Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Topolánek zahájil kampaň: Ano Číně a Bruselu, ne migrantům a euru

Video se připravuje ...
Autor: zst - 
30. listopadu 2017
15:00

Mirek Topolánek ve čtvrtek oficiálně zahájil svou prezidentskou kampaň. Za první téma vybral zahraniční politiku, ve které se cítí být „silný v kramflecích“. Dokonce prohlásil, že se „nemusí v Evropě představovat a všude se dostane“. Topolánek představil svou vizi s tím, že bude odmítat euro, uprchlické povinné kvóty i společnou evropskou armádu. Chce dělat pragmatickou ekonomickou diplomacii, ale nerezignovat na tradiční polistopadové směřování s důrazem na lidská práva. Poprvé si na tiskovou konferenci přivedl i manželku.

„V zahraniční politice chci vrátit lidem hrdost na Českou republiku. Chci prosazovat jejich, tedy národní zájmy. V domácí politice chci zajistit lidem bezpečí a hájit jejich práva. Ve vztahu ke společnosti chci bránit svobodu, demokracii, lidská práva a spojovat lidi dohromady,“ představil svůj program ve zkratce Topolánek.

„Současná doba je komplikovaná, nemůžeme si dovolit zvolit kladače věnců nebo dekorativního prezidenta, musíme zvolit někoho, kdo bude umět hrát tu tvrdou hru, která nás čeká,“ poznamenal expremiér s náznakem, že to je přesně jeho charakteristika.

„První téma se týká naší euroatlantické orientace. Moje orientace v tomto smyslu je jasná. Chci provádět pragmatickou ekonomickou diplomacii, ale zároveň budu prosazovat to, co je tradiční od roku 1989,“ zdůraznil s tím, že vztahy s Čínou chce zachovat, zároveň ale chce akcentovat problematiku lidských práv.

„Nemáme k EU alternativu“

Proevropský, ale zároveň kritický chce být Topolánek vůči EU. „Česká společnost je dnes rozdělená. Pokládám za jeden ze základních národních zájmů setrvat v Evropské unii. Nemáme žádnou geopolitickou ani ekonomickou alternativu, abychom si s tímto tématem mohli zahrávat,“ zmínil.

Unii například vyčítá chování během migrační krize. „Budu stát proti povinným migračním kvótám. Bylo porušeno právo Dublin II a vůbec nic se nestalo. Není možné po nás vynucovat nějaké plnění, když EU neplní vlastní sliby a závazky,“ narážel na nedostatečnou ochranu hranic a legitimaci uprchlíků především během krize v roce 2015.

Topolánek také poprvé na tiskové konferenci oficiálně představil svou ženu Lucii Talmanovou. „Chtěl jsem, abyste nás viděli spolu. Lucie se mnou kampaň nejezdí, mimo jiné i proto, že její povinností je chránit našeho chlapečka. Představuji vám první mámu, možná budoucí první dámu,“ řekl bývalý člen ODS hned v úvodu tiskové konference.

Video  Mirek Topolánek v Blesku: O Zemanovi, manželce i Dalíkovi  - Vera Renovica, Jan Jedlička
Video se připravuje ...

Koho volit? Názory všech kandidátů najdete zde

Termín a systém prezidentských voleb 2018 najdete zde

Všechny kandidáty na prezidenta 2018 najdete zde

Výsledky prezidentských voleb 2018 budou zde

Průzkumy volebních preferencí najdete zde

Jak volit s voličským průkazem čtěte zde

Vše o volbách prezidenta ČR 2018 čtěte zde

Autorské komentáře k volbám prezidenta ČR čtete na Reflex.cz

Doporučujeme
hnnn ( 1. prosince 2017 20:49 )

Jsi neschopný hovado!

avina ( 1. prosince 2017 18:38 )

Chválím ano Číně. Prezident začal v Číně to, co nyní udělal prezident USA. Mnozí fandí USA, ale neumí uznat konání s Čínou .

sores ( 1. prosince 2017 18:16 )

To pra.s.e a prezident ani omylem!! Ať se naučí chování bu.ran a ať mu dá flek Berluskoni, je stejné pr.a.s.e

lesnismes ( 30. listopadu 2017 22:42 )

Aby se ten chuj topol nemoh 2 roky vy-srata.

Pollo ( 30. listopadu 2017 19:52 )

 Topolánku vzbuď se! V momentálním Babišistánu nemáš šanci.Holt tvoje doba už minula. Nemá cenu hodnotit, zda je to dobře nebo ne, prostě je to fakt.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa