Mezi prvními začal sklízet první hrozny Miloslav Machuča z Úval u Valtic. „Hroznů je hodně. Nejen našim, ale všem vinohradům kolem Úval se mrazy vyhnuly a nic nepomrzlo," řekl vinař s tím, že rychlejší zrání hroznů umožnil příznivý průběh vegetace.

Machuča se zaměřuje pouze na burčák, na pěti hektarech pěstuje letos pět odrůd. Zatímco na začátku léta se částečně potýkal s plísněmi kvůli častějším dešťům, nyní měly hrozny možnost dozrávat za teplého a slunečného počasí.

Milovníky potěší, že zdražení burčáku vinař neplánuje, cena za litr zůstává na 80 korunách. K mání bude burčák z bílých i červených hroznů.

V úterý začnou sklízet hrozny i ve vinařství Chateau Valtice - Vinné sklepy Valtice. V prodeji se objeví nejprve odrůda Irsai Oliver. Burčák bude k dostání ve Vinařské pohotovosti v sídle firmy. „I u nás zatím úroda vypadá velmi slibně, ale dokud nebudou hrozny sklizené, může se stát leccos," řekl ředitel David Šťastný.

Valtičtí budou prodávat první burčák za stejnou cenu jako loni, tedy 90 korun za litr, protože první je pracnější. V dalších týdnech cena spadne na 80 korun.

Burčák nebo mošt

Jako burčák se smí na českém trhu označovat pouze nápoj z českých hroznů. Pokud se vyrábí ze zahraničních, musí nést označení částečně zkvašený hroznový mošt. Nad dodržováním pravidel pro prodej tohoto nápoje dohlíží každoročně Státní zemědělská a potravinářská inspekce.

Kontrolní odběry

Mírně horší výsledek než v letech 2020 až 2022 zaznamenala loni při kontrolách burčáku Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI). Ze 47 odebraných vzorků jich nevyhovělo šest, v předchozích letech jich bylo méně. I

nspektoři se zaměřují zejména na prodejce a výrobce, jejichž vzorky v minulosti nevyhověly předpisům, a na dosud neprověřené prodejce, u nichž převládá stánková forma prodeje.

VIDEO: Znojemské vinobraní

Video
Video se připravuje ...

Do Znojma se po dvou letech vrátilo vinobraní i král Jan Lucemburský. Hynek Zdeněk