Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Horáčka má na Hrad „vystřelit“ atomová lady, v týmu má i Magdu Vášáryovou

Autor: Jakub Veinlich, vr - 
9. února 2017
12:20

Textař a podnikatel Michal Horáček se dál chystá na prezidentskou volbu. Podpisy pod petici ke kandidatuře kvůli neschválenému zákonu sice ještě sbírat nezačal, už teď si ale buduje tým poradců. Umetat cestu na Hrad mu má třeba šéfka Státního jaderného úřadu Dana Drábová anebo slovenská herečka a diplomatka Magda Vášáryová.

V listopadu Michal Horáček oznámil úmysl kandidovat na prezidenta ČR. Tehdy ale představil jen svou vizi a nejužší okruh spolupracovníků. Objíždí regiony a diskutuje s lidmi. Dnes představil tým, který mu má radit v různých otázkách.

Tvoří jej osobnosti, s nimiž počítám nejen pro kampaň ale i v případě obdrženého mandátu," uvedl.

Jako první se měla představit poradkyně pro energetiku – „jaderná baba“ Dana Drábová. Nakonec ji ale Horáček omluvil.

"Teď měla přijít Dana Drábová, ale před 5 minutami byla ve velmi urgentní záležitosti odvolána jako státní úředník," omlouval Horáček šéfku Úřadu pro jadernou bezpečnost. 

Redakci Blesk.cz Drábová řekla, že ji ke spolupráci oslovil přímo Horáček. Radila by prý každému, kdo projeví zájem.

"Já poradím každému, kdo si nechá přes energetiku něco poradit a je ochoten naslouchat tomu, že energetika je životně důležitá věc pro stát," pronesla.

V případě vítězství Horáčka by ale Drábová nechtěla být v nejužším týmu poradců, kteří by trávili celý čas na Hradě. „ Na volné noze, já mu budu dělat poradce klidně. Ale profesionálně, to ne. Já mám svou práci,“ řekla Blesk.cz Drábová.

Podle Horáčka nemá jeho tým žádnou hierarchii a všichni v tuto chvíli pracují zadarmo – bez nároku na honorář. „Stanu-li se prezidentem, bude každý člen zavázán předložit bezpečnostní prověrku,” říká prezidentský kandidát.

Podívejte se, jak Horáček v listopadu 2016 oznamoval svou touhu kandidovat:

Video  Horáček chce být prezidentem: Podívejte se na jeho celý projev  - Petr Soukup
Video se připravuje ...

Další žena má radit Horáčkovi se sociální politikou – bývalý textař a majitel sázkové kanceláře si pro tuto oblast vybral ředitelku České asociace paraplegiků Alenu Jančíkovou.

"Je nezbytné, aby se český prezident fundovaně orientoval ve všem, co se pojí s naším členstvím v NATO, EU i V4 a také v politice našich bezprostředních sousedů," pokračoval Horáček v představování svého týmu poradců – ze Slovenska mu bude v této oblasti předávat své zkušenosti bývalá diplomatka a neúspěšná prezidentská kandidátka z roku 1999 Magda Vášáryová.

Bývalá herečka se zná s Horáčkem prý řadu let a o politice možná spolu diskutovali i v době, kdy Vášáryová nahrávala na jeho CD balady a básně.

“Pro mě jako Slovenku je velmi důležité, jak bude vypadat ČR v budoucnosti. Nemyslím si, že Slovensko může zůstat ostrovem v evropské integraci. Velmi si vážím záchrany Slovenska, které poskytli Češi vznikem Československa. A tento závazek u nás stále je,” říká ke své nové roli poradkyně Vašáryová.

Horáček obsadil také další oblasti jako je IT nebo zdravotnictví – s tím mu pomůže budovat image profesor Pavel Pafko, který ale stejně jako Drábová dnes na představení týmu chyběl.

Se studiem ústavy a zákonů Horáčkovi „píchne“ autor nového občanského zákoníku Karel Eliáš a s problémem pracujících Ondřej Císař ze sociologického ústavu Akademie věd.

"Česko už nemůže nadále být chudinskou periferií Západu. Není přijatelné, aby naši lidé za stejnou práci brali méně, než je průměr EU. a aby mzdy byly jen o pár korun vyšší než sociální dávky," uvedl tuto oblast Horáček, který si chce kampaň financovat ze svého.

Z hokejové haly pak bude do kanceláře k Horáčkovi chodit s radami vítěz olympijského turnaje v Naganu Robert Reichel.

"Jste pro mě dream team,“ uzavřel Horáček představování své sestavy, která ho má „dostat“ na Hrad.

O kom se ještě mluví

Do prezidentského klání by se mohl zapojit také šéf Akademie věd Jiří Drahoš. Svou kandidaturu nevyloučil, stejně tak jako že by na rozdíl od Horáčka nesbíral nutných 50 tisíc podpisů, protože by ho podpořily tři strany. Oficiálně se ke kandidatuře přihlásil také herec Michal Gulyáš známý z televizních seriálů Cirkus Bukowsky, Kriminálka Anděl nebo Kosmo. A do kampaně se zapojí také lékař a občanský aktivista Marek Hilšer. Stávající prezident Miloš Zeman oznámí své rozhodnutí, zda bude znovu kandidovat, zhruba za měsíc.

SPECIÁL PREZIDENTSKÉ VOLBY 2018 NAJDETE ZDE

Doporučujeme
mirkazam ( 5. září 2017 09:00 )

pomoc-hori....zdenekk má dnes asi dovolenou..../je na psychině /....

saldo ( 10. března 2017 13:55 )

Drábová jako poradkyně kandidáta na úřad prezidenta? Tak to je podle mne polibek smrti. Stačí aby otevřela pusu a z její prapodivné mluvy se začínám osypávat. Následně pak přepínám. Mohla by si podat ruku s redaktorem Václavkem, to je taky kapitola sama pro sebe.

rockyshowman ( 7. března 2017 16:21 )

 Bože chraň nás, nic hpršího by už nás potkat nemohlo !

buban ( 10. února 2017 17:40 )

No tak radši píšete gramaticky nesprávně.Zkuste si zapamatovat: "mě" se pojí s 2.pádem podst.jména(pomoci vám může,že si řeknete "tě,tebe","mně" patří k 3.pádu podst.jména(pomožte si:"Ti,Tobě".Jak jednoduché,milý Watsone.

ivoadler ( 10. února 2017 11:18 )

Mne zásadně nepoužívám. Připadá mi to moc literární.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa