Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Horáčkova žena Michaela: O hazardu, penězích, závisti a strachu o rodinu

Video se připravuje ...
Autor: Jaroslav Šimáček - 
2. prosince 2017
05:32

Kvůli penězům jsem se nevdávala, cítila bych se nedůstojně, říká Michaela Hořejší Horáčková, manželka prezidentského kandidáta Michala Horáčka. V pořadu Blesk.cz „Káva s první dámou“ promluvila o své profesi kostýmní výtvarnice a scénografky, ale také o rodině, v níž s manželem vychovávají dceru Julii, která chodí do první třídy.

„Každé takové velké rozhodnutí nějakým způsobem rodinu a vůbec ten rodinný život ovlivní a asi posléze i nějakým způsobem změní,“ říká Horáčková o tom, že se její manžel Michal Horáček rozhodl kandidovat na hlavu státu. Kostýmní výtvarnice a scénografka, která pracovala i na kostýmech pro seriál První republika, svého muže v záměru podpořila. Ale neobešlo se to bez obav.

„V první řadě musíme myslet na Jůlinku“

Kandidaturu prý doma probírali ze všech možných úhlů. „Každá žena mi asi potvrdí, že ve chvíli, kdy se muž rozhodne jistým způsobem, tak už vlastně veškeré přímé rozmlouvání nemá tak úplně smysl. Nicméně jsem se ho snažila určitě upozornit na věci, které člověk na první pohled nevnímá,“ podotýká Horáčková.

Stihly ji především obavy týkající se nejbližších. „Největší strach jsme měla, že přijdeme o tu naši krásnou rodinu, že i to se může stát,“ přiznává. A tak se Horáčková vedle toho, že manžela doprovází při různých akcích, snaží také o to, aby si její rodina udržela něco, co zůstane jen jejich. „Také v první řadě musíme myslet na naši dceru, na naši Jůlinku, která chodí do první třídy,“ zdůrazňuje.

Do situace dceru doma zasvětili a malá Julie tátovi drží palce. „Samozřejmě v dětském kolektivu se mohou objevit nějaké ty tendence, které nemusí být úplně příjemné. Ale Jůlinka to zatím zvládá, myslím, úplně skvěle,“ chválí svou ratolest Horáčková.

„Asi před rokem jsme vyvinuli poměrně účinnou a jednoduchou metodu, které říkáme mezi námi děvčaty metoda přečůrávání. To znamená, že když na nás někdo s něčím přijde, do čeho se nám úplně nechce, nebo je to úplný nesmysl, řekneme mu – tak to uděláme, ale až to bude, tak to bude. A nebo třeba: Tak jo, ale za týden. A jdeme od toho,“ uvedla pro Blesk.cz Horáčková.

Horáčková: Manžel nepůsobil v hazardním byznysu

„Štěstí je krásná věc, ale prachy si za něj nekoupíš,“ zní ve známém hitu. Textař a producent Michal Horáček je na tom po finanční stránce hodně dobře, „obnažil“ se na svých stránkách v rámci prezidentské kampaně. Podle Horáčkové je přitom načase zvolit radikálně nezávislého kandidáta, který nemá co komu vracet a nikomu nic nedluží.

Kritici Horáčkovi stále zazlívají a připomínají, že zbohatl na sázkách. „Můj manžel nepůsobil v hazardním byznysu. Byl hráč, ale vlastně pro něj to vždy znamenalo radikální alternativu vůči socialismu. Potom, když měl firmu Fortuna, tak to nebyl hazardní byznys. Fortuna byla sázková kancelář, která přijímala kurzové sázky, které s hazardní hrou nemají co společného. Na kurzových sázkách nevzniká patologická závislost,“ říká Horáčková.

Nálepku „hazardního hráče“ označuje za něco, s čím se dá velmi těžko pracovat, protože je podle ní velmi snadná. „Na jednu stranu je vlastně docela sexy a na druhou stranu má pro mnoho lidí negativní konotaci. A to si vlastně Michal nezaslouží,“ apeluje.

Horáčková přitom upozorňuje, že její muž prodal svou společnost „ve chvíli, kdy bylo téměř nevyhnutelné přijmout do svého portfolia výherní, jak se tomu říká, ale to je samozřejmě blbost, automaty“. „K tomu se můj manžel naprosto radikálně vymezil,“ zdůrazňuje Horáčková.

„Nevdávala jsem se kvůli penězům“

Horáčková je druhou ženou prezidentského kandidáta. Michal Horáček se s první manželkou Rut rozvedl v roce 2010, v roce 2012 si bral Michaelu. Z prvního manželství má děti Filipa a Rut mladší.

I díky prodeji sázkové společnosti se stal boháčem, kterému někteří závidí. A Michaela Horáčková přiznává, že se závistí se již také setkala. „Nechci lhát, asi jo,“ řekla Blesk.cz, ale dodala: „Nevdávala jsem se kvůli penězům, protože já si peníze umím vydělat sama. Já bych se cítila vlastně velmi nedůstojně.“ I takovým narážkám však čas od času čelit musí.

Jako případná první dáma má jedno velké přání. „Já bych si nejvíc přála zůstat taková, jaká jsem,“ uvádí s tím, že by byla ráda aktivní, pracovitá a také viditelná. Roli první dámy považuje za zajímavou i v tom, že prostřednictvím ní je možné upozornit či rovnou prakticky pomoci ve více oblastech, „než to člověk může jako normální civil“.

Sama by se ráda zaměřila na paliativní péči – tedy pomoc nevyléčitelně nemocným, ale také pomoc odmítnutým dětem, které neměly štěstí na „ty správné rodiče“. „Tyhle oblasti jsou pro mě přirozená volba. Už jenom tím, že jsem matka,“ říká Horáčková a dodává: „Nedokážu pochopit, jak nějaký člověk může vyrůstat bez toho, na co má základní právo – a to je být milován. Moje aktivita se napíná směrem k dětem, kterým byl tento základní pocit odejmut.“

Video  Horáčková: Můj muž není hazardní hráč, se závistí jsme se potkali. Jak vnímá Ivanu Zemanovou?  - Jaroslav Šimáček, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Dětství v Sovětském svazu

Na své vlastní dětství Horáčková vzpomíná s úsměvem – i když vyrůstala v Sovětském svazu a s rodinou nějaký čas žili v městečku Dubna. Strávila tam pět let mezi svým druhým a sedmým rokem života. „Můj tatínek je jaderný fyzik, teoretický fyzik. A Dubna je malé městečko postavené kolem ústavu jaderných studií,“ vysvětluje Horáčková.

Otec, uznávaný profesor Jiří Hořejší, nebyl v komunistické straně. Z profesního hlediska však dostal tuto zajímavou nabídku. „Provozovala se tam věda na špičkové úrovni, on to nebyl žádný lágr,“ podotýká Horáčková. Přesto tam byla nakonec její rodina „uvězněna“, když jí Sověti znemožňovali odjet, a proto se jejich pobyt v Dubně prodloužil na pět let. Horáčková vzpomíná dodnes na třímetrové závěje sněhu, mocnou přírodu, ale i komunitu lidí, kteří byli ve stejné situaci.

Termín a systém prezidentských voleb 2018 najdete zde

Všechny kandidáty na prezidenta 2018 najdete zde

Výsledky prezidentských voleb 2018 budou zde

Průzkumy volebních preferencí najdete zde

Jak volit s voličským průkazem čtěte zde

Vše o volbách prezidenta ČR 2018 čtěte zde

Autorské komentáře k volbám prezidenta ČR čtete na Reflex.cz

Doporučujeme
hnnn ( 4. prosince 2017 09:55 )

Manželé Horáčkovi,užívejte si milionů,ale na prezidentování prosím pěkně zapomeňte!

ucitelka ( 4. prosince 2017 00:11 )

Vážená paní Horáčková, Váš muž je skvělý textař, ale jako člověk, to je jiná. Je to sebestředný, namyšledný, sobecký, pomstychtivý člověk. Nemohu zapomenout jeho slova, kdy neskousl úspěch filmu Filipa Renče Bára Baarová. Řekl, že má jen 2 dny v roce čas na dceru a ty obětoval na film,něco tak ubohému , jako je film Renče. Závist je zlá. Horáčku styďte se.

defakto ( 3. prosince 2017 23:23 )

... ta její výchova to musí taky vypadat , když vede svého jedináčka k "přečurávaní"jak tomu říká , to bude z té jejich Julči obyčejnej nesnesitelnej spratek.

defakto ( 3. prosince 2017 23:13 )

´... musí bejt i naivní a hloupá , když věří tomu svému dědkovi , že k těm milionům přišel poctivou prací a neměl nic společného s hazardem .

Mike00000 ( 3. prosince 2017 14:36 )

Horacek jde na prezidenta, protoze uz nechce byt doma a vecne se starat o Julii,kdyz manzelka pracuje vzdyt se z nej po svatbe stal muz v domacnosti.Horackova je karieristka,ktera maka jak barevna,aby o ni nikdo nerekl,ze je zlatokopka.Ale to bohuzel uz vsichni stejne vi,ze si ho vzala pro prachy takovyho dedulu.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa