Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

V Praze 9 zůstává u kormidla stejný starosta. Ostatní posty si rozdělila ODS, TOP 09 a STAN

Aktualizováno -
13. listopadu 2018
12:50
Autor: diz, ČTK - 
25. října 2018
19:17

V Praze 9 třímá otěže vlády pevnou rukou dlouhodobě ODS. Na radnici už od roku 2006 je stejný starosta Jan Jarolím (ODS). V úterý 13. listopadu byl znovuzvolen a porazil tak protikandidátku Kornélii Gottmannovou (Piráti). Zároveň byli zvolení i tři místostarostové a pět radních. Tyto pozice si rozdělila ODS, TOP09 a STAN.

Na pozicích místostarostů zůstávají stejní politici, Tomáš Portlík (ODS) se v této funkci bude věnovat finanční politice, Marek Doležal (TOP 09) investiční politice a Adam Vážanský (ODS) kultuře, sportu, národnostním menšinám a bezpečnosti. 

Radní pro majetek a bytovou politiku byla zvolena Jana Nowaková Těmínová (TOP 09), radním pro dopravu Tomáš Holeček (ODS) a Zdeněk Davídek (za STAN) se bude věnovat školství a čerpání fondů. Rada se proti minulému období obměnila pouze ve dvou jménech, Jan Poupě (ODS) se stal radním pro životní prostředí a Jiří Janák (ODS) radním pro zdravotnictví a sociální oblast.

Jak dopadly volby v Praze 9:

  • Koalice ODS a Svobodní – 48,48 % (16 zastupitelů)
  • Koalice STAN, TOP 09 – 21,21 % (7 zastupitelů)
  • Piráti – 18,18 % (6 zastupitelů)
  • ANO 2011 – 12,12 % (4 zastupitelé)

Volby v Praze 9 dopadly podle očekávání. Silnou pozici obhájila pravice, jejíž vlajky třímá především ODS a TOP 09. S ohledem na jejich plynulou spolupráci v předchozím volebním období se dalo očekávat, že se na spolupráci dohodnou i nyní. ODS přitom k nadpoloviční většině v zastupitelstvu scházel v letošních volbách pouhý jeden mandát, čímž oproti posledním volbám jejich pozice výrazně posílila. V roce 2014 totiž při zisku 36 % hlasů obsadili na radnici 12 míst.

Politický bard

V čele radnice stojí už od roku 2006 Jan Jarolím, který je zároveň jedním z nejdéle sloužících starostů hlavního města. S ohledem na zjevné vítězství ODS v letošních volbách nelze očekávat změnu ve vedení radnice, jelikož Jarolím byl lídrem ODS. Spolu s ním na radnici opět usedne i předseda pražské ODS Tomáš Portlík, zrovna tak jako dosavadní místostarosta Adam Vážanský spolu s Markem Doležalem z TOP 09.

Na koho se nedostalo?

V roce 2014 bodovalo ve volbách do 33členného zastupitelstva celkem šest stran. Letos uspěly jen čtyři. Tak jako jinde v Praze, i zde fatálně neuspěla ČSSD, která obhajovala 6 zastupitelských postů. Letos získala pouze 2,82 % hlasů. Nezadařilo se ani Hnutí pro Prahu, které obhajovalo 3 mandáty. Letos v koalici s ODA a nezávislých kandidátů skončilo těsně za jedním procentem.Obdobně se obhajoba nevyvedla podle představ KDU-ČSL, které z dřívějška hájilo se Zelenými a nezávislými kandidáty tři křesla. Letos ztratilo všechny, když ve volbách v tomtéž uskupení obdrželo 5,09 % hlasů. Komunisté žádný mandát neobhajovali, přesto se v letošních volbách propadli oproti těm posledním o téměř půl procenta.

Extremistům se tu nedaří

Komu se na jedné z nejlidnatějších městských částí hluboce nedaří, jsou strany sázející na strunu xenofobních, nacionalistických a extremistických názorů. Už v roce 2014 se prezentoval Blok proti islamizaci – Obrana národa se ziskem 0,87 % hlasů. S 1,15 % se před nimi umístili Rozumní, kteří svou tehdejší kampaň rovněž založili na vlně antimuslimských nálad.

Letošek přitom nebyl výjimkou. Se ziskem 2,62 % celkových hlasů se na chvostu pomyslného žebříčku v Praze 9 umístila SPD. Nejhůře nicméně skončilo Sdružení Demokratické strany zelených a nezávislých kandidátů, které z celkem 165 tisíc odevzdaných hlasů obdrželo pouze 111.

Česko čeká volební maraton, nejbližším rokem bez voleb bude až 2027

Doporučujeme
Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa