Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Zeman pro Washington Post zmínil vodku a peníze z Ruska. Řekl, čí je agent

Autor: ČTK, Mii - 
12. ledna 2017
10:00

Český prezident Miloš Zeman je proruský a protimuslimský vůdce, který se netají svými sympatiemi k Donaldu Trumpovi. Tak o Zemanovi píše americký list The Washington Post, kterému český prezident poskytl rozhovor. Zeman však označení proruský odmítá s tím, že žádné peníze ani vodku mu Rusko neposílá a že se jedná o standardní slogan jeho oponentů. Uvedl také, že neví o tom, že by se v Praze loni v srpnu konala schůzka Trumpova poradce s ruskou stranou.

Prezident hovořil také o svém pozvání do Bílého domu od Donalda Trumpa. Pozvání odvůdnil tím, že byl „jedinou evropskou hlavou státu, která Trumpa před prezidentskými volbami veřejně podpořila“. Oceňoval jeho odvahu. „Politici by měli být odvážní a neváhat, a on odvahu má,“ řekl Zeman.

Trump má podle něj také podobné názory na boj proti „islámskému terorismu a nelegální migraci“. Newyorský podnikatel se podle Zemana nebojí jít proti politické korektnosti a neříkat „mezinárodní terorismus“, nýbrž „islámský terorismus.

Český prezident zopakoval, že do USA by se měl vydat ve druhé polovině dubna a že ho republikán Trump telefonicky osobně pozval. Pozvánka od končícího demokratického prezidenta Baracka Obamy podle Zemana nikdy nepřišla z toho důvodu, že český prezident nesouhlasí s Obamovým postojem vůči Izraeli. Nemám rád jakékoli váhání v této oblasti, uvedl Zeman, podle něhož Obamova blízkovýchodní politika prakticky zničila všechny struktury a země v regionu.

Zeman: Proruský je standardní slogan mých odpůrců

Zeman se také dotkl sankcí vůči Rusku. Víte, proč jsem proti sankcím (vůči Rusku)? Protože to je přístup, který znamená ztrátu pro obě strany, řekl. Obvinění, že ho Moskva financuje, popřel. „Nejsem placený Rusy… žádná vodka z Ruska, žádné peníze z Ruska… Říkají, že jsem dokonce placený Rusy, ale ve skutečnosti jsem jen agent Čechie, České republiky,“ prohlásil. Označování za proruského politika nazval „standardním sloganem“ svých oponentů.

The Washington Post se v rozhovoru mimo jiné ptal na nepodloženou zprávu jednoho prokremelského webu, že za protesty proti Zemanovi během výročí takzvané sametové revoluce v roce 2014 stála americká ambasáda v Praze. Na otázku, zda tomu Zeman věří, prezident odpověděl: „Nevím.“ „Myslíte tedy, že to je možné?“ zeptal se reportér deníku Anthony Faiola. „Možné je všechno,“ odvětil Zeman.

Faiola se dotkl také loňské zprávy českých tajných služeb, podle nichž Rusko skrytě šíří v českých médiích propagandu a nepravdivé zprávy. Zeman reagoval poznámkou, že každý má nějaké názory. Jejich zveřejňování v médiích podle něj „není dezinformace, není propaganda“.

Český prezident mluvil i o tom, že neví o tom, že by se poradce Donalda Trumpa Michael Cohen setkal v Praze s ruskými představiteli, jak podle amerického tisku tvrdí americké tajné služby. „Pokud se ta schůzka uskutečnila, tak on, jak jen se jmenuje, Michael Cohen, se zachoval velmi neslušně, neboť se nesetkal se mnou, prezidentem České republiky. Skutečně velice neslušné,“ uvedl Zeman. Myslí si, že informace o takové americko-ruské schůzce je nesmysl.

Zeman nakonec zopakoval své názory na muslimy a opět použil přirovnání k nacistickému Německu. I umírnění muslimové se podle něj mohou radikalizovat, podobně jako se „z národa Goetheho a Schillera za pouhé tři roky stali fanatičtí nacisté“.

salto ( 12. ledna 2017 15:37 )

Národ rozeštval zřejmě tím, že při prezidentských volbách všem natrhnul žaket, včetně kníži poscandíry

sensadrak ( 12. ledna 2017 13:46 )

avast ( 12. ledna 2017 12:03 )

Pane prezidente už je odchycen ten terorista co nám běhá po vlasti???!!!

sportak ( 12. ledna 2017 11:41 )

Se na tebe voličko vyprdne a bude bourat s holí na své Vysočině.

sportak ( 12. ledna 2017 11:26 )

Trump: Zpráva o mém vydírání je vymyšlená. Za hackery stálo Rusko, Putin se do toho neměl pouštět.Budoucí šéf Bílého domu ve středu připustil, že Rusko stálo za hackerskými útoky na USA během nedávných prezidentských voleb. Těch se ale podle něj dopouštějí i jiné země, například Čína, řekl. Ruský prezident Vladimir Putin se do hackerských útoků podle Trumpa neměl pouštět. Budoucí prezident ale nevěří, že se k nim Rusko znovu uchýlí. Tři kohouti velmocí a my s kohútikem se do toho séerem proč.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa