Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Prezidentští kandidáti se bojí ovlivnění voleb. K Drahošovi se přidal i Horáček a Topolánek

Autor: base, ČTK - 
1. prosince 2017
15:12

Prezidentský kandidát Jiří Drahoš se obává toho, že výsledky voleb v České republice ovlivňují zahraniční tajné služby prostřednictvím dezinformací. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) ho v pátek ráno ujistil, že hrozbou se zpravodajci zabývají. Podle Drahoše měla schůzka s předsedou vlády preventivní charakter. Upozornil na ruský vliv na volby v několika zemích. Drahoš to řekl na tiskové konferenci. Riziko záměrného ovlivňování voleb dezinformacemi připustili i prezidentští kandidáti Horáček a Topolánek. Kulhánek a Hynek víc věří ve zdravý rozum.

„Nemám žádný důvod pochybovat, že k ovlivňování voleb docházelo,“ řekl Drahoš i s odkazem na nedávné sněmovní volby. Podobný vliv očekává i v lednových prezidentských volbách. Vychází také z nedávno zveřejněné zprávy Bezpečnostní informační služby (BIS) za rok 2016.

Stejný apel jako v pátek na Sobotku vznese Drahoš i na příštího premiéra, kterým by měl prezident Miloš Zeman jmenovat 6. prosince Andreje Babiše (ANO). Servery a zdroje, které podle Drahoše šíří dezinformace, zveřejní Drahošova kancelář na svém webu.

Riziko BIS připouští, závažné informace ale nemá

Civilní kontrarozvědka ale nyní nemá žádné závažné informace o tom, že by cizí zpravodajské služby nezákonně ovlivňovaly volby v Česku včetně budoucích prezidentských. Rizika dezinformačních kampaní ale Bezpečnostní informační služba (BIS) připouští. Reakci ředitele BIS Michala Koudelky na dnešní vyjádření prezidentského kandidáta Jiřího Drahoše dnes ČTK tlumočil mluvčí služby Ladislav Šticha.

Bezpečnostní informační služba se pochopitelně zabývá každým byť jen potenciálním ohrožením demokracie. V tuto chvíli nemáme k dispozici žádné relevantní informace o tom, že by došlo k nezákonnému ovlivňování parlamentních voleb ze strany cizích zpravodajských služeb. To samé platí pro volby prezidentské,“ stojí v Koudelkově stanovisku.

Uvádí ale také, že určitá rizika dezinformačních kampaní existují vždy. Jsou podle Koudelky daní za to, že Česko je demokratická země se svobodou slova.

Bezpečnostní informační služba ujistila, že plní účinně zákonné úkoly a neustále vyhodnocuje všechny informace. Je připravena při jakémkoliv podezření na nelegální aktivity odpovídajícím způsobem.

Nový Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost ČTK sdělil, že se věnuje kybernetické bezpečnosti z technického hlediska. Obsahem internetu se jeho lidé nezabývají.

Dřívější zjištění BIS: V Česku vzrostla role ruských tajných služeb

Podle zprávy Bezpečnostní informační služby (BIS), zveřejněné v říjnu, loni v Česku vzrostla role a intenzita aktivit ruských tajných služeb, které získávaly hlavně citlivé informace z politické oblasti. Země také byla zasažena operacemi, které byly součástí kampaně proti cílům, jako jsou Ukrajina, EU či NATO. Při sbírání zpravodajských informací dominovala ruským zájmům politická rozvědka. Ruské tajné služby v zemi mají kvalitní síť kontaktů, které dál rozvíjejí, uvedla BIS.

V roce 2015 se BIS v souvislosti s ruskými tajnými službami zmiňovala hlavně o tom, že vedly hlavně informační válku související s ukrajinskou a syrskou krizí, snažily se oslabit informační potenciál země utajenou infiltrací do médií a internetu nebo masivní produkcí propagandy a dezinformací. Vloni hybridní kampaň pokračovala.

Nejvýznamnějším zdrojem rizika je podle zpravodajců nevědomý kontakt s ruským diplomatickým personálem. Značná část ruských zpravodajských důstojníků totiž dlouhodobě působí pod diplomatickým krytím.

Video  Horáček se modil v kostele, aby Zeman kandidoval: Lidi mu vystaví účet za virózky  - Vera Renovica, Petr Soukup
Video se připravuje ...

Termín a systém prezidentských voleb 2018 najdete zde

Všechny kandidáty na prezidenta 2018 najdete zde

Výsledky prezidentských voleb 2018 budou zde

Průzkumy volebních preferencí najdete zde

Jak volit s voličským průkazem čtěte zde

Vše o volbách prezidenta ČR 2018 čtěte zde

Autorské komentáře k volbám prezidenta ČR čtete na Reflex.cz

Doporučujeme
salto ( 8. prosince 2017 07:56 )

Čím je sud prázdnější, tím víc duní

hejhej ( 3. prosince 2017 14:43 )

Drahoš je nevolitelný!!!!!Je to ítač, neuznává obyčejné lidi, leze EU do análu.Kdo ho podporuje? Na žádost o lázeňskou komlexní péči (vše hradí zdravotní pojišťovna) odpověď, že se tato ZAMÍTÁ podle nařízení předpisů a vyhlášek, atd. Jednalo se o lázně Luhačovice, protože snad ještě tam jsou jen čeští občané A včera jsem se dočetla v tisku, že  lázně Luhačovice a Jáchymov poslaly na účet presidentského kandidáta Drahoše 1,3 milionu korun!!!??? No to je snad zlý sen!!!??? Na péči pro nemocné lidi nejsou peníze a na politické sponzoringy a kšefty JSOU???  Tak asi tady začíná být aktuální, že pokud jsi v důchodovém věku, tak už nemáš na nic právo a vlastně jsi tady na obtíž!!! Zatím se loučím a přeberte si to jak chcete,ale já jsem osobně tímto postupem lázní absolutně ZHNUSENA!!! Po ověření, zda nejde o novinářskou kachnu nebo o hoax na transparentním účetu J.Drahoše, je platba ze dne 8.6.2017 , Lázně Jáchymov poslaly na účet 650 000,- a Lázně Luhačovice tentýž den také částku 650 000,-. Akademik si snad nahrabal dost a když chce kandidovat, má si to platit ze svého a ne nechávat okrádát nemocné.Tekového podrazáka chce snad někdo volit? K Horáčkovi a Topolánkovi je snad zbytečné se vyjadřovat.

gabreta ( 3. prosince 2017 02:09 )

Proč Rakouskej vrchní soud zrušil voly a musely se opakovat? Proč byly poškozené volební lístky zrovna Marine Le Pen a tudíž byly neplatné? Idiota z tebe nikdo dělat nemusí, když si vystačíš sám!!

gabreta ( 2. prosince 2017 11:07 )

Ovlivňování voleb se neobává jen Drahoš, Topolánek a nebo Horáček, ale hlavně obávají občané. Po zmanipulovaných volbách v Rakousku, Francii a nebo v Německu, kdy byli odstaveni kandidáti, kteří měli podporu obyvatelstva, mají proč!

Agent_007 ( 2. prosince 2017 10:56 )

Bylo mnohokrát zjištěno,že kdo mluví pravdu je nazýván soudruh nebo ruďoch,takže s ním 100% souhlasíš.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa