Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Další krok ve vyjednávání v Praze: Koaliční smlouvu schválily všechny strany Spolu, čeká se na Piráty

Aktualizováno -
10. února 2023
15:53
Autor: ČTK - 
7. února 2023
12:24

Krajský výbor pražského STAN podpořil návrh koaliční smlouvy vznikající magistrátní koalice Spolu (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL), Pirátů a STAN. Rozhodnutí bylo jednomyslné, uvedla řekla krajská manažerka STAN Klára Neumannová. V městské radě bude mít STAN dva zástupce. Návrh koaliční smlouvy dokončili představitelé stran minulý týden. Schválily jej již všechny strany Spolu a nyní o něm hlasují v krajském referendu Piráti, kteří by výsledek měli oznámit v sobotu. Smlouvu plánují politici podepsat před jednáním zastupitelů 16. února, kde chtějí zvolit nové vedení metropole v čele s primátorem Bohuslavou Svobodou (ODS).

„Návrh koaliční smlouvy byl přijat jednomyslně, když se pro něj vyjádřilo všech 31 členů výboru. Ze strany STAN tak v současné době nic nebrání podpisu smlouvy,“ řekla Neumannová.

„Krajský výbor v pondělí večer schválil vznikl koalice složené ze Spolu, Pirátů a STAN hlasy všech 23 přítomných,“ řekl místopředseda pražské TOP 09 Michal Hroza. Širší vedení pražské TOP 09 má 27 členů, čtyři z nich byli omluveni kvůli dovolené. TOP 09 bude mít v městské radě dva zástupce. Kromě Hrozy, který bude mít na starosti infrastrukturu, bude ve vedení města jako náměstek primátora pro kulturu a cestovní ruch také europoslanec Jiří Pospíšil.

O znění koaliční smlouvy následně rozhodli také pražští lidovci, kteří dokument schválili takzvaně per rollam, tedy nikoliv na zasedání, ale dálkově. Ve vznikající koalici podle dohody nebudou mít žádného člena v městské radě, ale obsadí posty předsedů dvou magistrátních výborů, a sice pro kulturu a cestovní ruch a sociálního výboru. Tzv. uvolněnými předsedy, to znamená, že funkci budou dělat na plný úvazek, se stanou zastupitelé Jan Wolf (KDU-ČSL), který bude stejně jako dosud předsedou kulturního výboru, a Pavel Mareš (KDU-ČSL), který se ujme vedení sociálního výboru.

Jednání o koalici spustili v sobotu 4. února rovněž Piráti. Proces s diskusí členů krajského fóra ke znění dohody potrvá týden. Hlasování o vstupu do koalice zabere poslední dva dny.

Regionální rada pražské ODS už schválila vznik koaliční spolupráce a základní principy jejího fungování. „Schválení koaliční smlouvy a obsazení konkrétních postů je plně v kompetenci zastupitelského klubu. Členové klubu za ODS jednomyslně schválili koaliční smlouvu a z pohledu ODS nic nebrání uzavření smlouvy a vzniku koalice,“ uvedl předseda zastupitelů Spolu Zdeněk Zajíček (ODS).

V nově vznikající koalici bude mít v jedenáctičlenné městské radě pět členů Spolu, kdy ODS bude mít tři zástupce včetně primátora, TOP 09 dva a KDU-ČSL obsadí namísto pozic v radě dvě předsednická místa v magistrátních výborech. Piráti budou mít čtyři radní a STAN dva. Koalice bude mít v 65členném zastupitelstvu většinu 36 hlasů. Přestože kandidovala za Spolu, chybět bude pod smlouvou podpis dosavadní radní a senátorky Hany Kordové Marvanové.

Video  CELÝ ZÁZNAM: Boj o Prahu! Ostré hádky o dopravní chaos či kauzu Dozimetr v debatě Blesku  - Blesk
Video se připravuje ...

 

nespokojeny ( 12. února 2023 22:45 )

Proč ODS prosazuje za primátora Bohuslava Svobodu (ODS)????. V čem je tento člověk, v jeho věku, vyjímečný? To nemá ODS jiného kandidáta? Připomíná Bidena.

Jaryn19 ( 12. února 2023 16:25 )

ODS měsíce bránila vzniku nového magistrátu. STAN ani Piráti nechtěli být menšinou na magistrátu, to bylo jasné všem mimo ODS a ANO. Když k vládnutí potřebujete další strany, tak jim musíte dát rozumnou nabídku. SPOLU s necelými 25% si moc vyskakovat nemohlo

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa