Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Zemanová se vdávala těhotná, Fischerové zemřel syn. Kdo jsou ženy kandidátů na prezidenta?

  • Autor: Jaroslav Šimáček - 
    28. 12. 2017
    05:25

    Jen tři z nich - Eva Drahošová, Klára Fischerová a Monika Hilšerová - jsou prvními manželkami kandidátů na hlavu státu. Hned pět z nich jsou druhými ženami po boku svých mužů. Včetně současné první dámy Ivany Zemanové. Pouze Petr Hannig je z nabídky prezidentských kandidátů jediným vdovcem. Blesk Zprávy vám před blížícími se volbami hlavy státu přináší i pohled na osmičku žen, jejichž muži chtějí v lednu 2018 dobýt Hrad. Jejich osudy i původní profese jsou různé. Od manažerky přes scénografku po asistentku. Jejich muži se také brzo postaví před kamery Blesku. Už v úterý vám přineseme debatu se všemi kandidáty na prezidenta kromě Miloše Zemana, který dopředu avizoval, že do žádné diskuse nepřijde. Vysílat budeme živě 2. ledna od 14:00 na Blesk.cz a Facebooku Blesku.

  • 1.Ivana Zemanová: Pozor, střílí první dáma

    Svého manžela si brala Ivana Zemanová na Novoměstské radnici v 2. srpna 1993. Již tehdy byla těhotná, dcera Kateřina se jim narodila na Nový rok 1. ledna 1994 a její matka se o ni starala v době, kdy byl Miloš Zeman předsedou vlády. Dnes již „první dcera“ vylétla z rodinného hnízda a studuje antropologii v Londýně. Celá rodinka Zemanových tam letos zavítala i ke královně Alžbětě II. 

    Video  Miloš Zeman u Alžběty II.: To je moje žena a dcera, hlásal hrdě!  - ČTK/AP
    Video se připravuje ...

    Jak vypadala cesta Ivany Zemanové, rozené Bednarčíkové, na Pražský hrad? Současná první dáma se narodila v Novém Městě na Moravě a v moravské metropoli Brně nastoupila po gymnáziu na Filosofickou fakultu. Studium však přerušila a na podzim 1990 se stala asistentkou tehdejšího vědeckého pracovníka Miloše Zemana v Prognostickém ústavu.

    Z paní Ivany se stala Zemanova druhá žena (s první manželkou Blankou Zemanovou má prezident syna Davida). A z Miloše Zemana postupem let protřelý politik, který však dal na čas vrcholné politice vale a odebral se objímat stromy na Vysočinu.

    Než se vrátil coby kandidát na prezidenta v historicky první přímé volbě. „Mě spíš překvapilo, jak dlouho to vydržel. Když skončil ve funkci, říkal, že odjede na chalupu, odpočine si dva měsíce, půl roku, pak 
z toho bylo deset let. A tak si myslím, že důchodcovský věk už má za sebou. Miloš navíc 
s politikou nikdy neskončil,“ říkala Zemanová, která jinak rozhovory šetří jako se šafránem, Deníku před Vánoci 2014. 

    Zatímco si Zeman užíval Vysočiny, paní Ivana žila se svou dcerou v Praze na Stodůlkách, kde mají Zemanovi byt dodnes. Po boku svého manžela však opět stanula i na oficiální úrovni po úspěšné prezidentské kampani. A zabydleli se v Lumbeho vile na Hradčanech.

    Volební kalkulačka 2018 - Koho volit ve volbě prezidenta >>>

    Coby první dáma se začala zajímat o řadu problémů - od dětských domovů po armádu. Nechyběla na leteckých dnech NATO v Ostravě, vyráží i na střelnici, neboť sama vlastní zbrojní pas. „A má řádný revolver. No tak doufám, že mě bude chránit před teroristy,“ říkal v pořadu S prezidentem v Lánech na Blesk.cz o své ženě Miloš Zeman.

    Video  Ivana nebude sedět v koutě: Takhle Zeman plesal s první dámou  - Vera Renovica
    Video se připravuje ...

  • 2.Eva Drahošová: Knihovnice v důchodu

    Když rozhovor s Evou Drahošovou pro Blesk Zprávy vznikal v knihkupectví na Václavském náměstí, štítila se manželka Jiřího Drahoše jako ryba ve vodě. Dnes je sice již v důchodu, je ale bývalou knihovnicí, která vystudovala Střední knihovnickou školu v Praze. Pracovala v knihovnách výzkumných ústavů, ale také v dětském oddělení městské knihovny v Praze.

    Se svým mužem se potkali na maturitním plese její školy, kam po studiu zavítala. „Manžel mě velmi netypicky pozval do Národní galerie. Byl příjemně překvapen, že jsem neodmítla,“ vzpomíná paní Eva na první rande se svým mužem. Brali se v roce 1974 po dvouleté známosti - o pět let později se jim narodila dcera Radka, později pak druhá dcera Lenka. 

    O svém muži říká, že rozhodně není suchar a doma se společně snaží i horší věci odlehčit humorem. „My jsme oba velcí obdivovatelé Járy Cimrmana, takže i doma používáme citace z jeho her. Já si myslím, že opravdu není suchar. Víte, ono když hovoří jako předseda Akademie věd o nějakých důležitých věcech, tak těžko asi může vtipkovat,“ řekla Blesk Zprávám Eva Drahošová.

    Průzkumy a preference k volbě prezidenta 2018 najdete zde

    A připomněla to, že její muž vedl dlouhá léta právě tuto instituci. Již tehdy svého muže doprovázela na různých oficiálních akcích. „Ivana Zemanová není moc vidět, možná teď poslední dobou trošku víc, a já si myslím, že to není dobře, že první dáma by měla svého manžela - tedy prezidenta - podporovat i tím, že ho doprovází, kde to jenom jde,“ míní Eva Drahošová. 

    Jiří Drahoš s manželkou Evou po boku zamířil na ministerstvo vnitra. Předat své archy s podpisy od občanů (3.11.2017) Jiří Drahoš s manželkou Evou po boku zamířil na ministerstvo vnitra. Předat své archy s podpisy od občanů (3.11.2017) | ČTK

  • 3.Michaela Horáčková: Scénografka

    „Mým úkolem je vizualizovat nějakým zajímavým, neotřelým způsobem daný text, dané téma. Vezmu si scénář, čtu ho a začínám si to vizualizovat, začínám to vidět před sebou,“ říká scénografka a kostýmní výtvarnice Michaela Horáčková Hořejší, která vystudovala scénografii na JAMU v Brně.

    Nyní je ideální scénář jasný. Aby se její muž stal novým prezidentem. Ona sama by chtěla zůstat taková, jaká je, ale prakticky pomáhat více lidem a ve více oblastech, než může dnes - např. odmítnutým dětem či nevyléčitelně nemocným. Stejně jako Ivana Zemanová je druhou manželkou svého muže. S Rut Horáčkovou má prezidentský kandidát Michal Horáček dospělé děti Filipa a Ruth, s Michaelou dceru Julii, která chodí do první třídy.

    S dcerou vymyslely metodu „přečůrávání“ - jak vyzrát na narážky, kterým její holčička čelí. „Když na nás někdo s něčím přijde, do čeho se nám úplně nechce, nebo je to úplný nesmysl, řekneme mu – tak to uděláme, ale až to bude, tak to bude. Anebo třeba: Tak jo, ale za týden. A jdeme od toho,“ prozradila Blesk Zprávám Horáčková.

    Termín a systém prezidentských voleb 2018 najdete zde

    Michaela Horáčková vytvářela i kostýmy pro seriál První republika a řadu filmů. „Jsme oba dva vlastně takoví, že když nespíme, tak pracujeme. Takže jsme se seznámili při práci. Michal měl album, které se jmenovalo Strážce plamene a produkce, která točila videoklipy k těmhle písničkám, mě oslovila asi na tři videoklipy. Takže jsme se seznámili na hradě Kokořín, kde jsme točili s Janou Kirschner klip k písničce Sněžná sova,“ dodává Horáčkova žena.

    Start prezidentské kampaně Michala Horáčka: S manželkou Michaelou Hořejší - Horáčkovou (3. listopadu 2016) Start prezidentské kampaně Michala Horáčka: S manželkou Michaelou Hořejší - Horáčkovou (3. listopadu 2016) | Foto Blesk - Alexandr Malachovský

  • 4.Lucie Talmanová: Exposlankyně z ODS

    Byla místopředsedkyní Poslanecké sněmovny, po vrcholné policie se jí však příliš nestýská. Lucie Talmanová hájila v minulosti stejně jako její manžel ve Sněmovně barvy ODS, dnes však říká, že jí odchod z politiky přinesl leccos nového. Jenže Mirek Topolánek se rozhodl pro pokus o návrat. 

    „V posledním řekněme roce byla velmi diskutovaná otázka řekněme vyzyvatelů současného prezidenta. I v našem okolí se objevila spousta ′dobrých kamarádů′, kteří říkali mému manželovi: Jdi do toho, jdi do toho takovou až téměř fotbalovou terminologií. My jsme se k tomu oba stavěli velmi zdrženlivě, protože těch osm let mimo politiku náš život obohatilo, nikoliv ochudilo,“ řekla Blesk Zprávám Talmanová v pořadu Káva s první dámou.

    Talmanová s Topolánkem se brali v roce 2010, mají spolu syna Nicolase. Právě s ním si Talmanová poté, co s ní manžel expremiér probíral kandidaturu, řekla v duchu populárního seriálu Hra o trůny, že zima přichází. Topolánek má tři děti i z prvního manželství (dvě dcery a syna Tomáše).

    Talmanová vystudovala VŠCHT a pracovala jako laboratorní specialistka v oboru radiologie. Poté se vydala nejprve do komunální politiky a přes ni do Sněmovny, kde usedla v červnu 1998 a byla zde až do června 2010.

    Všechny kandidáty na prezidenta 2018 najdete zde

    Dnes již aktivní členkou ODS není. Po boku svého muže si dokáže představit různé role, sama však vlastní ambice pro návrat nemá. „Život v politice je neskutečně intenzivní, je plný emocí, i negativních emocí, které si potom samozřejmě do následného života odnesete zpátky. Ale když potom dokážete absolvovat zdravou detoxikaci, pustíte se do práce a máte kolem sebe báječnou rodinu, tak ten návrat už je téměř nemožný,“ říká Talmanová, která by si coby případná první dáma přála věnovat se mj. otázce bezpečí dětí ve virtuálním světě.

    Lucie Talmanová po boku Mirka Topolánka během prezidentské kampaně Lucie Talmanová po boku Mirka Topolánka během prezidentské kampaně | ČTK

  • 5.Monika Hilšerová: Lékařka u záchranky

    Když její muž Marek Hilšer oficiálně oznamoval, že získal podporu pro kandidaturu (i když nakonec nikoli, co se nakonec počtu 50 tisíc podpisů týče), otevřeně děkoval své ženě Monice: „Neměla to se mnou lehké a možná ještě mít nebude.“   

    Brali se v roce 2015. „Po třech letech strávených s nejlepší ženou života na psí knížku vstupují s Monikou do manželského stavu,“ píše se na oficiálních kandidátských stránkách Marka Hilšera. Oba jsou povoláním lékaři. Monika Hilšerová vystudovala Lékařskou fakultu UK v Praze a také VŠE. Je lékařkou záchranné služby a anestezioložkou ve Všeobecné fakultní nemocnici v Praze.

    Monika Hilšerová po boku svého muže Monika Hilšerová po boku svého muže | ČTK

    Monika Hilšerová byla coby lékařka a odbornice také hostem Studia Blesk, kde mluvila mj. o vzdělávání mladých lékařů - je ostatně předsedkyní Sekce mladých lékařů České lékařské komory (ČLK). Novelu letos prosadili poslanci ve Sněmovně, přehlasovali zamítnutí Senátu a podepsal ji nakonec i prezident Miloš Zeman.

    Jak volit s voličským průkazem čtěte zde

    „Bohužel většinou je to tak, že mladí doktoři jsou tzv. hozeni do vody a měli by se vše naučit sami. Což samozřejmě někdy to funguje, ale je to prostě vše o štěstí,“ upozorňovala. Novela upravuje práci mladých lékařů pod dozorem atestovaného lékaře, podle lékařské komory je však postgraduální vzdělávání lékařů dál nepřehledné, což se může podílet nadále na odchodu lékařů do ciziny.

    Video  Monika Hilšerová vzdělávání mladých lékařů  - Blesk TV
    Video se připravuje ...

  • 6.Klára Fischerová: Manželka exvelvyslance

    Žila s manželem ve Francii, když tam dělal velvyslance. Společně zažili světlé, ale i tmavé chvíle života. Klára Fischerová je ženou, která stojí za dalším z prezidentských kandidátů Pavlem Fischerem, se kterým má tři děti. Měli čtyři, ale nejstarší syn Vojtěch jim v roce 2013 zemřel.

    „Nejstarší Vojta se nám narodil na podzim 1994, z porodnice nás pouštěli s tím, že je úplně zdravé miminko, bohužel to tak nebylo. V šesti týdnech se objevily problémy se svalovou hybností a začalo kolečko návštěv u lékařů a vyšetření. Brzy bylo jasné, že má vážný problém, ale dlouho vůbec nebylo jasné, proč tomu tak je. V podstatě až po jeho smrti známe výsledky, šlo o velmi vzácné neurodegenerativní onemocnění, kterým trpí kromě něj asi jediný člověk na světě,“ řekla Blesku pro ženy.

    Klára Fischerová je absolventkou pražské Střední školy ekonomické, působila coby asistentka, poté po mateřské dovolené a péči o postiženého Vojtíška se pak věnovala coby manažerka dobročinným projektům a díky své zálibě v šití také tvorbě šatů podle historických vzorů.

    Sama o sobě říká, že je spíše ostýchavý typ, ale když se rozhodl její muž kandidovat, stojí při něm. Ve Francii žili v letech 1998 a 1999, když Pavel Fischer studoval vysokou školu pro diplomaty ENA (École nationale d'administration), poté v letech 2003 až 2010, když byla manželkou velvyslance.

    Vše o okrskových volebních komisích čtěte zde

    „Paříž je naštěstí velké město, manželek velvyslanců je spousta, bylo možné být částečně anonymní a nebýt tolik vidět. To, že jsem se nemusela mnoha akcí účastnit, bylo dané i tím, že jsme měli novorozenou Markétu a nejstarší dítě vyžadovalo neustálou péči, Vojta chodil sice do stacionáře, ale jinak jsem ho musela obstarávat,“ dodává Klára Fischerová.

    Klára Fischerová Klára Fischerová | Michaela a Kryštof Antůškovi

  • 7.Eliška Hynková: Ekonomka

    Usměvavá blondýnka Eliška Hynková pochází z Rožnova pod Radhoštěm a s manželem Jiřím Hynkem má dva malé syny. Pro Hynka nejde o první děti v jeho životě - s exmanželkou má syna a dceru. 

    „Myslím si, že by byl dobrý prezident. To asi nic jiného ani manželka říct nemůže,“ řekla v pořadu 168 hodin na ČT Eva Hynková a na svém muži vyzdvihla, že „není žádný náfuka a není odtržený od reality“.

    Výsledky prezidentských voleb 2018 budou zde

    Hynkova současná choť má za sebou studium na Univerzitě Palackého v Olomouci, kde absolvovala obor anglické a německé filologie, při zaměstnání vystudovala ekonomii a působila právě v ekonomické branži jako auditorka, manažerka pro kvalitu či vedoucí a koordinátorka evropských projektů. Velký dojem na ni udělalo někdejší setkání s Livií Klausovou. „Protože je to dáma. Je to opravdu první dáma,“ podotýká Hynková.

    Eliška Hynková je manželkou prezidentského kandidáta Jiřího Hynka Eliška Hynková je manželkou prezidentského kandidáta Jiřího Hynka | Reprofoto ČT / 168 hodin

  • 8.Bohumila Bračíková: Partnerka exšéfa Škodovky

    Také další z prezidentských kandidátů a někdejší šéf Škody Auto Vratislav Kulhánek je rozvedený a z prvního manželství má dvě dcery, jeho současnou partnerkou je Bohumila Bračíková. I ona má již dospělou dceru.

    Dle Kulhánkových slov jej Bračíková na rozdíl od jeho dcer silně podporuje. Jak je na tom však ona sama s možnou rolí první dámy? „Mám ve zvyku řešit záležitosti, až nastanou. Ale pokud by to nastalo, samozřejmě pokud by chtěl, tak ho podporovat budu. Co se týká práce, asi si nedokážu představit, že bych skončila v mé práci,“ řekla ČT Bračíková.

    Narodila se v Jeseníku na Šumpersku, co se vzdělání týče, však absolvovala Vysokou školu lesnickou a dřevařskou ve Zvolenu - tedy na Slovensku. Působila v dřevařském průmyslu, dnes je jednatelkou české pobočky nadnárodní firmy, vyrábějící a distribuující kuchyňské pomůcky a nábytek do koupelen. „Mám svůj život a mně se celkem líbí,“ dodává Bračíková.

    Bohumila Bračíková, partnerka prezidentského kandidáta Vratislava Kulhánka Bohumila Bračíková, partnerka prezidentského kandidáta Vratislava Kulhánka | archiv Bohumily Bračíkové

    Vše o prezidentských volbách 2018 najdete zde

Doporučujeme
oshona ( 28. prosince 2017 23:58 )

To určitě, neforemná matrona alá Gottwaldová. Buranky jedna větší než druhá . Jdu zvracet

oshona ( 28. prosince 2017 23:53 )

ukava5 ( 28. prosince 2017 16:14 )

Karel..asi ťa dobre ojebali a ženu ti pojebali,alebo ti ju ešte jebú,keď ich tak miluješ....

nika70 ( 28. prosince 2017 13:40 )

"štítila se manželka Jiřího Drahoše" Štítila se Drahoše nebo ryby ve vodě? Kdyby si to pisálkové po sobě aspoň přečetli, než to vydají.

paula ( 28. prosince 2017 12:41 )

"Když rozhovor s Evou Drahošovou pro Blesk Zprávy vznikal v knihkupectví na Václavském náměstí, štítila se manželka Jiřího Drahoše jako ryba ve vodě. Dnes je sice již v důchodu, je ale bývalou knihovnicí, která vystudovala Střední knihovnickou školu v Praze. Pracovala v knihovnách výzkumných ústavů, ale také v dětském oddělení městské knihovny v Praze." 1. byxch ráda věděla, čeho se štítí ryba ve vodě 2. knihovnice má s knihkupectvím společného asi tolik, jako sklář a servírka -- oba mají co do činění se skleničkama

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa