„Tuto neobvyklou odrůdu jsme vysadili před šesti lety, letošní výnos je srovnatelný s loňskem, možná je o maličko lepší,“ uvedl David Šťastný ze Chateau Valtice.
Burčák bude k dostání od pátku ve Vinařské pohotovosti ve Valticích, stát bude 100 korun za litr, v dalších týdnech cena klesne na 90 korun. Letos se tak zvedla cena o 10 korun na litru.
Další až za týden
Další rané odrůdy ještě v tomto týdnu zralé nejsou. Vinař Miloslav Machuča, který se věnuje pěstování hroznů výhradně na burčák, se chystá odrůdu Irsai Oliver sklízet až příští pondělí, burčák z ní bude v prodeji nejspíš od pátku 15. srpna. „Hrozny zatím nemají dostatek cukru kvůli chladnějšímu a deštivému červenci,“ konstatoval Machuča.
Irsai Oliver budou příští týden sklízet i v Chateau Valtice. „V podstatě tím u nás začne vinobraní, burčák budeme prodávat každý víkend až do konce sklizně,“ doplnil Šťastný.
Co je burčák?
Jako burčák se smí na českém trhu označovat pouze nápoj z českých hroznů. Pokud se vyrábí ze zahraničních, musí nést označení částečně zkvašený hroznový mošt. Podle zákona se smí první burčák prodávat od 1. srpna, prodej končí 30. listopadu.
VIDEO: Burčákový pochod v Mutěnicích a Dubňanech přilákal tisíce návštěvníků.
Burčákový pochod v Mutěnicích a Dubňanech přilákal tisíce návštěvníků. Hynek Zdeněk