Zavařování zvládne úplně každý

Jestli se v dnešní době vyplatí zavařovat, jsme se zeptali Veroniky Gruntové, která vede projekt Máma z gruntu a je velkou propagátorkou vlastního zpracování úrody. „Jestli zavařovat? U mě je odpověď zcela jasná. Ano, vyplatí se to,“ říká Veronika. „Zkuste se schválně podívat v obchodě, kolik stojí sklenice marmelády, kompot nebo třeba kde v zahraničí se vyrábí znojemské okurky. Zavařování má jednu obrovskou výhodu a to je to, že víte, co si do sklenice dáte. Víte, že zelenina byla kvalitní domácí nebo od českých farmářů, kolik jste přidali soli nebo jaký jste použili ocet, který chuť nálevu taky výrazně ovlivňuje.“

Jestli už se zavařováním zkušenosti máte, víte sami, že tu jde především o pečlivost, čistotu a někdy i nápady na změnu. Pro nové videorecepty, inspiraci a tipy na zavařování si můžete zajít přímo k Veronice na web Zavařujeme s Mámou z gruntu.

Jestli ale teprve začínáte, připravili jsme pro vás spolu s Mámou z gruntu několik rad. Stačí je dodržovat a slibujeme, že se vám zavařování podaří i na poprvé.

Zavařování je snadné: máme pro vás tipy, jak začít
Autor:  Burg Ocet s.r.o.

1. Čisté sklenice a víčka zajistí trvanlivost

Jedna z nejdůležitějších rad je dodržování čistoty. Marmelády, čatní, kompoty, čalamády i všechny ostatní zavařeniny jsou náchylné na plísně. Jakmile se do sklenic dostanou nečistoty, máte o chlupatý kožíšek na džemu postaráno. Proto je potřeba sklenice, víčka i nástroje pečlivě sterilovat v troubě, v myčce nebo alespoň v horké vodě. Nepodceňte to.

2. Zelenina a ovoce musí být v nejlepší kondici

Kdepak, do džemů ani čalamád nepatří zelenina potlučená, mírně nahnilá, povadlá ani jinak poškozená. Jeden špatný kousek vám může zkazit celou várku. Vybírejte proto ovoce a zeleninu dobře zralé, pro zavařování raději pevnější a bez výrazných vad.

Zavařování je snadné: máme pro vás tipy, jak začít
Autor:  Burg Ocet s.r.o.

3. Ocet pro zavařování dobře vybírejte

Nevhodný nálev při zavařování může způsobit rozměklé a chuťově nevyhovující okurky. Hlavní chyba může být v použití levného octa. Pro optimální výsledky doporučujeme používat kvalitní ocet, jako je Bzenecký lihový 8% ocet s tradiční recepturou obsahující estragon a karamel. Více informací o použití tohoto octa při zavařování naleznete na webové stránce Bzenecký ocet.

4. Připravte si všechno dopředu

Před zavařováním si připravte potřebné suroviny, včetně koření, a zajistěte si čisté sklenice s víčky a nástroje jako naběračku. Zavařovací hrnec je užitečný, využitelný pro různé účely a není drahý. Pro ty s omezeným prostorem je možné zavařování provést i v myčce nebo troubě. Více tipů naleznete na webu u Veroniky.

5. Dodržujte pečlivě postup

Řadu opravdu dobrých receptů na zavařování zeleniny, hříbků, okurek nebo třeba masa, které zvládnou i začátečníci, najdete na Milujeme ocet. Dávejte však pozor, abyste přesně dodrželi nejen poměry ingrediencí a postup přípravy, ale také dobu zavařování. U marmelád a džemů může být delší, ale u zavařených a nakládaných okurek nebo kompotů je potřeba čas dodržet, aby ovoce a zelenina zůstaly křupavé a nerozvařily se.

Zavařování zeleniny je nejen návratem k tradicím, ale také způsobem, jak v zimě ušetřit spoustu peněz při nákupech, a přitom jíst kvalitní potraviny. Uvidíte, že vás zavařování chytne, ostatně podrobné videorecepty vám to usnadní. Vyzkoušejte si třeba pikantní křupavou mrkvičku, božskou cuketovou omáčku, domácí kečup, červenou řepu s křenem nebo plněné papriky, které pro vás Veronika Gruntová chystá na stránce Zavařujeme s Mámou z gruntu. Pohled na spíž plnou dobrot a jejich svěží chuť vás určitě potěší nejen v zimě.