Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Zeman, Horáček a spol. se dočkali. Senát kývl pravidlům volby nového prezidenta

Autor: zst, kal - 
8. března 2017
17:01

Podporovatelé nezávislých kandidátů na prezidenta budou muset na nominační petici připsat číslo občanského průkazu nebo cestovního pasu. Rozhodl o tom Senát, když schválil úpravu volebního zákona v poslanecké verzi. Po vzrušené debatě bylo pro 34 senátorů, i to ale na schválení stačilo. Právě díky petici s podpisy nejméně 50 tisíc podporovatelů chce do volby vstoupit miliardář a textař Michal Horáček. V případě obhajoby mandátu se na podpisy míní spoléhat také Miloš Zeman. Prezidentského kandidáta může navrhnout také skupina poslanců nebo senátorů.

Přidat na petiční archy čísla občanek se nelíbilo například senátorce Elišce Wagnerové (nestr.), bývalá soudkyně Ústavního soudu navrhla zamítnutí normy. „To je samo o sobě trochu problém v tom, že číslo OP je citlivý údaj, když víme, co se děje, jaké podvody se dějí. Ta ochota občanů dávat v šanc číslo OP nebude jistě veliká. Mohou říct, že si ho pamatují, nevytáhnou OP, a namastí tam číslo, které je napadne,“ zmínila senátorka.

„Sběrači podpisů nejsou vybaveni oprávněním OP požadovat. Je to pak na vůli petenta, která pravděpodobně nebude velká. To povede k tomu, že chybovost podpisů bude mnohem vyšší, než byla při minulé volbě,“ je přesvědčena Wagnerová, podle které jde jen o ztížení procedury pro tzv. občanské kandidáty.

Proti normě se postavil i další nezávislý senátor Václav Láska. „Už současná úprava je nejpřísnější v EU směrem k nezávislým kandidátům. Extrémně jim to stěžujeme. Jsem právník, a když mě osloví někdo v tričku, tak to neudělám, i když je mi třeba sympatický. Pokud to zamítneme, nebude to nic, co by příští prezidentské volby nějak ohrozilo,“ zmínil.

 „Všechny tyto věci jsme měli probírat před tím, než někdo populisticky vystartoval s přímou volbou prezidenta,“ přidal se s kritikou senátor Jaroslav Kubera (ODS). Většina přítomných kolegů v horní komoře ale byla jiného názoru.

ipomeňte si zahájení prezidentské kampaně Michala Horáčka:

Video  Horáček chce být prezidentem: Podívejte se na jeho celý projev  - Petr Soukup
Video se připravuje ...

A podívejte se i na zatím poslední díl pořadu S prezidentem v Lánech. Nový pro vás chystáme už na tuto neděli. A Miloš Zeman v něm promluví o své kandidatuře:

Video  O teroru, Chartě 77 i odchodu Forejta: Miloš Zeman v pořadu S prezidentem v Lánech  - Blesk
Video se připravuje ...

SPECIÁL PREZIDENTSKÉ VOLBY 2018 NAJDETE ZDE

Doporučujeme
salto ( 9. března 2017 09:08 )

Jediná správná volba - předpokládám, že jde o hrad (Mírov)

joudajoudovy ( 8. března 2017 20:49 )

tak to je horacek v pruseru.... nebude problem odhalit jeho estebacke kamose.

gabreta ( 8. března 2017 20:29 )

Lihovec je to pravověrnej. To máš pravdu!!

barracuda.sro ( 8. března 2017 20:27 )

Horáček- Nevolitelný

aIIahakbar ( 8. března 2017 18:08 )

Včera jsem zažil něco, na co jen tak nezapomenu. Byl jsem na služební cestě a stavil jsem se na oběd v jedné hospůdce na okraji Prahy. Po hospůdce se mimo personálu nenápadně pohyboval jakýsi šupák s tabletem v ruce a sbíral se stolů účtenky EET. Na tom by ještě nic nebylo, kdyby na něho číšník nezavolal Zdenku, už jich máš dost, už běž. Když ta figurka odešla, tak jsem se číšníka zeptal, kdo že to je a on mi řekl, že je to místní blázen, který sbírá účtenky z EET a navíc je to prý velký přivrženec Kalouska. Tak nevím, byla to náhoda, nebo jsem viděl partyzánku zdenkka na vlastní oči? Ať mě trefí šlak, jestli kecám!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa