Víte, že…

Kraj Peloponés je jedním z 13 řeckých krajů a nachází se na stejnojmenném poloostrově? Nezabírá přitom celou jeho rozlohu. Na severozápadě se nachází ještě kraj Achaia a Élida.

1. Potopený stát Epidaurus

Na východním pobřeží Peloponésu se u pláže Gliati a Kalymnios skrývá potopený skvost – starodávný Epidaurus. Podmořské archeologické naleziště je tak blízko u pobřeží, že téměř dosáhnete na ruiny starobylého města. Ponořte se a přeneste se do minulosti, stačí vám k tomu jen maska a šnorchl. Čeká na vás římská rezidence Villa Rustica, která se v křišťálově čistých vodách Sarónského zálivu dochovala v neporušeném stavu.

Potopený stát Epidaurus
Autor: GNTO Archives

2. Hrad Chlemoutsi

Tohle je vážně parádní místo, které byste neměli minout! Středověký hrad v 13. století postavili francouzští dobyvatelé a díky jeho strategické poloze získáte fantastický panoramatický výhled na okolní krajinu. Je to prostě k nezaplacení! Určitě si uvnitř hradu prohlédněte úžasnou tematickou expozici Věk rytířů: Křižáci na Morei. Můžete obdivovat přes 500 exponátů, které odhalují méně známé stránky života v době středověku a křižáků. Tento vhled do minulosti vás opravdu dostane!

Hrad Chlemoutsi
Autor: GNTO Archives

3. Vodní poklad Polylymnium

Polylymnio je jedním z těch ukrytých pokladů na Peloponésu, které si zasloužíte objevit. Magické místo se nachází pouhých 34 kilometrů od města Kalamata a tvoří ho ohromující vodopády a přírodní jezera. Husté zelené lesy a útesy, které se tyčí kolem vás, utvářejí výjimečnou oázu pro osvěžující koupání a relaxaci. K místu, kde si krásně odpočinete od shonu všedního dne, vedou turistické stezky.

Polylymnium
Autor: GNTO Archives

4. Jeskyně Kapsia

Přírodní div nevídané krásy se nachází v Mantineii, což je pouhých 15 km od okouzlujícího města Tripolis. Ohromující jeskyně patří mezi deset nejúžasnějších jeskyní v celém Řecku a její působivá rozmanitost vás přivede do úžasu. Výlet také můžete spojit s návštěvou nedaleké Mantineie, kde prozkoumáte archeologické naleziště a v místním vinařství okusíte lahodnou odrůdu Muscofilero.

Jeskyně Kapsia
Autor: GNTO Archives

5. Jezero Vouliagmeni

Kousek od přímořského městečka Loutraki na vás čeká jezero Vouliagmeni s krásnou čistou vodou. Leží kousek od moře a obklopují ho strmé svahy, které vytvářejí útulnou atmosféru. Zvláštností jezera je jeho voda. Brakická voda se vyznačuje vyšší slanosti než u sladké vody, ale zároveň nižší slanosti než je v případě moře. Až se budete chtít rozhýbat po příjemném slunění, vyrazte do nedalekého archeologického naleziště Heraion Perachora. Jeho nejzajímavější památkou je antický chrám zasvěcený bohyni Héře. Určitě nevynechejte ani návštěvu majáku Melagavi, který nabízí úchvatný výhled na pobřeží a jiskřivě modrou vodu Korintského zálivu.

Jezero Vouliagmeni
Autor: GNTO Archives

Tak co, už víte, kde letos zažijete tu nejvýjimečnější dovolenou? Více o Peloponésu najdete zde.

Informational materials of Greek National Tourism Organization
Autor: GNTO Archives