Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Drahoš odmítl debaty s Topolánkem a Horáčkem. Hrozí mu pád, varuje komentátor Pečinka

Autor: simao - 
22. prosince 2017
13:50

Do společné debaty kandidátů na prezidenta, kterou Blesk Zprávy odvysílají živě již 2. ledna 2018, Jiří Drahoš dorazí, samostatným duelům se dvěma z největších rivalů se však vyhne. Dle průzkumů měl přitom Jiří Drahoš zajištěné místo v duelech Blesk Zpráv „Boj o Hrad“ proti Michalu Horáčkovi a Mirkovi Topolánkovi. Nezúčastní se jich, z jeho týmu přišlo po měsíci průtahů zamítavé stanovisko. Nahradí jej proto další v pořadí Pavel Fischer.

„Jízdní plán“ živě vysílaných debat Blesk Zpráv před prezidentskými volbami je následující: v úterý 2. ledna (14:00) se v superdebatě kandidátů představí vůbec poprvé v novém roce osm adeptů na hlavu státu včetně Jiřího Drahoše. Pouze Miloš Zeman dopředu avizoval, že se debat účastnit nebude, za což čelí od svých rivalů kritice.

Na férovku v duelech Drahoš nedorazí

Ve čtvrtek 4. ledna (20:00) pak následuje živě vysílaný duel Boj o Hrad - Michala Horáčka, ovšem nakonec s Pavlem Fischerem. Jeho hosty budou například poslanci Markéta Pekarová Adamová (TOP 09), Jaroslav Bžoch (ANO) a 1. místopředseda KSČM Petr Šimůnek. Podruhé měl Jiří Drahoš stanout v duelu 10. ledna proti Mirkovi Topolánkovi. Z natáčení obou duelů se omluvil, ale až po několika urgencích ze strany redakce.

Video  Boj o Hrad: První velká debata v roce 2018 bude ve studiu Blesku  - Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

„Navrhovaných diskusí s Michalem Horáčkem (4.1.) a Mirkem Topolánkem (10.1.) se Jiří Drahoš bohužel nemůže zúčastnit, protože v uvedených dnech má dlouhodobě naplánovány jiné aktivity, 4.1. několik diskusí pro Český rozhlas, 10.1. pak  přípravu na volební debatu na Nově vysílanou téhož dne večer. Tam se profesor Drahoš s Michalem Horáčkem a Mirkem Topolánkem pochopitelně setká,“ uvedla Kateřina Procházková z Drahošova týmu.

Volební kalkulačka 2018 - Volba prezidenta >>>

Nutno dodat, že jak debatu na TV Nova, tak duel na Blesk Zprávách by Jiří Drahoš dle časového rozvržení jednotlivých pořadů absolvovat stihl, jeho tým navíc měsíc nereagoval ani přes urgence a definitivní stanovisko přišlo až na poslední chvíli. „Omlouváme se, že vám nemůžeme dát příznivější odpověď,“ dodala Procházková. Drahoš se již předtím účastnil projektu Pivo v podhradí. Někteří komentátoři však naznačují, že po poměrně rychlém startu mu trochu začíná docházet dech. 

Ovčáček: Platí, co prezident řekl

Stejnou nabídku na účast v tomto pořadu i následujících debatách obdržel i Miloš Zeman, odmítl však i on. „Platí, že se pan prezident nebude předvolebních vysílání účastnit,“ vzkázal Blesk Zprávám Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček.

Video  Pivo s Jiřím Drahošem: Na chleba si mě nikdo nenamazal a Topolánka jsem zažil jako premiéra  - Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Kandidáti, kteří do debat půjdou, přitom zažijí značně hektický začátek nového roku. Favoritem prvního kola dle průzkumů zůstává Miloš Zeman, proti němu se však zformovala dle komentátorů hned čtveřice kandidátů, která se bude přetahovat o další hlasy.

„Co se týče prezidentské volby, jde odhadnout pouze jednu věc. První kolo vyhraje Miloš Zeman, já si myslím, že dnes by měl tak kolem těch 33 procent hlasů. O zbylých šedesát procent se nějak rozdělí čtveřice Drahoš, Topolánek, Horáček a Fischer v nějakém poměru. Asi bych zatím tipoval, že by měl nejvíc pan Drahoš. Kdyby byly volby zítra, tak asi ano,“ řekl v pořadu Štrunc! na Info.cz komentátor Bohumil Pečinka.

Drahoš čelí pádu?

Může se však ještě stát leccos, podotýká Pečinka - a ze čtveřice vyzyvatelů se tím druhým vedle Miloše Zemana může stát podle něj nakonec kdokoliv, aby sjednotil hlasy „nezemanovského světa“.

Drahoš však má přitom podle Pečinky problém. „U něho nástává něco – a cítí to i jeho štáb – něco jako pád. Přirovnal jsem to k závodu v cyklistice nebo běhu na pět kilometrů. Když někdo rychle vypálí od cíle a pak už nejede v tom hlavním pelotonu a ten peloton ho dobíhá. Teď je otázka, jestli ten jeho náskok, který byl podle mě velmi velký, jestli se podaří za těch necelých 30 dnů snížit, nebo nepodaří. To dnes nemůžu ještě předvídat,“ dodal Pečinka.

Video  Duel Fischera a Horáčka v Blesku: Položte jim otázku i vy!  - Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Přehled živě vysílaných pořadů Blesk Zpráv k prezidentským volbám

  • úterý 2. ledna (14:00) ... Superdebata kandidátů
  • čtvrtek 4. ledna (20:00) ... Boj o Hrad- DUEL Michal Horáček vs. Pavel Fischer
  • úterý 9. ledna (20:00) ... Boj o Hrad - DUEL Mirek Topolánek vs. Michal Horáček
  • středa 10. ledna (20:00) ... Boj o Hrad- DUEL Pavel Fischer vs. Mirek Topolánek
  • pátek 12. ledna (12:00) ... Co čekáme od hlavy státu? Debata 9 zástupců parlamentních stran

Termín a systém prezidentských voleb 2018 najdete zde

Všechny kandidáty na prezidenta 2018 najdete zde

Výsledky prezidentských voleb 2018 budou zde

Průzkumy volebních preferencí najdete zde

Vše o okrskových volebních komisích čtěte zde

Jak volit s voličským průkazem čtěte zde

Vše o pravomocích prezidenta čtěte zde

Vše o volbách prezidenta ČR 2018 čtěte zde

Autorské komentáře k volbám prezidenta ČR čtete na Reflex.cz

Doporučujeme
egyptanka ( 28. prosince 2017 14:48 )

Jaký pád? Je bez šance.

vavrjan ( 25. prosince 2017 18:55 )

A udělal dobře.

vavrjan ( 25. prosince 2017 18:52 )

Na Zemana nemá ani jeden.

provokaterka ( 23. prosince 2017 15:19 )

Ty tam máš jen lejno.

marmat ( 23. prosince 2017 15:18 )

PEČÍNKA MÁ velkou KLIKU...KDO HO NEZNÁ - UVĚŘÍ XICHTÍKU Hodně bab a 4% především

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa