Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Nové pražské vedení! Spolu, Piráti a STAN podepsali koaliční smlouvu

Aktualizováno -
15. února 2023
13:22
Autor: luv, pom, diz - 
14. února 2023
15:42

Pražští zástupci Spolu (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL), Piráti a STAN ve středu podepsali koaliční smlouvu. Stalo se tak téměř pět měsíců po komunálních volbách, což je nejdéle v historii České republiky. Praha zároveň zůstala poslední obcí, která po volbách doteď neměla nové vedení. Koalice bude mít v 65členném zastupitelstvu většinu 36 hlasů. Návrh koaliční smlouvy dokončili představitelé stran předminulý týden. Na jednání zastupitelů 16. února chtějí strany zvolit nové vedení metropole v čele s primátorem Bohuslavou Svobodou (ODS).

Oficiálního podpisu koaliční smlouvy se zúčastnili zástupci stran, kteří byli členy vyjednávacích týmů výše zmíněných stran. Pod dokument se podepsalo všech 36 zastupitelů, kteří jsou součástí koaliční dohody. Původně měla mít koalice 37 zástupců, avšak smlouva nezahrnuje hlas zastupitelky Hany Kordové Marvanové zvolené za Spolu. Důvodem je podle informací ČTK to, že na prosincovém jednání zastupitelů nepodpořila záměr Spolu a ANO zvolit Svobodu primátorem a zároveň nevolit ostatní členy rady.

Nové vedení

„Dovolte mi, abych vám sdělil radostnou zprávu,“ představil nově upečenou koalici Bohuslav Svoboda. „Konečně bude mít Praha zvoleného primátora, konečně bude mít nové vedení. Koaliční jednání bylo velmi dlouhé a složité. Myslím si, že před námi stojí řada nelehkých úkolů. Jsem přesvědčen o tom, že jsme se na ně dobře připravili a že podpis, který učiníme, bude podpisem, který bude prospěšný.“

„Jako primátora, který provedl Prahu dvěma bezprecedentními krizemi, mne těší, že jsme se konečně dostali k podpisu koaliční smlouvy. Jednání byla komplikovaná, ale výsledek dopadl úměrně tomu, jak dopadly volby. Stabilitu a kontinuitu si Pražané zaslouží,“ navázal na slova nového primátora jeho předchůdce Zdeněk Hřib (Piráti), který bude nově náměstkem s gescí pro dopravu.

Oproti předešlé kritice ohledně kumulace funkcí zároveň ocenil to, že Bohuslav Svoboda bude z pozice primátora hlavního města působit i na půdě poslanecké sněmovny. „Hlavní přidanou hodnotu vládního půdorysu spatřuji v tom, že bude možné přijmout nových 17 zákonů pro Prahu, a jsem rád, že garantem toho, že zákony budou projednány na půdě poslanecké sněmovny, bude pan Svoboda,“ vyjádřil se Hřib. Lídr pražského STAN Petr Hlaváček poděkoval jmény zástupců nové koalice za to, že s politiky měli Pražané tak velkou trpělivost.

V 11členné radě hlavního města bude mít pět zástupců Spolu, přičemž ODS bude mít tři zástupce včetně primátora a TOP 09 dva. KDU-ČSL obsadí místo pozic v radě dvě předsednická místa v magistrátních výborech. Piráti budou mít čtyři radní a STAN dva.

Jednání o koalici v Praze na vládním půdorysu Spolu, Pirátů a STAN trvala od loňských zářijových voleb, postupně se z různých důvodů komplikovala. Situaci v polovině ledna odblokovala nabídka Spolu, aby Piráti a STAN měli dohromady většinu v radě, a následně vystoupení Pirátů z aliance, kterou dříve založili s Prahou Sobě.

Nové výzvy

V rámci představení nové koalice došlo i na představení některých radní a jejich priorit, co se jednotlivých gescí týče. Náměstkem primátora pro oblast kultury, cestováního ruchu, ale i péče o zvířata bude lídr pražské TOP 09 Jiří Pospíšil.

Poprvé má některý z radních v gesci téma péče o zvířata, což je téma na evropské úrovni,“ zmínil v rámci otázky na to, jak hodlá skloubit svou práci náměstka a europoslance, jímž je nepřetržitě už od roku 2014. Co se kultury týče, zmínil, že by byl rád za rekonstrukci Vinohradského divadla či dořešení budoucnosti Muchovy Slovanské epopeje, nebo také umístění pomníku maršála Radeckého. Funkci předsedy správní rady Musea Kampa se dle svých slov vzdá, aby nebudil dojem konfliktu zájmů.

Podle Zdeňka Zajíčka (ODS) čekají hlavní město těžké výzvy zejména ve 3 oblastech. Konkrétně jmenoval dopravu, energetickou soběstačnost a oblast bydlení. „Musíme zjednodušit předpisy, které se vztahují k výstavbě především dostupného bydlení,” sdělil konkrétně. V radě hlavního města nicméně nezasedne, rozhodl se zůstat řadovým zastupitelem s vidinou toho, že bude usilovat o post prezidenta Hospodářské komory České republiky.

Územní rozvoj zůstane v gesci STAN - konkrétně na něj bude dohlížet dosavadní náměstek primátora Petr Hlaváček. „Rádi bychom, aby v této době, již máme nyní k dispozici, byl schválen Metropolitní plán, chceme se zaměřit ale i na projektování Vltavské filharmonie, výstavbu bydlení dostupných bytů,“ předestřela jeho stranická kolegyně Kateřina Arnotová, která je předsedkyní zastupitelského klubu STAN. Zmínila také zaměření se na budování linky metra D či tramvajových tratí.

Další gescí, již obsáhne STAN, se stane školství. O to se v Praze doposud starali Piráti, konkrétně končící radní Vít Šimral. „Chceme se zaměřit na rozšíření kapacit středního škol, ale zároveň i pomoct s budováním základních a mateřských škol,“ uvedla Arnotová.

Životní prostředí bude mít nově na starosti budoucí náměstkyně primátora Jana Komrsková (Piráti). Oblast bezpečnosti nově přejde z dosluhujícího primátora Zdeňka Hřiba na nového primátora Bohuslava Svobodu, k čemuž Hřib upřesnil, že předávání agend mezi dosluhujícími a novými radními je již v průběhu.

Setkal jsem se s budoucím radním pro IT Danielem Mazurem (Piráti), kterému tuto gesci předávám. Zároveň jsem se setkal i se stávajícím náměstkem pro dopravu Adamem Scheinherrem (Praha sobě), kdy on předá gesci mne. S budoucím panem primátorem máme naplánované setkání v pátek kvůli předání agendy bezpečnosti, což bude složitější tematika,“ sdělil Hřib.

Součástí nově vznikající koalice bude i KDU-ČSL. Žádný z jejích zastupitelů každopádně v radě nezasedne. „Lidová strana chce řešit zejména sociální rodinnou politiku a hájit konzervativní hodnoty,” předestřel lídr lidovců Jan Wolf, který byl v minulosti radním pro oblast kultury.

Spoluúčast SPD ve vedení

Velkou změnou v rámci fungování nové koalice má být dle slov Zajíčka zapojení opozice do rozhodovacích procesů. „Učinili jsme nabídku, aby všechny kluby měly jeden výbor, tedy i SPD,“ zmínil. „Praze sobě jsme nabídli například výbory pro sport a volný čas či pro národnostní menšiny. Pro ANO se jedná o výbor majetku nebo kontrolní výbor,“ pokračoval dalšími opozičními stranami. „Jde o princip, který je v poslanecké sněmovně běžný a jsem rád, že nyní se stává realitou i na půdě magistrátu hl. m. Prahy.“

Komunální volby na magistrát loni na podzim vyhrála koalice Spolu, získala 19 mandátů. Druhé skončilo ANO se 14 mandáty. Piráti mají 13 zastupitelů a Praha Sobě 11 mandátů. Pět zastupitelů získalo hnutí STAN a tři SPD.

 

nespokojeny ( 15. února 2023 21:30 )

Hořká komedie. Kdyby byl předsedou Václav Klaus, Mirek Topolánek a snad i Petr Nečas, tak taková ostuda by se nestala. Bylo by to vyřešeno do týdne.

ODS si s primátorem Svobodou hraje na USA s Bidenem.

krapotkin ( 15. února 2023 20:36 )

Hádali se dost dlouho, hlavně, že jim běžel plat.

alusinek ( 15. února 2023 20:12 )

Přechytralí Pražáci se za 5 měsíců nemohli dohodnout a nakonec si zvolí 80 letého starce a to ještě s plno dalšími funkcemi už tam přeci byl,ale mladší.

gabreta ( 15. února 2023 13:54 )

Výsměch voličům se opakuje!! Ostatně, jde o Prahu a ta nám, nevzdělaným, vesnickým balíkům, může být ukradená!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa