Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Horáček chce zrušit kraje. Zavedli je bolševici a nefungují, tvrdí

Autor: zst - 
28. prosince 2017
18:38

Prezidentský kandidát Michal Horáček souhlasí s premiérem Andrejem Babišem (ANO) ohledně zrušení krajů. Přiznal to v duelu s Jiřím Hynkem na Českém rozhlasu. Jde podle něj o výmysl bolševiků, který nefunguje.

„Pokud se mě ptáte na to, jaké změny bych já uvítal, tak mám jednu a tady souhlasím s panem Babišem. V jeho volebním programu jsem si přečetl o návrhu na zrušení krajů. Kraje, to je něco, co zavedli bolševici někdy v roce 1948 nebo 1949. Předtím bylo zemské zřízení. Vůbec to nefunguje,“ prohlásil Horáček v rámci diskuse nad možnými ústavními změnami. Kraje jsou podle ústavy vyššími samosprávnými celky.

Volební kalkulačka 2018 - Volba prezidenta >>>

Primátoři i starostové po celé zemi mi říkají, jak to komplikuje jejich život, jak to přidává další regulace, kolik to stojí peněz. Prostě to nefunguje. Moravská Třebová, která vždy patřila k Olomouci, se najednou dostala do Pardubického kraje. Prostě to nefunguje. To by byla jedna z věcí, kterou bych rozhodně podpořil, abychom ve veřejném prostoru o ní mluvili a diskutovali,“ doplnil svůj názor jeden z trojice kandidátů, který se „kvalifikoval“ do souboje díky podpisům občanů.

O stejném kroku se zmiňoval opakovaně také premiér Andrej Babiš, který by chtěl zachovat ze samosprávy pouze obce a města. Kritizoval například způsob, jakým kraje přerozdělují evropské dotace.

Video  Pivo v podhradí s Michalem Horáčkem: Nejsem žádné ořezávátko.  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Topolánek: Kdo to bude dělat místo nich?

Horáčkův návrh okamžitě zkritizoval jeho konkurent v boji o Pražský hrad. „Vznik krajů je dán ústavou. Již jako senátor v roce 1997 jsem kritizoval vznik byrokracie související s ustavením krajů stejně jako jejich vysoký počet. Vadil mi zejména nárůst počtu úředníků v krajích bez toho, aby byl doprovázen poklesem úředníků na ministerstvech,“ reagoval Mirek Topolánek, který byl v roce 1997 nejmladším senátorem nově ustavené parlamentní komory.

Když někdo řekne ‚A‘, tak musí říct ‚B‘, řešení, kdo bude místo nich vykonávat samostatnou a přenesenou působnost. Chce pan Horáček návrat okresních úřadů? Nebo snad chce zrušit kraje bez náhrady, aby se pak agenda současných krajů řešila v Praze? Raději bych uvítal věcnou diskusi o sloučení některých krajů a jejich zefektivnění než prosté škrtání tužkou od stolu,“ napsal také Topolánek.

Průzkumy a preference k volbě prezidenta 2018 najdete zde

Termín a systém prezidentských voleb 2018 najdete zde

Všechny kandidáty na prezidenta 2018 najdete zde

Výsledky prezidentských voleb 2018 budou zde

Vše o okrskových volebních komisích čtěte zde

Jak volit s voličským průkazem čtěte zde

Vše o volbách prezidenta ČR 2018 čtěte zde

Autorské komentáře k volbám prezidenta ČR čtete na Reflex.cz

Doporučujeme
1917 ( 29. prosince 2017 21:56 )

I když Horáčka nemusím tak v tomto případě s ním musím souhlasit a naopak nesouhlasit s neokomančem Topolánkem. Sám prezident zakladatel T,G,Masaryk jasně prosazoval zemské zřízení jako základ demokratického řízení státu. Ani v nejbujnější fantazii ho nenapadlo nějaké krajské řízení státu. A jen tak mimochodem. Naprostý souhlas s prezidentem Zemanem o přímo šíleném nárůstu státních úředníků, kterých bylo v r.2000 80tisíc a dnes je jich 150tisíc, to je skoro dvojnásobek a to v době internetu a super IT technologií.A jen tak mimochodem: Francie má 65milionů obyvatel a je rozdělena na 18 departementů, Rakousko má necelých 9milionů obyvatel a je rozděleno na 9 spolkových zemí a my máme něco více nad 10milionů obyvatel a máme 14 krajů. I za komančů měly České země jen 7 krajů, prostě hrůza a děs!!!!!!!

dobry-clovek ( 29. prosince 2017 17:31 )

Pan Prezident Zeman ví která bije a má vás štváči všechny na háku, jste slaboduchè nuly, zakomplexovany vzorek zanedbatelné části obyvatel ČR, zloději co se boji čistky Babiše a pořádku který nastane od ledna 2018.. Argumentujete tady vymyslenym podvodem Čapi hnízdo, ale že megazlodeji a Kalousek rozkradli miliardy to se vám kritizovat nehodí co?Že Zeman nazve zloděje zlodějem to je hulvactví? Ubohý zlodejsky Čechu, jsi z 50% jen lůza bez cti a charakteru a většina z vás jsou bohužel ti ve funkcich co kradou, podvádí, intrikaří protože člověk co má 14000 měsíčně poctivě a tech je vetšina, bude volit jen Zemana, ODPADE podnikatelsky!

jajas ( 29. prosince 2017 17:10 )

Nechápu toho chlapa! On si myslí, že čím víc bude mluvit v debatách a v médiích, že má nějakou šanci? Ano, šanci má, ale že úplně všechny otráví těmi svými kydy. Takže v tom případě Horáčku, povídejte, vykládejte, přehánějte!

sores ( 29. prosince 2017 14:47 )

Především by měl Horáček zrušit sebe jako kandidáta na nedej bože prezidenta!

zkzkz ( 29. prosince 2017 13:01 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa