aby sypal písek pod kola téhle válcechtivé vládě v čele s Fialou a paní Černochovou, která neuvěřitelně dětinsky je schopna vyprávět o „Vlastíku Válkovi“ jako o Leopardovi, protože rád hraje tankové hry a oba jsou nesmírně natěšeni na tanky Leopard. Ti lidé jsou snad přesvědčeni, že na Ukrajině probíhá nějaká tanková hra! Že jde o počítačovou hru! Bohužel však na Ukrajině umírají lidé, tisíce lidí, a to už od roku 2014!!!! Tohle není počítačová hra, to je surová válka vyprovokovaná Západem a dlouhodobě na ní Západ pracoval. Včetně podvodu Ruska v Minských dohodách.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa