Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Češi vybírají prezidenta na internetu. Hlasy sbírá Svěrák, Jágr i Moravec

Autor: Jakub Veinlich, ČTK - 
6. února 2017
22:45

Kdo bude na příštích pět let prezidentem, bychom měli za rok touto dobou už vědět. Zatímco jednotliví kandidáti do volby se začínají postupně vynořovat, na internetu už můžete svého prezidenta volit. A to až do příštího roku. Interaktivní hru rozjel podle svého vlastního volebního modelu miliardář Karel Janeček. A někteří lidé už dokonce na vítěze i sází. 

Do prezidentských voleb zbývá zhruba necelý rok. Už teď si ale na svého favorita lidé sází. V sázkových kancelářích mají zatím nejvyšší podporu Miloš Zeman a Michal Horáček.

„Ačkoli na Zemana si vsadilo zatím zhruba dvakrát tolik lidí, co na Horáčka, celkový objem přijatých sázek je u obou kandidátů v podstatě stejný. Na Zemana sází víc lidí menší částky, na Horáčka sice méně lidí, ale za víc peněz,“ uvedl mluvčí Tipsportu Václav Sochor.

Tipsport přijal sázky za 2,7 milionu korun. Dva klienti vsadili 200 tisíc korun na to, že prezidentem bude buď Zeman, nebo Horáček. Pokud jde o sázku na konkrétního kandidáta, jeden klient si na Michala Horáčka vsadil 75 tisíc korun. Nejvyšší sázka na Miloše Zemana je 55 tisíc,  doplnil Sochor.

A podobné sázky vypsali také u konkurence. Fortuna – která Horáčkovi patřila – přijala rok před volbami sázky téměř za milion korun. „Poslední prezidentské volby byly rekordní nesportovní událostí s celkovými náběry 30 milionů korun. I na příkladu voleb v USA se ukázalo, že sázky na prezidenta jsou prostě fenomén. Vklady na ty příští české by mohly být i dvojnásobné, tedy 60 milionů korun,“ uvedl její mluvčí Petr Šrain. Celkové sázky na prezidentské volby v roce 2013 u sázkových kanceláří přesáhly 50 milionů korun.

Na internetu už se volí, zatím jen „jako“

Miliardář Karel Janeček chce v České republice prosadit nový volební model a tomu také na internetu přizpůsobil hru „ na volbu prezidenta“ Prezident 21. Každý může hlasovat pro maximálně tři své favority, jednoho kandidáta navíc může odmítnout. „Prezident 21 slouží jako inspirace pro všechny, kteří půjdou v lednu 2018 k volebním urnám,“ píše Janeček k pravidlům hry.

Za jediný měsíc se do hry zapojilo už přes 53 tisíc lidí. Uživatelé mohou vybírat z široké škály potenciálních kandidátů. A podle toho, jak se budou v průběhu času až do voleb prezentovat a projevovat na veřejnosti, může jim také každý svůj hlas odebrat a přidat někomu jinému.

„Prezident 21 je naprosto unikátní, protože v současnosti, i když o kandidátech rozhodují občané v přímé volbě, vybírá v podstatě jen úzký okruh lidí. V Prezidentovi 21 můžete navrhnout i svého souseda, pokud si myslíte, že by úřad zvládl a získal dostatečnou podporu,“ řekl Janeček redakci Blesk.cz o projektu.

Hlasování v této podobě skončí 66 dní před prezidentskými volbami – tedy přesně v době, kdy se nejpozději musejí odevzdat kandidátky opravdových adeptů na hlavu sátu, kteří buď nasbírají 50 tisíc podpisů od veřejnosti anebo získají podporu 10 senátorů nebo 20 poslanců. „Hlasování bude ale pokračovat, nicméně už pouze s těmi kandidáty, kteří budou skutečně kandidovat v prezidentských volbách,“ dodal Janeček.

Jágr na Hrad?

Mezi kandidáty v internetové hře je řada osobností. Z politiky, sportovního světa, ale i umělci. Nechybí ti, co už o kandidaturu projevili zájem – například Michal Horáček, Marek Hilšer či Miroslav Sládek. Lidé ale také například hlasují o Jaromíru Jágrovi, Zdeňku Svěrákovi nebo moderátorovi Václavu Moravcovi, či europoslanci Jiřím Pospíšilovi. Prezident Miloš Zeman oznámí svou případnou kandidaturu 9. března na Pražském hradě svým příznivcům a o den později pak oficiálně na tiskové konferenci.

SPECIÁL PREZIDENTSKÉ VOLBY 2018 NAJDETE ZDE

Doporučujeme
homoerectus ( 30. června 2017 15:40 )

Před chvílí jsem četla, že kandidaturu potvrdil Vratislav Kulhánek. Toho zatím pokládám za nejpřijatelnějšího kandidáta - inteligentní, vzdělaný, zkušený, reprezentativní.

Jarocell ( 7. února 2017 12:36 )

Zasloužíš si jenom politovat, žvanile kolem sebe plivající ...

11karel11 ( 7. února 2017 11:33 )

Jágr na Hrad? Toto může navrhnout jen debilní člověk............... My už máme jasno, budeme volit vzdělaného člověka a to je náš současný prezident Miloš Zeman. Je to náš pan prezident a svoji funkci zastává nejlépe ze všech prezidentů, co tu byli. Má velký přehled, je vzdělaný, výborný ekonom. Především je to čestný muž. Je skromný , je velmi oblíben mezi lidmi (kromě Kalousků, Gazdíků a komediantské pražské kavárny.

joudajoudovy ( 7. února 2017 10:48 )

syr palivec, dobra vec. alespon by si analnici okorenili zivot.

joudajoudovy ( 7. února 2017 10:25 )

už nic u nás není naše... a kdo za to muze? jednoho vinika propagujes, chudaku!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa