Největší oslavy vína v roce se nenesou v duchu nezřízeného pijáctví, ale přináší mnohem víc. Radost ze setkání s přáteli, živé koncerty oblíbených interpretů, rodinnou pohodu, ochutnávku lokálního vína, burčáku i delikates, zábavné aktivity pro děti a hravou edukaci v podobě historických scének. Pojďme si je společně užít.

Královopolské vinobraní – 8.-9. září

Máte náladu na vinobraní v duchu historických tradic? Navštivte to Královopolské v Brně! Na Moravě totiž vzývají Jana Jindřicha Lucemburského, moravského markraběte a zakladatele kartuziánského kláštera, který se ve 2. polovině 14. století zasadil o rozvoj vinařství a vinohradnictví právě v tomto regionu. Proto ho uctí také v rámci Královopolského vinobraní. Program začíná v pátek 8. září od 16:00, v sobotu 9. září již od 14:00. Každou hodinu můžete navštívit společné degustace – jsou zdarma. Hraví jedinci se jistě zapojí do zábavných soutěží plných krásných vinařských cen. Součástí akce je také sobotní sabráž sektů.

Královopolské vinobraní
Autor: Vinařský fond

Lednické vinobraní & gulášfest – 9. září

Akce „2 v 1“ slibuje zážitek a zábavu v unikátním prostředí vinařství. Předávání hroznu úrody. Po celý den ochutnávka vín a komentované prohlídky vinařství. Odrůdové burčáky. Soutěž ve vaření gulášů s ochutnávkou. Gurmánské speciality a regionální produkty. Hudební produkce a vystoupení kapel.

Lednické vinobraní
Autor: Vinařský fond

Retro vinobraní a mistrovství ve sběru hroznů ve Valticích – 16. září

Na tomto unikátním vinobraní se nudit rozhodně nebudete! Organizátoři ho pojali především zábavnou formou soutěže družstev. Začíná se brigádou na vinohradech v tolik oblíbeném retro stylu – v montérkách, zástěrách, rádiovkách i šátcích jako v 50. a 60. letech. Vyráží se v sobotu 16. září v 8:30 z areálu vinařství CHÂTEAU VALTICE. Na místě se vyfasuje kyblík a nůžky a poté se soutěžící vydají do vinic v otevřených vozech tažených traktorem za zpěvu budovatelských písní a posilněni burčákem. Odměnou za výkon může být chleba se škvarkovou pomazánkou a gulášek. Pozor, na akci je nutné udělat si předem rezervaci a uhradit zálohu.

Retro vinobraní
Autor: Vinařský fond

Bzenecké krojované vinobraní – 15.-16. září

Toto vinobraní patří mezi ta spíše tradiční, protože mj. zahrnuje nádhernou přehlídku folklorních souborů, muzik a vystoupení pod širým nebem. Začíná se v sobotu odpoledne, kdy obcí projde slavnostní krojovaný průvod, kde nemůže chybět ani Bacchus (neboli řecký bůh vína známý spíše jako Dionýsos) s nymfami a hraběnka se správcem. Ochutnávat můžete u stánků i ve sklepech. Kvalitu místních vín dokazuje i fakt, že si je oblíbili např. básník Petr Bezruč, mistr Josef Suk či malíř Mikoláš Aleš.

Bzenecké vinobraní
Autor: Vinařský fond

Velkopavlovické vinobraní - 15.-16. září

Slavnosti Velkopavlovického vinobraní, jejichž tradice se datuje až do roku 1936, začínají v pátek v podvečer a pokračují bohatým programem až do sobotní noci. Ani letos nebude chybět průvod krojované chasy městem, kde jsou předvedeny místní lidové kroje. Vinařská slavnost láká nejen na ochutnávku vín a burčáku, ale také na zajímavý doprovodný program odvíjející se v duchu lidových tradic. Samozřejmostí je ochutnávka vín a burčáků místních vinařů.

Velkopavlovické vinobraní
Autor: Vinařský fond

Velkobílovické vinobraní – 30. září

Tyto slavnosti vína trvají sice jen jeden den, ale o to více bude výživný. Třetí ročník Velkobíloveckého vinobraní slibuje kuriozní burčákový trojboj, kde si budete moci otestovat své „burčákové“ dovednosti. Startuje se v 11:00, končí ve 21:00. Zabaví se také děti v rámci bohatého doprovodného programu (např. skákací hrad, malování na obličej apod.), jehož součástí budou i hudební vystoupení a různé soutěže. Kvalitní moravská vína doplní ochutnávka lokálních produktů – sýrů, uzenin, piva z minipivovaru, poctivá káva z pražírny apod.

Více tipů na vinobraní najdete na webu Vína z Moravy, vína z Čech.

Velkobílovické vinobraní
Autor: Vinařský fond