Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Pospíšil zuří kvůli Topkaři v koalici s SPD na Kladně. A hrozí vyloučením

Autor: ČTK, AKu - 
8. října 2018
13:57

Předseda TOP 09 Jiří Pospíšil je proti účasti člena TOP 09 v kladenské koalici zahrnující vedle ODS, ANO i SPD. Má vystoupit z koalice, nebo ze strany, jinak bude vyloučen, napsal Pospíšil na Twitter. Petr Hašek (44) se rozhodl své členství ve straně ukončit. Byl zvolen v uskupení Kladeňáci, které je složeno z kandidátů STAN, TOP 09 a KDU-ČSL. Koaliční smlouvu podepsaly strany v neděli. Ve třiatřicetičlenném zastupitelstvu má koalice 18 hlasů.

„Za TOP 09 jasně říkám, že koaliční paktování s SPD je nepřijatelné. TOP 09 má platné usnesení, kterým tuto spolupráci zakazuje. Dotyčný člen kladenské topky má jen dvě možnosti - vystoupit z koalice, nebo vystoupit ze strany. Jinak bude vyloučen pro porušení hodnot TOP 09,“ uvedl Pospíšil.

Na důvody spolupráce ODS s SPD se bude kladenských občanských demokratů ptát předsednictvo strany. „V žádném případě to pro nás jako předsednictvo není preferovaná varianta,“ řekla v neděli místopředsedkyně strany Alexandra Udženija. ODS nemá kongresem zakázáno utvořit koalici s SPD, takové usnesení má pouze ve vztahu ke KSČM.

Podle koaliční dohody se strany koalice v Kladně shodly například na klíčových investicích do chodníků, silnic, nových parkovacích míst, parků a sportovišť. Prioritou by také mělo být transparentní hospodaření města a městských firem či zavedení participativního rozpočtu. Strany se rovněž shodnou na zrušení heren na území města. Cílem koalice je i zamezit výstavbě hypermarketu v lokalitě Růžové pole.

Komunální volby v Kladně vyhrála Volba pro Kladno, získala 13 mandátů v zastupitelstvu. Druhá skončila se sedmi mandáty ODS, která byla dosud v opozici. Koalice Kladeňáci bude mít pět zastupitelů. Čtvrté ANO má v Kladně čtyři mandáty, dva zastupitele bude mít na pátém místě KSČM. Šestá je SPD se dvěma mandáty.

„Za TOP 09 mohu zcela jasně deklarovat, že náš člen vstupem do této koalice porušuje platné usnesení strany, které koalice s SPD vylučuje,“ uvedla Twitteru 1. místopředsedkyně partaje Markéta Pekarová Adamová a dodala: „Člen za toto ‚paktování‘ bude zcela nejpravděpodobněji vyloučen, právě proto, že to je proti hodnotám naší strany. Tedy TOP 09 se nepaktuje s SPD.“ 

Kladeňák Hašek vystupuje z TOP 09

Kladenský zastupitel Petr Hašek z TOP 09 ukončí členství ve straně. Vedení strany je totiž proti jeho účasti v nové kladenské koalici zahrnující vedle ODS a ANO i SPD. „Jsem si vědom, že uzavření spolupráce s SPD, byť na komunální úrovni a navíc v této velmi specifické situaci, je jednání, které vedení TOP 09 může považovat a také považuje za vybočení ze směru, který tato strana jde,“ uvedl Hašek v prohlášení, které má ČTK k dispozici.

Hašek bude pokračovat v plnění volebního programu jako člen koalice Kladeňáci. Podle něj volební výsledek v Kladně nastolil obtížnou situaci, kdy zvítězilo hnutí Volba pro Kladno, které prosazuje opak priorit Kladeňáků.

„Striktně jedinou možností, jak splnit to, co jsme našim voličům slíbili, bylo vytvoření povolební koalice s ODS, ANO a SPD. Ačkoliv pro nás byla tato koalice dříve nepředstavitelná, společným jednáním jsme došli k zásadní programové shodě ve většině priorit,“ dodal Hašek. 

Antonin Blaha ( 9. října 2018 07:03 )

 Ja bych to nedramatizoval,vsak oni se nam soudruzi u koryt nejak jiste dohodnou,krik je pouze na venek pro volice aby bylo videt jak jsou cestni😂😂😂

gralik ( 8. října 2018 20:53 )

Prdy Bleskodrbe. Řve jen titulek aby voly nachytal. Mluvil normálně, názor.

bumb ( 8. října 2018 19:40 )

xxxx678 ( 8. října 2018 18:32 )

Vy, nadáváte. Jde to snad napsat slušně.

bumb ( 8. října 2018 18:24 )

zato vy vypadáte jako velký chytrák.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa