Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Češi před 4 lety poslali Zemana na Hrad. Bude kandidovat znovu?

Autor: ČTK, sou - 
26. ledna 2017
08:35

Před čtyřmi lety byl prezidentem České republiky zvolen Miloš Zeman. V první přímé volbě hlavy státu porazil tehdejšího ministra zahraničí Karla Schwarzenberga. Pětileté funkční období Zemanovi vyprší příští rok na jaře. Letos v březnu podle svých předchozích vyjádření oznámí, zda se bude o nejvyšší ústavní post ucházet znovu.

Do prezidentských voleb před čtyřmi lety šel někdejší sociálně demokratický premiér Zeman jako kandidát Strany práv občanů – zemanovců (dnes SPO). Dvojice Zeman-Schwarzenberg za sebou v prvním kolem hlasování zanechala Jana Fischera, který byl dlouho favoritem volby, kandidáta sociální demokracie Jiřího Dienstbiera či Janu Bobošíkovou nominovanou hnutím Suverenita.

Po vypjaté a ostré kampani zvítězil Zeman ve druhém kole voleb se ziskem zhruba 55 procent hlasů. Jeho pravicový protikandidát Schwarzenberg dostal o téměř půl milionu hlasů méně.

Podle kritiků Zeman štěpí společnost, i tak mu důvěřuje 56 % občanů

Miloš Zeman vítězstvím v přímé prezidentské volbě završil návrat do české vrcholné politiky po zhruba deseti letech, která strávil většinou v ústraní. Mohl ho tehdy brát i jako zadostiučinění za neúspěch v parlamentní prezidentské volbě v barvách ČSSD z roku 2003, kdy ho porazil Václav Klaus.

Nejvyšší ústavní funkce se Zeman ujal 8. března 2013. Ve svém inauguračním projevu mimo jiné prohlásil, že chce být prezidentem všech občanů bez rozdílu politických názorů. Jeho kritici ale tvrdí, že svými výroky společnost naopak štěpí.

Podle prosincového průzkumů Centra pro výzkum veřejného mínění prezidentovi důvěřuje 56 procent občanů. Větší důvěře se z ústavních institucí těší pouze obecní zastupitelstva a starostové.

Podle webu Info.cz už Zeman svou kandidaturu oznámil premiéru Bohuslavu Sobotkovi (ČSSD) a ministru financí Andreji Babišovi (ANO). Hrad ale oficiální stanovisko nedal, Zeman má konečné rozhodnutí oznámit 10. března.

Vše o prezidentských volbách 2018 čtěte zde

Termín a systém prezidentských voleb 2018 najdete zde

Všechny kandidáty na prezidenta 2018 najdete zde

Výsledky prezidentských voleb 2018 budou zde

Průzkumy volebních preferencí najdete zde

Jak volit s voličským průkazem čtěte zde

Doporučujeme
karlamarie ( 27. ledna 2017 23:14 )

Přesto, že "šmajdá" s hůlkou, přesto, že má někdy dá se říci "nevhodné poznámky", budu ho volit, věřím mu více, než nějakému miliardáři, i když je fešák.

pazi ( 27. ledna 2017 12:55 )

Prevažná časť Slovákov zavidí Čechom ich prezidenta.Samozrejme má chyby,ale slovenský ich má viacej,Kiska je za plenie utečeneckýcj kvot,nemá miči proti islamizácii Europy,pochvalne sa vyjadruje o Porošenkovi,Erdoranovi,podporuje Kosovo,v novoročnom prejave horlil proti slobode blogovania a diskuzzi internetu atď.Je upne vrukách poradcov na čele s Butorom/ bývalý velvyslanec SR v USA,sionista a neuspešný kandidát na prezidentaSR/-je prakticky ich hovorca.Náš Kiska je slniečkárský a uplne politicky proopozičný prezident.

st.rec ( 27. ledna 2017 08:29 )

Široko daleko není nikdo kdo by mu dosahoval aspoň ke kolenům.Jasná volba.

Hunt ( 26. ledna 2017 14:38 )

havran2:Fidel žvatlal v Adidasu,Ovar by mohl blábolit v rubášce,mužických kalhotách s lampasy a v láptích.Na škebli ušanku,v pazouře balalajku a v tlamě sušené maso z velblouda!

Hunt ( 26. ledna 2017 13:34 )

allah:Ale hovvno ty hovvne!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa