Trend udržitelného rozvoje se netýká jenom ekologie a módy, ale i cestování. Cílem je propojit cestovní ruch s ochranou životního prostředí. Poskytnout hostům vše, co země nabízí, aniž by tím trpělo její sociokulturní dědictví nebo příroda.

Na zemi, ve vodě i ve vzduchu

Turecko je pokladnice historických a kulturních památek i země skutečných přírodních divů, kde mají návštěvníci stále co objevovat. Také proto přinášejí cestovní agentury v rámci zájezdů i outdoorové aktivit a adrenalinové sporty v pohádkové krajině. „Čekají vás náročné pěší trasy v pohoří Kaçkar i cyklostezky malebou krajinou, jež ukrývá mnoho historických památek a pozoruhodných míst,“ říká Klára Hálková z cestovní kanceláře Coral Travel CZ, která se specializuje právě na Turecko. Jedinečné přírodní scenérie vytvářejí fascinující kulisy pro dobrodružství, například během raftingu v kaňonu Köprülu, paraglidingu, jachtingu i potápění.

Na zemi, ve vodě i ve vzduchu
Autor: istock

S láskou k přírodě

Poznávání zdejších krás je ale možné i ohledulplně k přírodnímu bohatství. Právě Turecko totiž patří k zemím, které se snaží prosadit udržitelné formy turismu, nabízí hostům stále nové a nové možnosti, jak poznávat tuto krásnou zemi šetrně k přírodě a současně podpořit tureckou kulturu a lokální komunity. To se pochopitelně týká i místních výrobců, od nichž si můžete koupit pestrobarevné kobece, mozaikové lampy a další tradiční produkty turecké kultury.

Cílem je propojit cestovní ruch s ochranou životního prostředí.
Autor: istock

Originální kuchyně

Samostatnou kapitolou je i turecká gastronomie, jedinečný mix chutí a vůní, který nikde jinde nenajdete. I velké resorty s konceptem All Inclusive nabízejí turecké à la carte restaurace, případně vyrazte večer do města ochutnat speciality z místních zdrojů.

Turecko je pokladnice historických a kulturních památek
Autor: istock

Certifikát udržitelnosti

Pokud se zajímáte o udržitelné cestování, můžete si dopředu zjistit, zda ubytovací zařízení i destinace splňují mezinárodní standardy v oblasti ekonomické, environmentální a sociální udržitelnosti. V Turecku byl certifikační proces spuštěn už v roce 2022 a přispívá k ochraně přírodních i kulturních zdrojů a ke snížení znečištění životního prostředí. Pak cestování prospívá všem!